به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، فرهنگ به عنوان بنیاد اجتماع و هدف والای حرکت های انسانی، نماد انسانیت است. فرهنگ سازی ارزشی نه تنها یک نیاز است بلکه یک وظیفه انسانی به عنوان خلیفه الهی در زمین می باشد و حتی می توان گفت که چنین فرهنگ سازی مصداقی از شکرگزاری و دست یابی به راهکاری برای شکر نعمت و رهایی از کفران نعمت و پیامدهای زیانبار آن است.
با اینکه ما معتقدیم قرآن کریم بزرگترین هدیه الهى براى انسانها و گرانبهاترین میراث پیامبر اعظم(ص) در میان مسلمین است، امت اسلامى آنگونه که شایسته است براى استفاده از این میراث عظیم از خود همت نشان نداده و نمىدهد. جامعه اسلامى پس از وفات پیامبر اکرم(ص) على رغم تأکیدات فراوان آن حضرت مبنى بر وجوب رجوع و عمل به قرآن، به عنوان ثقل اکبر و فرا گرفتن علوم قرآن از اهل بیت به عنوان ثقل اصغر، از تمسک به این حبل متین الهى محروم مانده است. در نتیجه جامعه اسلامى از جایگاه اصلى خویش که قرآن آنها را بدان مژده داده و مىفرماید: «انتم الاعلون ان کنتم مؤمنین»، (آل عمران، 139) باز ماندهاند و امروزه به این واقعیت تلخ مىباید اقرار نمود که جامعه اسلامى به دلیل فاصله گرفتن از واقعیت قرآن و علوم اهل بیت، متحمل خسارتهاى جبران ناپذیرى شده است.
لذا همایشی در امامزاده صالح (ع) تجریش با عنوان همایش هم اندیشی کتابت نور برگزار شد. هم اندیشی کتابت نور توسط ستاد مردمی کتابت نور در سایه شمس الشموس (ع) و ستاد شورایاری محله تجریش در امامزاده صالح (ع) برگزار شد تا مقدمات و برنامه ریزی کتابت دو نسخه مصحف شریف جهت اهدا به آستان مقدس امامین جوادین (ع) در کاظمین صورت پذیرد.
در این همایش برای مدعوین تبیین گردید که چرا ستاد کتابت نور در سایه شمس الشموس(ع)، کتابت قرآن را ملاک و اساس ترویج فرهنگ قرآنی قرار داده است؟ که در این گزارش نیز بطور خلاصه اشاره می شود.
** هدف از ترویج فرهنگ قرآنی چیست؟ **
با توجه به اینکه قرآن " تبیانا لکل شی " است لذا این کتاب آسمانی که عاری از هر گونه خطا و اشتباه میباشد باید در جامعه اسلامی به نحو احسن ترویج داده شود چراکه قرآن برای تمام ابعاد زندگی انسانها اعم از زندگی فردی و اجتماعی برنامه ریزی کرده است. نخست انسان را از جهت عقلی و بینشی سیراب ساخته و سپس انگیزه های قلبی او را درمسیر آنها جهت می بخشد، تا انسان در پی تلاش و جهاد در راه خدا بر آید و آنگاه به اهداف نهایی و عالی نائل آید.
** جریان سازی فرهنگی **
نیاز اساسی ترویج فرهنگ قرآن و اهل بیت (ع) جریان سازی فرهنگی است. کار فرهنگی اگر به جریان سازی منجر نشود، چه بسا انجام ندادنش بهتر باشد. جریانسازی یعنی یک موضوع در حافظه مردم و در گسترۀ مردم، تداوم بخشیده شود. وقتی اینچنین بر روی یک موضوع کار شود، ایجاد موج میکند و موج به نهاد تبدیل میگردد و در جامعه نهادینه میشود و در بین مردم جا میافتد.
** چرا کتابت قرآن؟ **
قرآن، این پیام الهی که در جهت هدایت انسان و برکشیدن او به قلّه کمال است، با «تعلیم» و «قرائت» و «قلم» آغازشد و بدین سان جایگاه بلند دانش و اهمیّت کتابت در این مکتب با اوّلین بخش پیام بلند رسول اللّه(ص) اعلام گردید. خداوند بزرگ در جهت عظمت بخشیدن به «قلم»، بدان سوگند یاد می کند و آن را نعمتی بزرگ شمرده، خود را بدان می شناساند و می فرماید: «إقرأ باسم ربّک الذی خلق، … إقرأ و ربّک الأکرم الذی علّم بالقلم.»
