صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۳۲۶۹۹۵
تاریخ انتشار : ۲۱ تير ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۸
افراش در گفت‌وگو با ایکنا مطرح کرد:

گروه ادب: معاون ارتباطات و امور استان‌های سازمان دارالقرآن با اشاره به اینکه کارشناسانی از بخش نظارت بر چاپ و نشر قرآن به ارزیابی مصاحف فرسوده می‌پردازند، گفت: البته تا این مقطع زمانی قرآن‌هایی که قدمت خطی داشته باشند، در میان مصاحف یاد شده وجود نداشته است.

یوسف افراش، معاون ارتباطات و امور استان‌های سازمان دارالقرآن در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در خصوص غرفه تعویض و جمع‌آوری قرآن‌های فرسوده در بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن، گفت: تعویض مصاحف کهنه با نو، برای نخستین بار توسط سازمان دارالقرآن در نمایشگاه در حال اجرا شدن است و حال آنکه در سال‌های گذشته توسط سازمان‌های دیگری این غرفه برگزار شده بود.

وی ادامه داد: هدف از راه‌اندازی این غرفه جمع‌آوری قرآن‌های نو و بلااستفاده از منازل مردم و ارسال آنها به مناطق نیازمند در کنار طرح نورباران بود که این طرح با مشارکت آحاد جامعه و خیّران در تأمین هزینه‌های چاپ قرآن و توزیع آن در مناطق محروم اجرایی شد.

افراش با تأکید بر اینکه در نظر داشتیم با اطلاع‌رسانی که در هنگام برپایی نمایشگاه انجام می‌شود افرادی که قرآن مازاد در منازل‌شان است را به این غرفه تحویل دهند، اظهار کرد: در کنار آن بحث امحای مصارف فرسوده و مستعمل و تبدیل آنها که با محدودیت‌های شرعی و فقهی همراه است نیز مطرح بوده، لذا شرایطی در نمایشگاه مهیا شد تا خانواده‌ها قرآن‌ها را در نمایشگاه در اختیار ما قرار دهند که این قرآن‌ها را با استفاده از مسائل شرعی در بازه زمانی تبدیل به مقوا کرده و سعی کنیم تا این مقواها را هم حتی‌الامکان در جلد قرآن استفاده کنیم.

معاون ارتباطات و امور استان‌های سازمان دارالقرآن بیان کرد: به دنبال این رویکرد خانواده‌هایی که تعدادی مصاحف مستعمل داشتند خواهان این بودند که به جای آنها، قرآن جدید هم دریافت کنند که این امر محقق شد.

مراجعه‌کنندگانی از مساجد و ارجاع آنها به نهادهای متولی امور مساجد

وی با تأکید بر اینکه برخی از خانواده‌ها سه تا چهار جلد از قرآن‌های استفاده شده خود را همراه داشتند که به ازای آنها یک یا دو جلد قرآن نو دریافت می‌کردند، اظهار کرد: همچنین مراجعه‌کنندگانی نیز از مساجد و مدارس داشتیم اما متأسفانه امکان تغییر این قرآن‌ها وجود نداشت.

افراش در خصوص عدم تعویض قرآن‌های فرسوده مساجد و مدارس با قرآن‌های نو، اضافه کرد: به دلیل حجم و تعداد بالای این قرآن‌ها این امر امکان نداشت چون قرآن‌هایی که برای این طرح پیش‌بینی شده بود حدود 10 هزار جلد قرآن کریم است که این تعداد تنها جوابگوی تقاضای خانواده‌هاست و اگر قرار بود نیاز مساجد را تأمین کنیم شاید نیاز بود که 100 هزار جلد قرآن پیش‌بینی می‌کردیم که این امر در امکان سازمان نبود.

http://static.iqna.ir/1/editor/201507/3.flv

وی با اشاره به اینکه سازمان اوقاف و امور خیریه و مرکز رسیدگی به امور مساجد، متولی امور مساجد است، ادامه داد: به این افراد پیشنهاد دادیم که برای تعویض و یکسان‌سازی قرآن‌ها به این مراکز مراجعه کنند تا از امکان‌های این ارگان‌ها استفاده کنند.

وجود دو قطعه قرآن در غرفه تعویض و جمع‌آوری قرآن‌های فرسوده نمایشگاه

معاون ارتباطات و امور استان‌های سازمان دارالقرآن در پاسخ به این سؤال که از 10 هزار جلد قرآن کریم چه میزان اهدا شده است؟ بیان کرد: آمار دقیقی در حال حاضر نداریم و امیدوارم طی چند روز آینده تعداد قرآن‌هایی که تعویض شده است مشخص می‌شود.

افراش در پاسخ به این سؤال که آیا مخاطبان می‌توانند قطعه قرآن مورد نظر خود را مشخص کنند یا تنها قطعه معینی در اختیار آنها قرار می‌گیرد و حق انتخابی ندارند، ادامه داد: در روزهای آغازین فعالیت این غرفه تنها یک نمونه و یک قطعه مشخص وجود داشت اما از روزهای سوم یا چهارم دو قطعه و اندازه قرآن در غرفه وجود دارد که به انتخاب خانواده‌ها در اختیارشان قرار می‌گیرد و به آنها هدیه می‌شود.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا در میان قرآن‌های تعویض شده، قرآنی بوده که به دلیل نسخه و یا نوع چاپ و یا تذهیب به کار رفته شده در آن دارای ارزش باشد؟ اظهار کرد: همان طور که مستحضر هستید مرکز نظارت بر چاپ و نشر قرآن در سازمان دارالقرآن الکریم واقع شده است که آرشیوی از نمونه قرآن‌هایی که از ابتدای انقلاب اسلامی چاپ شده است در آنجا وجود دارد لذا درخواست کرده‌ایم از کارشناسان این بخش که به بررسی این قرآن‌ها بپردازند.

