به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، رهبر معظم انقلاب روز گذشته در آستانه فرارسیدن سالروز یومالله سیزدهم آبان و روز مبارزه با استکبار جهانی در دیدار هزاران نفر از دانشآموزان و دانشجویان به نکات مهمی در مورد استکبارستیزی، رفتارهای آمریکا در گذشته و حال و رمز پیروزی ملت ایران سخنان مهمی را مطرح کردند.
ایشان در مورد استکبارستیزی مردم ایران اظهار کردند: مبارزه با استکبار در انقلاب اسلامی و در میان ملّت ما یک حرکت معقول و منطقی و دارای پشتوانه علمی، و یک حرکت خردمندانه است، برخلاف آنچه بعضی میخواهند وانمود بکنند که این یک حرکت شعاری است، احساساتی است، متّکی به منطق و عقلانیّت نیست، بعکس، حرکت ملت ایران یک حرکت متکی به عقلانیت است. از دین و آیه قرآن و آنچه الهام دینی است فعلاً صرفنظر میکنیم؛ «اَشِدّآءُ عَلَی الکُفّار» و «رُحَمآءُ بَینَهُم» و «قاتِلوا اَئِمَّةَ الکُفر» را فعلاً کنار میگذاریم، چون کسانی به این چیزها معتقد هم نیستند یا باور هم ندارند؛ به تجربه ملت ایران تکیه میکنیم.
از جمله نکات مهم این فراز از سخنان رهبر معظم انقلاب، عدم اعتقاد عدهای به گزارههای قرآنی است. گزارههایی که بخشی از بنیان باورهای مسلمانان به ویژه ملت مبارز و انقلابی ایران را تشکیل داده میدهد. با این حال رهبر معظم انقلاب به دلیل این بیتوجهی عدهای به مفاهیم بلند قرآنی، از آنها «صرف نظر» میکند و به مثالهای تاریخی و مشهودی که در تاریخ ایران ثبت شده، پرداختند. این مسئله خود مهجوریت قرآن در بین بخشی از مردم به ویژه در میان نخبگان را نشان میدهد.
با این حال سه اصلی که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است، از جمله مهمترین اصول اسلام برای مواجهه با سایر گروههاست.
«أَشِدَّاء عَلَى الْکُفَّارِ رُحَمَاء بَیْنَهُمْ» بخشی از آیه پایانی سوره فتح است. آیه 29 این سوره که به ویژگیهای پیامبر اسلام(ص) پرداخته، آمده است: «مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ وَالَّذِینَ مَعَهُ أَشِدَّاء عَلَى الْکُفَّارِ رُحَمَاء بَیْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُکَّعًا سُجَّدًا یَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا سِیمَاهُمْ فِی وُجُوهِهِم مِّنْ أَثَرِ السُّجُودِ ذَلِکَ مَثَلُهُمْ فِی التَّوْرَاةِ وَمَثَلُهُمْ فِی الْإِنجِیلِ کَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَى عَلَى سُوقِهِ یُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِیَغِیظَ بِهِمُ الْکُفَّارَ وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِیمًا» (محمد [ص] پیامبر خداست و کسانى که با اویند بر کافران سختگیر [و] با همدیگر مهربانند آنان را در رکوع و سجود مىبینى فضل و خشنودى خدا را خواستارند علامت [مشخصه] آنان بر اثر سجود در چهرههایشان است این صفت ایشان است در تورات و مثل آنها در انجیل چون کشتهاى است که جوانه خود برآورد و آن را مایه دهد تا ستبر شود و بر ساقههاى خود بایستد و دهقانان را به شگفت آورد تا از [انبوهى] آنان [خدا] کافران را به خشم دراندازد خدا به کسانى از آنان که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند آمرزش و پاداش بزرگى وعده دادهاست).
«شدت» و «رحمت» از جمله ویژگیهای پیروان رسول اکرم(ص) هستند که در عین تضاد، تناسب خاصی بین آن دو میتوان یافت. علامه طباطبایی در تفسیر المیزان در ذیل این بخش از آیه آورده است: «این جمله نیز مرکب است از مبتدا و خبر. پس کلام در ایـن صـدد است که مؤمنین به رسول خدا (صلّى اللّه علیه و آله وسلّم ) را توصیف کند، و شدت و رحمت که دو صفت متضاد است از صفات ایشان شمرده شده و جمله «اشداء على الکفار» را مقید کرد به جمله «رحماء بینهم» تا توهمى که ممکن بود بشود دفع کرده باشد، و دیگر کسى نپندارد که شدت و بىرحمى نسبت به کـفار، بـاعث مى شود مـسـلمـانـان بـه طـور کـلى و حـتـى نـسـبـت بـه خـودشـان هـم سنگدل شوند لذا دنبال اشداء فرمود «رحماء بینهم»؛ یعنى در بین خود مهربان و رحیمند. و این دو جمله مجموعاً افاده مىکند که سیره مؤمنین با کفار شدت و با مؤمنین رحمت است».
