سیدمهدی سیف، کارشناس و مدرس قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به حضور خود در مسابقات قرآن جایزه بزرگ دبی، اظهار کرد: بنده به طور تصادفی در این مسابقه حضور پیدا کردم؛ به دعوت یک موسسه قرآنی به دبی سفر کرده بودم و بعد از اینکه متوجه برگزاری این مسابقات شدم، دو روز از رقابتها را در سالن برگزاری حضور پیدا کردم.
وی افزود: در روز تلاوت حافظ ایرانی حضور داشتم و در آن روز سفیر ایران در دبی و نماینده ولی فقیه نیز در سالن حاضر بودند که نماینده ایران اولین تلاوتکننده آن روز بود.
سیف درباره تلاوت نماینده ایران در مسابقات قرآن دبی گفت: تلاوت حافظ ایرانی از نظر حفظ و تجوید بسیار عالی و فاخر بود از نظر صوت و لحن نیز خوب بود. زمانی که با یک داور مصری که در سالن برگزاری مسابقات حضور داشت صحبت کردم او گفت که حافظ ایرانی بسیار عالی تلاوت کرد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تمامی تلاوتهای این دوره از مسابقات قرآن دبی را نشنیدم و فقط دو روز در سالن برگزاری مسابقات حضور داشتم، نمیتوانم نظر قطعی درباره سطح تمامی شرکتکنندگان بدهم؛ چرا که نظر محکم درباره رتبهبندی مسابقات نیازمند این است که تمامی تلاوتها را بشنویم.
این کارشناس قرآنی عنوان کرد: البته طی دو روزی که در سالن مسابقات حاضر شدم تعدادی از تلاوتهای حافظان را دیدم و شنیدم که به نظرم بد نبود و خیلیها خوب میخواندند و صداهای خوب و همچنین لحنهای خوبی داشتند؛ اما محمدحسین بهزادفر از نظر حفظ و تجوید بسیار عالی بود.
از اینکه حافظ ایرانی جزو 10 نفر اول مسابقات دبی نبود خیلی متأسف شدم
وی یادآور شد: به نظر میرسید حافظ ایرانی از افراد نخبه و بهترینهای این دوره از مسابقات قرآن دبی باشد اما در پایان مسابقات شنیدم جزو 10 نفر اول هم قرار نگرفته است که از این بابت خیلی متأسف شدم؛ نمیدانم داوری این مسابقات با چه معیار و سازوکاری انجام شد و چطور به این نتیجه رسیدند.
سیف با بیان اینکه به احتمال قوی مسائل و حساسیتهای سیاسی بر روی نتیجه مسابقات قرآن دبی اثر داشته است، افزود: بعید میدانم برگزارکنندگان مسابقات قرآن دبی صرف تلاوت حافظان نتیجه را اعلام کرده باشند؛ چرا که اگر نمره و رتبه فقط براساس ارائه حفظ بود و عامل دیگری در آن نقش نداشت به طور قطع آقای بهزادیفر از نفرات برتر میشد.
وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در مسابقات قرآن دبی وجود دارد اختلاف زیاد سنی شرکتکنندگان است تا جایی که گاهی اوقات یک نوجوان 14 ساله با یک حافظ 27 ساله رقابت میکند که این منطق درستی نیست. مشکل دیگر اینکه داوران در این مسابقات در همه زمینهها نمره میدهند و انتخاب داوران و نمرهدهی آنها براساس تخصص نیست، بلکه همه داوران برای همه بخشها نمره میدهند.
این کارشناس قرآنی یادآور شد: هرچند که اختلاف سنی حافظ ایرانی با رقبای خود بیشتر بود اما اگر یک جوان 30 ساله را هم به این مسابقات میفرستادیم وقتی تصمیم داشتند که ایران رتبه درخشانی به دست نیاورد این رتبه را نمیدادند.
