سردار فتحالله جعفری، اولین فرمانده زرهی سپاه پاسداران و فرمانده لشکر 30 زرهی سپاه در عملیات رمضان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه قطعنامه 598 را شورای امنیت سازمان ملل متحد در 29 تیرماه 1366 حدود پنج ماه پس از عملیات کربلای پنج برای خاتمه دادن به جنگ عراق با ایران صادر کرد، گفت: این قطعنامه پس از عملیات رمضان صادر شد که نیروهای ایران به سمت بصره میرفتند و 65 روز جنگ ادامه داشت تا اینکه نیروهای ایران به 6 کیلومتری بصره رسیدند.
سردار جعفری با بیان اینکه به دنبال عملیات رمضان و پیشروی نیروهای ایرانی حامیان صدام از قدرت نظامی ایران احساس خطر کردند و خواستار تصویب قطعنامه شدند، توضیح داد: ایران ابتدا این قطعنامه را نپذیرفت و در بندهایی از آن نظراتی داشت و یک سال طول کشید تا امام(ره) این قطعنامه را پذیرفت و نیروهای عراقی خاک ایران را ترک کردند، هر چند که برخی بندهای قطعنامه از جمله تنبیه متجاوز و دادن غرامت جنگی به ایران از سوی عراق محقق نشد و محاکمه صدام به دلیل کشتار وی در ایران انتفاق نیفتاد، بلکه به دلیل کشتارهای داخلی وی رأی اعدام وی اعلام شد.
اولین فرمانده زرهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درباره دلایل پذیرش قطعنامه از سوی ایران گفت: پذیرش قطعنامه 598 از سوی ایران اگرچه یکباره اتفاق افتاد، ولی نتیجه فرایندی بود که در سالهای پایانی جنگ آغاز شده و به تدریج موازنه قوا را به نفع رژیم عراق تغییر داده بود. در سالهای آخر جنگ، قدرت نظامی عراق بهویژه در حوزه نیروی هوایی و سلاحهای شیمیایی افزایش یافت و موجب تغییر سیاست جنگی وی از دفاعی به تهاجمی در جبهههای جنگ زمینی شد. از سوی دیگر دولت عراق از طریق برخی کشورهای عربی به ایران پیغام داده بود که اگر ایران پایان جنگ را نپذیرد، سلاحهایی را به کار خواهد برد که تاکنون فکر آن را نکرده است.
فرمانده لشکر 30 زرهی سپاه پاسداران در عملیات رمضان به دخالت نظامی آمریکا نیز اشاره کرد و افزود: اقدامات آمریکا در خلیج فارس نشان داد که این کشور به تدریج میخواهد علاوه بر فشار تحریم، وارد جنگ به نفع عراق نیز بشود. از سوی دیگر هر چه از جنگ میگذشت، درآمد نفتی ایران و ظرفیتهای اقتصادی کشور کاهش مییافت.
وی تصریح کرد: پذیرش قطعنامه 598 در آن شرایط زمانی این خوبی را داشت که اگر ارتش عراق در ادامه تهاجم مجدد به خاک ایران موفق میشد بخشی از خاک ایران را در اشغال خود نگهدارد، قطعنامه 598 یک پایه حقوقی مناسب برای شروع مذاکرات بینالمللی برای رسیدن به صلح و دفع تجاوز ارتش عراق بود.
جانبداری سازمان ملل از متجاوز
سردار جعفری گفت: سازمان ملل هیچگاه نتوانسته از نقض قوانین و معاهدات بینالمللی در جلوگیری از جنایات جنگی همچون استفاده از سلاحهای شیمیایی یا حمله به مناطق مسکونی و مردم غیر نظامی به طور موثر جلوگیری کند.
اولین فرمانده زرهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: از سوی دیگر این سازمان نتوانسته است تا موج جنگها را در روزهای آغاز خود متوقف کند و مانع از طولانی شدن آنها شود. اگر چه در نهایت آنچه به جنگ عراق با ایران پایان داد، قطعنامه 598 بود که تا حدی منعطفتر از دیگر قطعنامههای شورای امنیت بود و توانست مورد پذیرش طرفین قرار گیرد.
فرمانده لشکر 30 زرهی سپاه پاسداران در عملیات رمضان تاکید کرد: در مجموع مواضع شورای امنیت سازمان ملل در طول جنگ در جانبداری از عراق یعنی از طرف متجاوز و تنها گذاشتن ایران در دفاع از خود بود.
وی ادامه داد: شورای امنیت در شروع جنگ، تجاوز عراق را محکوم نکرد و عملاً جنگ را مشکلی بین ایران و عراق دانست.
سردار جعفری همچنین گفت: شورای امنیت سازمان ملل در مورد جنایات جنگی عراق از جمله بهکارگیری تسلیحات شیمیایی نیز اقدام لازم و مناسبی را برای جلوگیری از ادامه آنها انجام نداد.