صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۳۳۸۵۵۷
تاریخ انتشار : ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۰:۲۸
غلامعلی طاهری:

گروه هنر: وزارت علوم در طی سال‌های‌ پس از پایان جنگ تحمیلی با این توجیه که هر نوع نوآوری در حوزه هنرهای تجسمی و به ویژه ایجاد رشته‌های دانشگاهی چون هنر انقلاب و دفاع مقدس در تعارض با اصول و مبانی نظری این حوزه هنری بوده، با نضج آن مخالفت کرده است.

غلامعلی طاهری، هنرمند پیشکسوت نقاش در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: در این مورد که چرا هنر پس از انقلاب آن چنان که باید و شاید در خدمت تبیین اهداف متعالی انقلاب اسلامی و مبانی ارزشی آن همچون فرهنگ مقاومت و دفاع مقدس نبوده است باید به شکلی ریشه‌ای ابعاد این قضیه مورد توجه و رصد کارشناسان قرار گیرد؛ مگر نه اینکه در جریان انقلاب فرهنگی دانشگاه‌ها تعطیل شدند تا تجدیدنظری در منابع و محتوای دروس دانشگاهی صورت گیرد و همه آنها با تغییر ماهیت، توجه به باور و تفکرات دینی و مذهبی داشته باشند، پس چرا این مهم محقق نشد؟
وی ادامه داد: در مورد هنر انقلاب و دفاع مقدس نیز قضیه بر همین منوال بود. من و بسیاری از کارشناسان و هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی مشخصاً پس از پایان جنگ و دوران 8 سال دفاع مقدس تأکید فراوانی بر این موضوع داشتیم که رشته و یا جریانی انقلابی و ارزشی در دانشکده‌های هنری به وجود آید که وظیفه آن تبیین و ترویج ارزش‌های انقلاب و دفاع مقدس در قالب و کالبد هنر باشد، اما چنین پیشنهادی که در همان سال‌های اواخر دهه 60 مطرح شد مستقیماً با مخالفت مسئولان وقت وزارت فرهنگ و آموزش عالی روبرو شد.
طاهری تصریح کرد: توجیه دوستان مسئول در آن زمان این بود که مبانی نظری هنرهای تجسمی چیزی واحد و بین‌المللی است که در همه جای دنیا و در تمامی کالج‌های هنری در حال تدریس است و نمی‌توان تغییرات ماهوی در این مبانی داد و آن را به خدمت تبیین اهداف ارزشی و انقلابی درآورد؛ در حالی که این ظرفیت وجود داشت تا با استفاده از همان مبانی نظری و اصول و قوانین مشترک هنری، مسائلی را مطرح کرد که خروجی آن پیدایش هنرهایی کاربردی و در خدمت آرمان‌های انقلاب و فرهنگ ارزشی مقاومت و دفاع مقدس باشد.
دانشکده هنر شاهد و دانشگاه سوره نتوانستند در خدمت هنر انقلاب باشند
عضو هیئت داوران دوسالانه‌های دیوارنگاری شهری در ادامه گفت: تأسیس دانشکده هنر شاهد در همان سال‌ها و حتی دانشگاه سوره که حوزه هنری بانی آن شد با هدف پر کردن این خلأ یعنی فقدان توجه ریشه‌ای و زیرساختی به موضوع هنر انقلابی و ارزشی ایجاد شد. هر چند که طی این سال‌ها این دو مؤسسه آموزش عالی نیز به همان مسیر تکراری آموزش عالی یعنی تبعیت از مبانی نظری هنری که در همه دنیا متداول است وارد شدند و با وجود اینکه با در اختیار گرفتن کادر علمی دغدغه‌مند جریان‌سازی هدفمندی را در آغاز دنبال می‌کردند، اما در ادامه نتوانستند کاری از پیش ببرند.
دبیر چند دوره جشنواره هنرهای تجسمی فجر افزود: آنچه که محرز است اینکه اگر به دنبال ایجاد چنین رشته‌ای یعنی رشته هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس در دانشگاه‌ها هستیم ظرفیت خوبی در این زمینه وجود دارد و شرایط به طور کافی مهیاست، منتهی آغاز این جریان نیاز به یک عزم دارد که ابتدا باید در میان مسئولان اتفاق افتد و آنگاه خود مدرسان و اساتیدی که سال‌هاست خود در عالم حرفه‌ای به هنر متعهد انقلابی و ارزشی پرداخته‌اند با کار و حساسیتی که در این زمینه به خرج می‌دهند، مسئولان را مجاب به این کار کنند که البته تا به امروز چنین نیازی حس نشده است.
اختصاص چند واحد درسی در نظام آموزش عالی به موضوع انقلاب و دفاع مقدس غنیمت است
طاهری تأکید کرد: حتی من و بسیاری از هنرمندان این عرصه که با دلسوزی، سال‌هاست پای در این راه گذاشتیم، در شرایط کنونی راضی هستیم تا حداقل چند واحد درسی تدریس شده در دانشگاه‌های هنری به موضوع هنر انقلاب و دفاع مقدس اختصاص یابد، اما واقعیت اینجاست که همچنان هیچ عزمی در ایجاد این تغییر در نظام آموزش عالی ما روی نداده است و مسئولان مصر هستند که چنین تحولی، مخرب مبانی نظری هنرهای تجسمی است.
وی گفت: ما حتی تا به این لحظه کتابی مرجع که دانشجو بتواند با رجوع به آن در جریان تأثیرات تاریخی انقلاب و دفاع مقدس بر هنر ایران قرار بگیرد نداریم که البته بخش عمده‌ای از این کمبود به کم‌کاری هنرمندان نیز مربوط می‌شود، به هر حال باید اقدامی علمی و زیربنایی صورت بگیرد که بتوان با استناد به آن برخی از مسئولان در حوزه‌های تصمیم‌گیری را بیش از پیش به اهمیت هنر انقلابی و ارزشی واقف کرد که متأسفانه دچار خلأیی در این زمینه هستیم.
این مدرس هنرهای تجسمی اظهار کرد: اخیراً آنچه که از سوی مینو خانی، هنرمند و مدرس دانشگاه به عنوان رساله دکترای وی مطرح شده است و به فصل‌هایی جامع از مقاطع گوناگون هنر انقلاب پس از گذشت 37 سال پرداخته و مجدداً گوشزدی به مسئولان حوزه‌های فرهنگی و هنری کشور است که بیش از پیش به ظرفیت‌های هنر انقلاب و ارزشی واقف شوند.