افراش با اشاره به اینکه چند روز گذشته کارشناسانی از بخش نظارت برای ارزیابی بخش‌هایی از قرآن‌های فرسوده به غرفه آمده بودند، ادامه داد: البته تا این مقطع زمانی قرآن‌هایی که قدمت خطی داشته باشد وجود نداشته اما شاید قرآن‌های چاپی قدیم با ویژگی‌های خاص و از نظر صحافی دستی و ... که شاید بتوان آنها را در نمایشگاه خاصی به نمایش گذاشت، میان آنها وجود داشته باشد که یقیناً طی بررسی‌های دقیق و پس از پایان نمایشگاه، مشخص می‌شود.

برخورد جدی با قرآن‌های فاقد مجوز یا دارای مجوز مجعول در نمایشگاه

وی در خصوص فعالیت بخش نظارت و فروش بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن، گفت: خوشبختانه امسال با هماهنگی‌هایی که از یک ماه قبل از نمایشگاه داشتیم این دغدغه را به مسئولان نمایشگاه قرآن و چه نمایشگاه کتاب منتقل کرده‌ایم که قرآن‌هایی که در غرفه‌های مختلف عرضه و هدیه می‌شود باید حتماً دارای مجوز باشد.

افراش با اشاره به اینکه مسئولان این حساسیت را در سال‌های گذشته نیز داشته‌اند، بیان کرد: عملاً مسیری فراهم نمی‌شد تا بتوان با این امر برخورد و اقدام به جمع‌آوری آنها کرد، اما امسال با تدابیری که اندیشیده شد و قول همکاری که سالاریان، مدیر بخش فروش نمایشگاه قرآن داد و از نزدیک هم  با دغدغه‌های ما آشنایی داشتند از همان روزهای اول نمایشگاه کارشناسان دفتر نظارت طی بررسی‌هایی که انجام دادند تعداد قابل توجهی قرآن فاقد مجوز و یا دارای مجوز مجعول و دستکاری شده احصاء شد.

وی ادامه داد: غرفه‌هایی که این قرآن‌هایی را داشتند شناسایی شدند و طی روز دوم نمایشگاه بین‌المللی قرآن تمام این قرآن‌ها جمع‌آوری شد و ضمن آن نیز تعهد از غرفه‌داران گرفته شد تا به هیچ عنوان این قرآن‌ها را در غرفه‌هایشان نداشته باشند.

افراش با اشاره به اینکه طی بازرسی‌هایی که طی این روزها انجام گرفته خوشبختانه مشکلی در این خصوص نیست و نبوده، بیان کرد: امیدواریم در نمایشگاه‌های آینده هم با جدیت جلوی فروش و هدیه قرآن‌های فاقد مجوز گرفته شود.

http://static.iqna.ir/1/editor/201507/4.flv

معاون ارتباطات و امور استان‌های سازمان دارالقرآن در پاسخ به این سؤال که آیا در خصوص فروش و هدیه قرآن‌های نفیس نیز نظارتی از سوی سازمان دارالقرآن انجام می‌شود؟ تصریح کرد: قیمت قرآن جزء وظایف سازمان دارالقرآن نیست اما بی‌توجه هم از کنار آن نگذشته‌ایم. بازرسان سازمان معمولاً مواردی که قیمت‌های بالا برای برخی از قرآن‌ها مشاهده شده و یا برای چاپ یک قرآن در غرفه‌ای یک قیمیت و در غرفه دیگر قیمتی دیگر ارائه شده است را احصاء کرده و گزارش داده‌اند و از مسئولان نمایشگاه و ارشاد خواسته شده تا به این امر رسیدگی کنند.

وی با اشاره به اینکه در نمایشگاه قرآن امسال کمتر شاهد این امر بوده‌ایم، اما در نمایشگاه کتاب و نمایشگاه‌های سال گذشته بیشتر چنین موضوعاتی مشاهده شده است، بیان کرد: البته طی هفته‌های گذشته پوشش رسانه‌ها در خصوص جمع‌آوری قرآن‌های مغلوط و بدون مجوز در نمایشگاه‌ها، حساسیت مطلوبی در جامعه ایجاد کرد که به دنبال آن، این امر به عنوان مطالبه‌ای جدی تبدیل شد که مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در برخورد جدی با ناشران و چاپخانه‌هایی که در زمینه چاپ و نشر قرآن‌های مغلوط و بدون مجوز فعالیت می‌کنند در راستای صورت نگرفتن چنین چاپ‌هایی قول همکاری دادند.

افراش در پایان گفت: طی هفته گذشته نیز چند جلسه با مسئولان حوزه کتاب و چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد و مسئولان سازمان دارالقرآن جهت اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از چاپ و نشر قرآن بدون مجوز برگزار شد.