به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، دفتر ادبیات انقلاب اسلامی مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادب پایداری حوزه هنریف ویژهنامه نمایشگاه و نشست تخصصی «لالههای شهریور 57» را منتشر کرد. این ویژه نامه 78 صفحهای مقالات و روایتهایی را از 17 شهریور دربردارد.
در مقدمه این ویژه نامه اشاره شده که این مجموعه دری به سوی آشنایی با جزییاتی از یک روز نهضت امام (ره) و تاریخ انقلاب اسلامی میگشاید؛ این روز را نمیتوان فراموش کرد، زیرا شهیدان این روز از جانشان گذشتند برای استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی.
یکی از بخشهای این کتاب، روایت میرزا باقر علیاننژاد از جمعه سیاه است. با کشتار مردم در میدان ژاله دروغ بودن شعار آشتی ملی آشکار شد و دولت شریفامامی چندان دوان نیاورد و پس از تیراندازی به سوی دانشآموزان و دانشجویان در 13 آبان 1357 جای خود را به دولت نظامی غلامرضا ازهاری داد. دولت ازهاری نیز در مقابل امواج انقلاب زانو زد و شاپور بختیار نیز بیش از 37 روز دوام نیاورد و با سقوط حکومت شاه در 22 بهمن 1357 اولین سالگرد جمعه سیاه در 17 شهریور در حکومت جمهوری اسلامی گرامی داشته شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نام خیابان منتهی به میدان ژاله و در ادامه آن که شهباز بود به خیابان 17 شهریور تغییر یافت. نام میدان ژاله هم از چند روز قبل از کشتار 17 شهریور 1357 به دلیل شهادت چند نفر از مردم توسط ماموران حکومت پهلوی در این منطقه، شهدا خوانده شد، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی این میدان هم رسما میدان شهدا نام گرفت.
صفحات 17 تا 24 ویژهنامه نیز به روزشمار 17 شهریور اختصاص دارد و به بیان وقایع مرتبط با این حادثه از پنجم شهریور میپردازد.
صفحههای 25 تا 34 نیز به گفتوگو با رخشنده اولادی از شاهدان 17 شهریور اختصاص دارد. متن کامل این مصاحبه قرار است در سایت تاریخ شفاهی ایران نیز منتشر شود.
در ادامه شعارهای مردمی 17 شهریور 1357 آمده که از آن میان میتوان به «مرگ بر شاه»، «آزادی زندانی سیاسی»، «ما آزادی میخواهیم» و «50 سال حکومت، 50 سال خیانت» اشاره کرد.
گفتوگو با مهدی توکلی از شاهدان 17 شهریور یکی دیگر از بخشهای این ویژهنامه است. «من در ضلع شمالی بودم. در آن قسمت به نظر میرسید حدود 100 تا 200 نفر روی زمین افتادهاند که البته مشخص نبود از این تعداد چند نفر مجروح و چند نفر شهید شدهاند. در آن زمان حتی اعلام شد که حدود 5000 نفر کشته شدهاند، اما رادیو و تلویزیون اعلام کرد کشتهشدگان 80 تا 120 نفر بوده است. آنچه که من از نزدیک شاهد آن بودم این بود که چیزی حدود 200 نفر مورد اصابت قرار گرفتند و روی زمین افتادند. البته از ضلعهای شرقی، غربی و مخصوصا ضلع جنوبی که پمپ بنزین در آن قسمت قرار داشت، نیز جمعیت زیادی آمده بودند و درآنجا هم درگیری رخ داده بود و افرادی شهید شده بودند.»
در ادامه 17 تن از شهدای جمعه سیاه شامل رضا آسوده، بهروز ابراهیمی آذرخامنه، ربابه احمدیان، زهرا افروزی، سید مجتبی جعفری، ناصر حاتمی، محمد حاج صالح، محبوبه دانش آشتیانی، حمیدرضا سعیدیزاده، عباس سندیانی، رحمتالله شریفی منفرد، محمد صراف جدی، قدرتالله عبدالرحیمی، رض عظیمی، اسماعیل غزنوی، محمد ملکمحمدی و علیرضا ملازم معصومی معرفی شدهاند.
این ویژهنامه با مقاله مینو خانی درباره پرده 17 شهریور اثر کاظم چلیپا و کتابشناسی 17 شهریور به پایان میرسد.