اصلاحات جوامع انسانى از قلم هاى مؤمن و متعهد شروع مى شود و فساد و تباهى اجتماعات نیز، از قلم هاى مسموم و فاسد مایه مى گیرد.
بى جهت نیست که قرآن مجید سوگند به قلم و آنچه با قلم مى نویسند، یاد کرده، یعنى هم به «ابزار» و هم به «محصول» آن ابزار، آنجا که مى فرماید:« ن وَ الْقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُون».
در بعضى از روایات آمده است: « إِنَّ أَوَّلَ ما خَلَقَ اللّهُ الْقَلَمَ » ؛ (نخستین چیزى را که خدا آفرید قلم بود.)ا ین حدیث را محدثان شیعه، از امام صادق(ع) نقل کرده اند و در کتب اهل سنت به عنوان یک خبر معروف نیز آمده است.
و در حدیث دیگرى آمده : « أَوَّلُ ما خَلَقَ اللّهُ تَعالى جَوْهَرَةٌ » ؛ (نخستین چیزى را که خدا آفرید گوهرى بود).
و در بعضى از اخبار مى خوانیم : « إِنَّ أَوَّلَ ما خَلَقَ اللّهُ الْعَقْلَ »؛(نخستین چیزى را که خدا آفرید عقل و خرد بود).
توجه به پیوند ویژه اى که در میان «گوهر»، «قلم» و «عقل» است، مفهوم «اول بودن» همه آنها را روشن مى کند.
در ذیل حدیثى که از امام صادق(ع) نقل شد ملاحظه مى شود: خداوند بعد از آفرینش قلم، به او فرمودند: « بنویس ! و او آنچه را بوده و خواهد بود، تا روز قیامت نوشت! » گر چه قلم در این روایت اشاره به قلم تقدیر، قضا و قدر است، ولى هر چه هست، نقش قلم را در سرنوشت بشر و مقدّرات او روشن مى سازد.
لذا با توجه به مطالب فوق ، اهمیت قلم و کتابت بیش از پیش مشخص می گردد تا بدانجا که اهمیت خوشنویسی و رواج گسترده و سریع آن در جهان اسلام (ایران و بلاد اسلامی) با اصلیترین کاربرد آن، یعنی کتابت قرآن، ارتباط پیدا می کند.
** تاکید رسول خدا (ص) بر کتابت قرآن **
عقبه بن عامر می گوید: رسول خدا (ص) فرمودند: «قرآن بیاموزید و آن را به زیبایی بخوانید و بنویسیدش، که به خدا سوگند قرآن- حتّی از عقل- برای رهایی از بیماریها و ناراحتیها بهتر است».
آیت الله دکتر عبدالکریم بی آزار شیرازی که بعنوان سخنران اصلی همایش هم اندیشی کتابت نور جهت اهدا به آستان مقدس امام کاظم (ع) و امام جواد (ع) شرکت کرده بود ، از گزارشات داده شده توسط ستاد مردمی کتابت نور در سایه شمس الشموس(ع) اظهار رضایت نمود و تاکید کرد که الحمدالله آن خواسته مقام معظم رهبری در حال تحقق است که ایشان هرسال تاکید می کنند که جامعه ما باید جامعه قرآنی بشود.
وی ادامه داد: برای این منظور باید به محتوای قرآن توجه کنید و قرائت و کتابت و حفظ مقدمه ای برای عمل به مفاهیم و محتوای قرآن باشد و الان در جامعه بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم که محتوای قرآن در جامعه پیاده بشود.