در تفسیر نمونه نیز چنین آمده است که «در حقیقت عواطف آنها (پیروان پیامبر) در این «مهر» و «قهر» خلاصه میشود، اما نه جمع میان این دو در وجود آنها تضادى دارد، و نه قهر آنها در برابر دشمن و مهر آنها در برابر دوست سبب میشود که از جاده حق و عدالت قدمى بیرون نهند».
آیه 12 سوره توبه نیز دیگر آیهای است که مورد استناد رهبر معظم انقلاب در این بخش از بیاناتشان قرار گرفت.
آیهای که تأکید دارد به دلیل بدعهدی پیشوایان کفر، با آنها بجنگید. در این آیه آمده است «وَإِن نَّکَثُواْ أَیْمَانَهُم مِّن بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَطَعَنُواْ فِی دِینِکُمْ فَقَاتِلُواْ أَئِمَّةَ الْکُفْرِ إِنَّهُمْ لاَ أَیْمَانَ لَهُمْ لَعَلَّهُمْ یَنتَهُونَ» (و اگر سوگندهاى خود را پس از پیمان خویش شکستند و شما را در دینتان طعن زدند پس با پیشوایان کفر بجنگید چرا که آنان را هیچ پیمانى نیست باشد که [از پیمانشکنى] باز ایستند).
در تفسیر المیزان در رابطه با این آیه آمده است: اگر مشرکین پیمان خود را شکستند و در دین شما طعنه زدند با آنان قتال کنید، امامراد از مشرکین در این آیه گروه سابق نیستند، بلکه مقصود مشرکانی هستند که بازمامدار مسلمین عهدی داشته و آن را نقض نموده اند و خداو ند قسمهای آنها رالغو و باطل دانسته و آنان را پیشوایان کفر نامیده است، چون در کفر سابقه دارترندو دیگران به آنان اقتدا می کنند، لذا باید مسلمین با آنان بجنگند تا شاید به این ترتیب از عهدشکنی و طعنه زدن به دین حق دست بردارند.
در تفسیر نمونه نیز به تکرار بدعهدیهای کافران تأکید شده است: «درست است که آنها با شما پیمان ترک مخاصمه بسته اند، ولى این پیمان با نقض شدن مکرر و آمادگى براى نقض در آینده اصلا اعتبار و ارزشى نخواهد داشت».
رهبر معظم انقلاب در بخش دیگری از سخنانشان به آیه 7 سوره محمد(ص) اشاره کردند. آیهای که وعده حقی از سوی پروردگار متعال است. وعدهای که مختص کسانی است که خدا را یاری میکنند.
رهبر معظم انقلاب در بخشی از بیاناتشان در دیدار دانشآموزان و دانشجویان اظهار کردند: ملّت ایران راه را درست رفت، حرکت را درست انجام داد؛ رهبری مقتدر، آگاه، مصمّم و دارای توکّل به خدا، اتّکاء به خدا، اتّکاء به وعده الهی که «اِن تَنصُرُوا اللَّهَ یَنصُرکُم»؛ موجب شد که این ملّت بتواند به پیروزی برسد و حکومت تحمیلی وابسته سیاهِ خاندان پهلوی و حکومت پادشاهی مشئوم و ننگآلود - که برای هر کشوری حکومت پادشاهی مایه ننگ است در منطق صحیح انسانی - در ایران از بین برود؛ و تمام شد؛ مردم شدند صاحب اختیار.
و این اتکا و اعتقاد به وعده الهی رمز پیروزی ملت ایران در برابر سختیهای گوناگونی است که طی دهههای گذشته به آن مبتلا شده است.
در تفسیر المیزان این آیه به عنوان وعده نصرت قطعی و حتمی مطرح شده و تصریح کرده است: حال که امر چنین است، پس بر مؤمن واجب است که جان خود را در راه نصرت دین خدا هدیه کند. همان اقدامی که ملت ایران از ابتدای نهضت امام خمینی(ره) آن را سرلوحه مبارزات خود کرد و با جاننثاریهای خود پرچم انقلاب اسلامی را همچنان در اوج نگه داشته است.