قدوقواره مسابقات قرآن دبی از مسابقات ایران کوچکتر است
وی در این بخش از سخنان خود درباره سطح مسابقات قرآن دبی گفت: قد و قواره مسابقات قرآن دبی از مسابقات بینالمللی قرآن ایران کوچکتر است اما به نظر میرسد این مسابقات بسیار منظم و مرتب بوده و برخوردهایی که در این مسابقات انجام میشود بسیار آرام است؛ سالن برگزاری مسابقات قرآن دبی بسیار منظم و آرام بود و هیچ صدایی به جز تلاوت شرکتکنندگان از سالن شنیده نمیشد.
سیف ادامه داد: با اینکه تلاوت حافظان خیلی زمان میبرد و خیلی طولانی بود اما در طول تلاوت هیچ صدایی در سالن وجود نداشت و حتی هیچکس با شخص کناری خود صحبت نمیکرد اما با این حال شکی نیست که مسابقات ایران قد و قواره و وسعت بزرگتری نسبت به مسابقات قرآن دبی دارد.
وی درباره ویژگیهای مسابقات قرآن دبی گفت: یکی از نکات جالب در این مسابقات این بود که وقتی حافظ اشتباه میکرد داور صحبت نمیکرد بلکه زنگی به صدا در میآمد و آن زنگ حافظ را متوجه اشتباه خود میکرد که باید تکرار کند و اگر زنگ چندبار به صدا در میآمد و حافظ دوباره اشتباه میخواند داور وارد عمل میشد و حافظ را راهنمایی میکرد. قرار دادن این زنگ و استفاده از چنین سیستمی مناسب است.
سیف ادامه داد: همچنین صفحه نمایشگری که در سالن برگزاری مسابقات، آیه را نشان میداد بسیار جالب بود و جایگاه برگزاری مسابقات بیش از اینکه خود حافظ را جلب توجه کند صفحه نمایشگر آیه قرآن را جلب توجه میکرد و مانیتوری که در جایگاه تعبیه شده بود حاضران سالن را به سمت خود جلب میکرد تا جایی که حاضران دیگر به حافظ نگاه نمیکردند بلکه نمایشگر را نگاه میکردند؛ همچنین آنجایی که مناسبت داشت متن قرآن با یک نوشته بسیار زیبا و طراحی شده بر روی مانیتور ظاهر میشد.
مدل کنونی مسابقات قرآن یکنواخت است
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: در مجموع به نظر میرسد مدل مسابقات قرآن هم در دبی و هم در ایران برای سالها پیش است که باید این مدل در برگزاری مسابقات بازنگری، بازسازی و بهروز شود؛ چرا که مدل کنونی بسیار یکنواخت است و نیازمند یک تحرک و شادابی است تا اثربخش بودن آن دیده شود و اهداف مسابقه بهتر تأمین شود.
سیف یادآور شد: مسابقه فقط برای این نیست که یک سری بروند رقابت کنند و جایزه بگیرند بلکه مقاصد دیگری را دنبال میکند و مهمترین هدف مسابقه قرآن ترویج ارتباط و انس و الفت با قرآن برای همه جامعه است؛ به نظر میرسد این مدل مسابقات چه در حفظ و چه در ترتیل باید به طور جدی بازنگری شود. لزوم بازنگری مسابقات قرآن منحصر به دبی نیست بلکه مربوط به مسابقات قرآن ایران هم میشود.
وی در پایان گفت: ما برای برگزاری مسابقات قرآن هزینه زیادی صرف میکنیم و وقت زیادی میگذاریم و بیش از یک هفته، رسانه، امکانات، سالن و ... را به کار میگیریم اما در پایان بازدهی لازم را نمیبینیم.
تقریبا مشابه همین تحلیلها برای مسابقات مالزی هم نوشته می شد که بعدا نظر اساتید نسبت به اون مسابقات عوض شد. چون امسال رتبه اول رسید به مسابقات مالزی.
شاید سال بعد اگه نماینده ایران رتبه اول بیاره دیگه همچین تحلیلی نسبت به مسابقات دبی کمتر دیده بشه.