رئیس پیشین دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به روند تاریخی تفسیر و برداشتهای مختلف در تفاسیر بیان کرد که تا دوره قاجار و تا زمان آیت الله العظمی بهبهانی در کربلا گروهی به نام اخباریون پیدا شده بودند که بیان می کردند قرآن بالاتر از این است که ما آنرا بفهمیم ! و شهید مطهری نیز درباره این حرکت آنان می فرمودند که اینها محترمانه قرآن را کنار گذاشتند ! و اگر از آنها پرسیده می شد که چرا قرآن نازل شده است آنها پاسخ می دادند برای ثواب قرائت ! لذا از آن زمان تابحال قرآن خوانده می شود برای ثواب قرائت! خوب از قرائت الفاظ به تنهایی چه کاری برمی آید؟ وقتی از این الفاظ کار بر می آید که مقدمه باشد برای فهم.
دکتر بی آزار شیرازی در ادامه سخنانش بیان کرد: خداوند به برکت اخلاص امام(ره) و شهدای هشت سال دفاع مقدس، این همه پیروزی به ما داد یعنی آنها رفتند و واقعا به قرآن عمل کردند و ان شاالله ماهم زحمت آنها را هدر ندهیم و سعی کنیم در راه عمل به قرآن بکوشیم.
عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: در گزارشات مسئولین ستاد کتابت نور در سایه شمس الشموس(ع) گفته شد تلاش فقط برای کتابت نیست، برای مفاهیم هم هست. برای تحول در جامعه هم هست .این خیلی جالب است! واقعا من خیلی خوشحال شدم.
وی ادامه داد: در مورد قرآن کریم یک مشکل وجود دارد و آن اینست که بسیاری ترجمه های قرآن کریم را می گیرند ، می خوانند و چیزی سر در نمی آورند و قرآن را محترمانه می بوسند و بالای طاقچه می گذارند.
وی با اشاره به اینکه ترجمه های قرآن حتی ترجمه های عالی هم ، خود قرآن نیستند ادامه داد: قرآن کریم، کلام خدا، روح و نور دارد و سخن می گوید ولی این ترجمه ها روح و نور ندارد چراکه قرآن به زبان عربی نازل شده است و چقدر بر این نکته در قرآن تاکید شده است.
آیت الله بی آزار شیرازی با بیان اینکه قرآن کتابی است که باید مرتب خوانده شود بیان کرد: ما فقط یک دین آسمانی بیشتر نداریم. خدا یکی است و دینش هم یکی است و دینی هم که به تمام پیامیران از آدم (ع) تا خاتم (ص) فرستاده جز اسلام دین دیگری نیست ولی افسوس که بسیاری از جهانیان این دین آسمانی را رها کرده یا کمرنگ کرده اند و به دنبال ادیان و فرقه های زمینی هستند چراکه آنها خیلی ارزان هستند. در بازارها دقت کرده اید وقتی یک جنس اصیل می آید، انواع و اقسام بدلیهای آن به بازار می آید و اغلب مردم هم دنبال همین اجناس بدلی هستند چراکه خیلی ارزان بفروش می رسد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد ان شاالله روز به روز در جامعه محتوای قرآن بیشتر پدیدار شود تا جامعه ما قرآنی شود .
از دیگر سخنرانان این همایش ، علیرضا حمیدی رییس شورایاری محله تجریش بود که کتابت قرآن کریم را یک هنر متعالی و با اجر معنوی دانست و افزود: در جلسه ای که با مسئولین ستاد مردمی کتابت نور در سایه شمس الشموس (ع) داشتیم ، اجرای طرح کتابت نور جهت اهدا به آستان مقدس امام کاظم (ع) و امام جواد (ع) در کاظمین مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به تجربه موفق این عزیزان در سنوات گذشته ، این مجموعه نیز در این فعالیت قرآنی و خیرخواهانه مشارکت نمود تا با هم افزایی صورت گرفته بهترین کار آماده شود . لذا همایش کتابت نور جهت اهدا به آستان مقدس امامین جوادین (ع) در امامزاده صالح (ع) برنامه ریزی شد.
حمیدی با اشاره به این مهم که در قرآن با دو واژه"سبقت" و "سرعت" از مردم خواسته شده است تا در کارهای نیک و پسندیده مشارکت فعال و سازنده داشته باشند ادامه داد: باتوجه به توصیه معصومین(ع) که فرمودهاند: «واجعل همک هماً واحداً: همت خودت را یک همت قرار بده.» انتظار می رود از جریان خوبی که شکل گرفته است حمایت شود تا این جریان به تکامل برسد.
