به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) باقر لاریجانی معاون آموزشی وزارت بهداشت در دومین نشست هم اندیشی اساتید بسیجی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور که امروز 28 آبان ماه در باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی در آموزش عالی سلامت، نوعی سرمایهگذاری است اظهار کرد: باید تلاش کنیم با توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری شاهد ارتقای بهرهوری و استفاده از همه ظرفیتهای بومی و منطقهای باشیم.
وی با تأکید بر توسعه کمی و کیفی نظام آموزش پزشکی کشور بیان کرد: در سال 91 رهبر معظم انقلاب به اساتید دانشگاهها فرمودند که خلأ نظام نوآوری داریم لذا باید به این مسئله توجه ویژه نشان داده و آن را مد نظر قرار دهیم.
ایران جایگاه مناسبی از لحاظ آموزشی ندارد/ رتبه دهم ایران در جهان از نظر میزان تحصیلات
لاریجانی افزود: بر اساس برخی از آمارها کشور ما جایگاه مناسبی از لحاظ آموزش ندارد و میان 143 کشور جهان این جایگاه چندان مناسب نیست. البته در برخی از شاخصها رتبههای مناسبی داریم.
وی ادامه داد: ایران، رتبه دهم جهان را از لحاظ تعداد دانشجو و تحصیلات دانشگاهی دارد، 180هزار دانشجوی پزشکی داریم و دانشگاههای ما متوسط رشد تحصیلات تکمیلی در آنها حدود 20 درصد است همچنین 18 هزار نفر از اساتید دانشگاهی نیز در کشور فعالیت میکنند.
معاون وزیر بهداشت تأکید کرد: باید جایگاهمان را از لحاظ آموزش ارتقاء دهیم، از لحاظ تعداد دانشجو در حوزه پرستاری هنوز عقب هستیم و میتوان گفت حدود 200 هزار پرستار در کشور کمبود وجود دارد. نیازها باید متناسب با بیماریها در کشور مورد توجه قرار گیرد بر همین اساس دنبال مأموریت محور کردن دانشگاهها نیز بودهایم.
80 درصد مرگ و میرها در کشور به دلیل بیماریهای غیر واگیر است
وی با بیان اینکه 80 درصد مرگ و میر در کشور به دلیل بیماریهای غیرواگیر است، عنوان کرد: نظام ارائه خدمات و آموزشها باید متناسب با این مسئله باشد ما نیز 11 بسته تحولی به همراه یک برنامه پایش و ارزشیابی را برای ایجاد تحول در نظام آموزش پزشکی در نظر گرفته شده است.
لاریجانی ادامه داد: ایران میتواند مرکزیت منطقه در آموزش پزشکی باشد لذا بینالمللی سازی آموزش پزشکی در این زمینه مؤثر است، همچنین باید اشاره کرد که ایران در تولید مدارک علمی در تعدادی از سایتهای معتبر در منطقه در بالاترین رتبه قرار دارد، بنابر این در برخی از حوزهها با نقشه و برنامهریزی میتوان مرجعیت علمی را به دست آوریم.
تدوین سند آینده نگری و نظام نوآوری
لاریجانی افزود: مشغول تدوین سند آینده نگاری بوده و نظام نوآوری را ساماندهی کردهایم؛ دانشگاهها باید بر اساس تغییر و تحول در نظام آموزش سلامت به سمت نسل سوم شدن حرکت کنند.
وی با اشاره به عوامل اجتماعی تأثیرگذار در حوزه سلامت عنوان کرد: اعتیاد یکی از بحثهای جدی در کشور است لذا دانشجوی پزشکی باید درمان معتاد را انجام دهد و با چالشهای موجود در این زمینه آشنا باشد.
معاون آموزشی وزیر بهداشت در ادامه به موضوع اعتباربخشی مؤسسات و مراکز آموزشی در حوزه پزشکی اشاره کرد و یادآور شد: این مسئله در حال ساماندهی است و امیدواریم در سال جاری تمام مؤسسات آموزشی مورد اعتباربخشی قرار گیرند.
وی افزود: ایران رتبه 10 آموزش عالی را دارد و در کشور تمایل به دانشگاه رفتن زیاد است، باید دانست، توسعه کشور در گروه توسعه آموزش است که در این راستا باید گفت از برخی حوزههای میانرشتهای دانشگاهی غافل شدهایم که باید به آن بیشتر بپردازیم.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران هم چنین با اشاره به تدوین آئیننامه استفاده از ظرفیت پرستاری برای تربیت پرستار اعلام کرد: امیدواریم امتحان سنجش عمومی در این زمینه، سال آینده برگزار شود.
وی اظهارکرد: تهران 197 مرکز آموزش عالی و 708 هزار 449 دانشجو دارد و بیشترین تعداد را در این زمینه به خود اختصاص داده است این در حالی است که باید در سایر استانها نیز مراکز آموزش عالی مد نظر قرار داشته باشد.
لاریجانی با اشاره به تدوین برنامه راهبردی برای توسعه اخلاق حرفهای در رشتههای مربوط به سلامت گفت: این مسئله در طرح تحول نظام سلامت مد نظر قرار گرفته و پایگاه اینترنتی نیز در این زمینه راه اندازی شده است.
معاون آموزشی وزیر بهداشت یادآور شد: آسیا بیشترین سهم در تأمین دانشجو برای اروپا را دارد. این مسئله باید مورد توجه ما قرار داشته باشد و بتوانیم دانشجویان زیادی را در کشورمان جذب کنیم؛ اگر چه جزو دانشگاههای برتر جهان نیستیم ولی باید تلاشهای خود را در این زمینه افزایش دهیم، البته برخی از دانشگاههای ما جزو 500 دانشگاه برتر جهان است.