صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۴۵۵۶۷۹
تاریخ انتشار : ۰۱ آذر ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۰
نگاهی به پوستر جشنواره «تئاتر مقاومت»؛

گروه هنر: وجه غالب عناصر به کار رفته در پوستر پانزدهمین جشنواره «تئاتر مقاومت» را نماد و نشانه‌های عاشورایی به خود اختصاص داده است و تأکید بر این نکته که باید مفهوم مقاومت و ذلت‌ناپذیری را از عاشورا آموخت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) پوستر پانزدهمین جشنواره سراسری «تئاتر مقاومت» روز گذشته شنبه، 30 آبان در سالن اجتماعات مجموعه تئاتر شهر با حضور مسئولان انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس، دبیر این جشنواره و جمعی از خبرنگاران رونمایی شد و به این بهانه به این پوستر که کوروش پارسانژاد آن را طراحی و اجرا کرده است، از منظر نشانه‌شناسی نگاهی می‌اندازیم.
وجه غالب زمینه پوستر را نمادی از کلاه‌خود سنتی جنگ‌های اسلامی حداقل براساس آنچه از تاریخ برای ما نقل شده است و به عنوان ادوات نمایشی در مجالس تعزیه  به کار گرفته می‌شود را شاهد هستیم که بر روی زمینه‌ای سرخ که نمادی رنگی از خون شهید است و البته در قسمت بالایی پوستر رنگی شفق‌گون به خود گرفته و یادآور عصر عاشورا و آغاز مصائب اهل بیت(ع) و البته مقاومت و خویشتن‌داری آنها در برابر جسارت و ظلم و ستم یزیدیان است.
کلاه‌خود نقش شده در این پوستر البته در قسمت میانی تبدیل به نقابی شده است؛ نقابی که یادآور شخصیت‌های نمایشی است که فارغ از شخصیت حقیقی که بیرون از صحنه تئاتر دارند به نوعی در قالب شخصیت نمایشی قرار گرفته و در واقع بر چهره خود نقاب می‌زنند.
کلاه‌خود منقوش در مرکز پوستر جشنواره در قسمت فوقانی خود، طرحی از گنبد که مشخصه اماکن مقدس، مساجد و بقاع متبرکه است را به ذهن متبادر می‌کند و البته در بالای آن به جای نصب پر موجود در کلاه‌خودهای جنگی و یا میل پرچم بالای گنبد شاهد قرار گرفتن درخت سروی هستیم که در زبان نماد و نشانه‌شناسی مفهوم ایستادگی و مقاومت را به اوج خود می‌رساند.
سرو آنچنان عجین با مفهوم مقاومت و ایستادگی شده است که حتی با سرو سوخته‌ای که معمولاً در پارچه‌های ترمه مواجه می‌شویم هر چند که آنها را از بین رفته می‌دانیم اما این سوختگی منجر به افتادن و از بین رفتن سرو به عنوان نماد مقاومت نمی‌شود و در پایان با سرو خمیده سوخته‌ای در زمینه این پارچه‌ها مواجه هستیم که به آن «بته جقه» می‌گوییم.
بخش چشم‌نواز و مورد توجه پوستر، نقطه نورانی است که بر نوک سرو قرار گرفته و تششع نور ناشی از آن در بخش فوقانی پوستر سرخی زمینه پوستر را در قسمت بالایی آن تحت‌الشعاع قرار داده که آن را به زردی متمایل ساخته است.
یکی از مصادیق دیگری که شاید از این نقطه نورانی موجود در نوک سرو موجود در پوستر نتیجه شود، نمادی از رأس‌الحسین(ع) و یا اصولاً سر شهید کربلاست که بنا بر نقل موجود در مقاتل بر سر نیزه‌ها و در مسیر کربلا تا دارالخلافه کوفه همچون خورشیدی می‌درخشید.
یادآور می‌شود، پانزدهمین جشنواره سراسری «تئاتر مقاومت» به دبیری حسین پارسایی از 31 شهریور آغاز شده  و همزمان با هفته بسیج به کار خود پایان خواهد داد.