به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، رضا مجدزاده، رئیس مرکز ملی تحقیقات سلامت ایران در نشست خبری که امروز، 4 شهریورماه به مناسب هفته دولت در این مرکز برگزار شد به تشریح شاخصهای رضایتمندی تحول سلامت پرداخت و اعلام کرد: این شاخصها که با همکاری مرکز ملی آمار ایران جمعآوری شده، از سوی سازمان بهداشت جهانی مورد تأیید قرار گرفتهاند.
وی تصریح کرد: یکی از دغدغههای رهبر معظم انقلاب کاهش رنج هزینههای بیماری خانوادهها بود که این رنج میبایست تنها به رنج بیماری تقلیل یابد.
مجدزاده افزود: در این راستا با توجه به مطالعات و دادههایی که از سوی این مرکز و مرکز آمار ایران گردآوری شدهاند، بر اساس نرخ ثابت طرح تحول سلامت نسبت به خانوارهای مواجه شده با هزینههای کمرشکن از 9/2 به 4/2 کاهش یافته است.
وی در این نشست، وظیفه این مؤسسه را دیدهبانی طرح تحول سلامت خواند و گفت: این مؤسسه به صورت مرتب شاخصهای مختلف مرتبط با این طرح را گردآوری کرده و جهت رفع نواقص طرح در اختیار وزارت بهداشت و سایر سازمانهای مرتبط با آن قرار میدهد.
مجدزاده نتایج حاصل از تحقیقات این مرکز را مهم ارزیابی و اظهار کرد: با توجه به این که 16 ماه از آغاز طرح تحول سلامت سپری میشود برخی از اقدامات آن نتایجی در کوتاهمدت داشته و برخی نیز نتایج خود را در درازمدت نشان میدهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه شاخصهای گردآوری شده بر اساس چهارچوبهای سازمان بهداشت جهانی گردآوری شدهاند، عنوان کرد: سازمان بهداشت جهانی به کشورهای جهان توصیه کرده است از این شاخصها در نظام سلامت خود استفاده کنند.
وی با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی برای تأیید این طرح شاخصهایی را در نظر میگیرد، گفت: برای تأیید موفقیتهای این طرح به دو شاخص موفقیت عموم مردم برای خرید خدمات با کیفیت سلامت و عدم سختی پرداخت هزینههای این خدمات و عادلانه بودن آن نیاز است.
مجدزاده تصریح کرد: یکی از تأکیدات رهبر معظم انقلاب در ابلاغ سیاستهای کلی سلامت، حفاظت از خانوادهها در مقابل هزینههای بیماری بود که این مسئله در طرح سلامت به محافظت مالی از بیماران تعبیر شده است و سازمان بهداشت جهانی نیز آن را مورد تأیید قرار داد.
وی با اشاره به دادههای گردآوری شده در زمستان 1393 مبنی بر رضایتمندی بیماران از طرح تحول سلامت عنوان کرد: این دادهها در مقایسه با دادههای مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد که هزینههای بستری شهری و روستایی به صورت همزمان کاهش پیدا کرده و از 42 هزار تومان به ازای هر نفر به 28 هزار تومان به ازای هر نفر در سال 93 رسیده است.
رئیس مرکز ملی تحقیقات سلامت ایران افزود: در حوزه خدمات سرپایی هزینه در شهرها اندکی افزایش، اما در روستاها با کاهش مواجه شده است که این مسئله توجه جدی دولت را میطلبد.
وی اضافه کرد: در ترکیب گروههای مختلف درآمدی، کمترین هزینه برای خدمات دندانپزشکی و بیشترین هزینه برای خدمات دارویی پرداخت شده است. این نشان از آن است که پنجکهای فقیر نمی توانند از خدمات دندانپزشکی به نحو مطلوب استفاده کنند و در واقع این خدمات برای آنها با توجه با بالا بودن هزینهها به آسانی در دسترس نیست.
مجدزاده در ادامه با بیان اینکه مطالعه بهرهمندی از خدمات سلامت نیز در سلامت در بهمن ماه بر روی 22 هزار نفر خانواده در کل کشور انجام شده است گفت: در این مطالعه ویژگیهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خانوادهها و احساس نیاز به دریافت خدمات مورد ارزیابی قرار گرفتهاند.
وی بیان کرد: در مطالعه بهرهمندی خانوادهها مشخص شد که بالاترین آمار مراجعهکنندگان به دریافت خدمات سلامت، از سوی افراد تحت پوشش کمیته امداد بوده و کمترین آن به افراد فاقد بیمه، همچنین اتباع خارجی که کمتر تحت پوشش بیمه هستند اختصاص دارد.