به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین احمد رهدار، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) عصر امروز 13 آبان درنشست علمی نظام اربعین در مسجد مقدس جمکران گفت: هر دینی برای ادامه بقای خود نیازمند آن است که مناسک عبادی و دینی و مذهبی را بنیان نهد.
وی افزود: مناسک اسلامی نیز در این زمینه از سوی خداوند متعال فروفرستاده شده است که این دین را تقویت کرده است که نمونه ظهور و بروز جدی این مسئله، در حج خودنمایی میکند.
وی عنوان کرد: اربعین نیز از مناسکی است که باعث بقا و استمرار این نظام دینی شده است به خصوص اینکه هر سال به شکوه این منسک الهی نیز اضافه میشود.
این پژوهشگر دینی بیان کرد: البته نباید این مطلب را از نظر دور داشت که این منسک از سوی عراقیها جدی گرفته و سالهای سال این سنت ایجاد شد و کم کم با فرهنگ عراقی پیوند خورد و یک سنت عراقی را شکل داد.
فرهنگ اربعین بینالمللی شود
وی گفت: عراقیها این سنت را در اربعین پیاده میکنند و بسیاری از کارهایی که آنها انجام می دهند ربطی به احادیث و اخبار اهل بیت(ع) ندارد و در سنت های عراقی سامان گرفته است که باید این فرهنگ به یک فرهنگ فراعراقی و بینالمللی مبدل شود.
رهدار بیان کرد: این در حالی است که فرهنگ عاشورا و به خصوص اربعین ظرفیت جدی برای سخن گفتن با فرهنگهای دیگر را نیز دارد و باید این فرهنگ جهانی شود.
وی گفت: جریان اربعین باید عاشورایی و حسینی باشد و هر مسئله سیاسی و قومی و مذهبی فرهنگی که تاثیرگذاری بیش از حدی در این زمینه داشته باشد، قطعا این جریان را به انحراف خواهد برد.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) تصریح کرد: قطعا همه دنیا با صدای رسا با ماجرای کربلا مانوس شده و به سمت این آیین پاک روی می آورد ولی باید این صداها را گوش دهیم و در راستای رسیدن به یک همافزایی و تکآوایی در این جریان قدم برداریم.
وی وجه اجتماعی فرهنگ اربعین را یکی از مهمترین وجوه دانست و گفت: غرب به دنبال چرایی قدرت در عالم است و سعی میکند عناصری را که یک کشور را به یک قدرت تبدیل می کند شناسایی کند که در این زمینه تفوق نظامی در دریاها را پیش گرفته است.
وی اظهار کرد: یکی از عناصری که در کشورهای مختلف دنبال میشود، عنصر جمعیت است؛ امروز هند با رقم فقر شدید و جمعیت فراوان هنوز تلاشی برای کنترل جمعیت خود نکرده است زیرا از آن به عنوان یک ابزار قدرت سود می جوید.
این پژوهشگر حوزه تمدنسازی بیان کرد: کشور و یا جریان و مکتبی که بتواند این جمعیت انبوه را به یک صدایی واداشته و یک سمفونی عینی را از آن استخراج کرده و به نمایش گذارد، این معادله را برده است و می تواند این قدرت را برور دهد.
اربعین ظرفیت قدرتسازی جهانی برای مسلمین را داراست
وی گفت: هر کس که در این مسیر حرکت کند قطعا قدرت آینده را در اختیار خواهد داشت که هیچ حرکتی مثل اربعین نمی تواند این موج را ایجاد کند زیرا المپیک و حج به عنوان بزرگترین اجتماع انسانی و مذهبی در جهان تنها 5 و 3 میلیون نفر را مجتمع می کنند ولی اربعین بیش از 20 میلیون نفر را متجمع کرده و یک سمفونی هماهنگ با انگیزه واحد را شکل داده است.
استاد حوزه علمیه اظهار کرد: نباید جریان اربعین را یک جریان شیعی بدانیم زیرا امروز بر مقاتلی اشک میریزیم که علمای اهل سنت در تاریخ برای ما نگاشتهاند زیرا محبت اهل بیت(ع) مختص شیعه نیست و باید از این جریان به عنوان یک جریان وحدتساز و وحدتگرا استفاده کنیم.