حجتالاسلام والمسلمین قاسم کاکایی عضو هیئت علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) گفت: در چند دهه اخیر گرایش فراوانی از سوی عامه مردم، به خصوص نسل جوان، به سمت عرفان و عارفان دیده میشود. البته این گرایش به اشکال مختلف در سراسر جهان قابل مشاهدهاست.
وی در ادامه گفت: در ایرانِ همواره عرفان رکنِ رکین فرهنگ اسلامی بودهاست. اگر عرفان و شخصیتهای عرفانی را از تاریخ این سرزمین جدا کنیم کالبدی بیروح خواهیم یافت. و این یک واقعیت انکارناپذیر است که بخش اعظم مفاخر ملی و اسلامی ما را عرفا تشکیل میدهند و بیشترین خدمت را در ارائه معنویت اسلامی همین جماعت کردهاند. ولی نمیتوان منکر شد که برخی از تحولات اجتماعی و سیاسی در صد سال اخیر باعث شد تا نسل جوان و روشنفکر مدتی از این جریان فکری فاصله بگیرد اما در سی سال اخیر گویی بازگشتی به اصل خویش در این زمینه صورت گرفته است.
سردبیر فصلنامه اندیشه دینی افزود: کتاب «شرح گلشن راز » شیخ محمود شبستری را در دست تالیف دارم که محصول یک دوره تدریس من در حوزه علمیه با فضلای حوزه علمیه است. جمع بندی این جلسات به صورت یک کتاب درآمدهاست. البته با ویرایش، تصحیح و تجدید نظر در برخی موارد و تقریبا جامع شروح گلشن راز است. به خصوص شرح «مرحوم لاهیجی» و«مرحوم شاه داعی الله» را به شکل مبسوط به آنها پرداخت میشود.
کاکایی اظهار داشت: «مباحثات شیراز در شرح گلشن راز » عنوانی است که برای کتاب برگزیدم و امیدوار هستم در روزهای توسط انتشارات هرمس به چاپ برسد.
وی در خصوص اهمیت کتاب گفت: کتاب گلشن راز شیخ محمود شبستری یکی از بهترین منظومههای فارسی زبان است که با زبان بسیار ساده و شعرگونه به صورت نظم، عرفان نظری «ابنعربی» را بیان میکند. لذا کسانیکه وقت و فرصت کافی ندارد که به متون عربی و کتابهای کلاسیک عرفان نظری رجوع کنند و ذوق ادبی و هنری خوبی برخوردار هستند کتاب گلشن راز و شرح گلشن راز میتواند راهنمای خوبی برای آنها باشد.
وی در آخر گفت: گلشن راز در میان منظومههای عرفانی، به لحاظ هنری و ادبی جایگاه والایی ندارد. اصالت کتاب بیشتر در مقام تعلیمی کتاب است که به تعبیر برخی از محققین آن را باید «جامع الحکمه» منظوم به حساب آورد.