رییس شورایاری محله تجریش ادامه داد: قرآن کریم میفرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا» (آل عمران/200) اگر هر یک از ما به تنهایی یک کار خوب انجام دهیم، "صابروا" محقق نمیشود بلکه صابروا این است که کار جمعی انجام دهیم و باید به "رابطوا" عمل کنیم و قوای خود را روی هم بگذاریم، به حدی که ممکن است پس از موفقیت یک جریانسازی فرهنگی، مشخص نشود این جریان را که چه کسی درست کرد.
دکتر اسماعیل رهدار ، رییس ستاد مردمی کتابت نور در سایه شمس الشموس (ع) نیز در همایش هم اندیشی کتابت نور بیان کرد: اصلاحات جوامع انسانى از قلم هاى مؤمن و متعهد شروع مى شود و فساد و تباهى اجتماعات نیز، از قلم هاى مسموم و فاسد مایه مى گیرد. بى جهت نیست که قرآن مجید سوگند به قلم و آنچه با قلم مى نویسند، یاد کرده، یعنى هم به «ابزار» و هم به «محصول» آن ابزار، آنجا که مى فرماید: «ن وَ الْقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُون »
دکتر رهدار در مورد تاریخچه و عملکرد این ستاد نیز گفت: این ستاد مردمی بعنوان پیشرو در امر کتابت گروهی قرآن در کشور، تاکنون اقدام به کتابت مصحف شریف در جامعه هدفهای مختلف نظیر زائران پیاده امام رضا (ع) ، فرهنگیان ، گروه های علوم پزشکی و مهندسی ، خدام افتخاری آستان قدس رضوی ، طلاب و ... نموده است که قرآن های کتابت شده توسط این مجموعه به حرم های مقدس و نورانی امام علی(ع) در نجف ، امام حسین(ع) در کربلا، امام رضا(ع) در مشهد و امام هادی(ع) و امام حسن عسکری(ع) در سامرا و در جدیدترین فعالیت خود ، باهمکاری دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن کریم جمهوری اسلامی ، در دوم ذیحجه امسال نیز مصحف نفیس کتابت شده توسط 244 نسخ نویس کشور که به رویت رهبر فرزانه انقلاب رسیده بود،طی مراسم باشکوهی با حضور مسئولین امر در تهران رونمایی و در کربلا به آستان مقدس علمدار کربلا اهدا گردید.
دکتر اسماعیل رهدار در ادامه بیان کرد: با توجه به استقبال گسترده از طرح کتابت قرآن، این ستاد در نظر دارد تا طرح کتابت امسال را در دو نسخه : خط تحریر برای خدمتگزاران قرآن و اهل بیت (ع) و خط نسخ توسط نسخ نویسان برتر کشور اجرا نماید تا به عدد صفحات قرآن، 604 مجموعه و اعضای آنها در امر کتابت شرکت نموده و سپس با ختم گروهی قرآن به نیت سلامتی امام عصر (عج) که روزانه یک صفحه خواهد بود، موج قرآنی مورد انتظار محقق گردد و در پایان ، ان شا الله قرآن کتابت شده از حرم نورانی عالم آل محمد حضرت رضا (ع) به حرم نورانی باب الحوائج امام کاظم (ع) و باب المراد حضرت جواد(ع) در کاظمین اهدا خواهد شد.
از حواشی جالب این مراسم زیارت سرداب امامزاده صالح(ع) و پرچم اصلی گنبد نورانی حرم علمدار کربلا : بعنوان هدایای معنوی شرکت کنندگان در همایش کتابت نور بود که بر صفا و معنویت بیش از حد مجلس افزود.
ابتدا با حضور مظفر (نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی) ، سردار محسن عیسی وند ( از فرماندهان و جانبازان دفاع مقدس)، علیرضا حمیدی ( رییس شورایاری محله تجریش)، سید محمود منبتی (از خدام آستان مقدس رضوی و جمعیت خدمتگزار به زائران پیاده امام رضا (ع) ) و اعضا ستاد کتابت نور در سایه شمس الشموس(ع) ، بیرق سرخ "یا قمر بنی هاشم " که بر فراز گنبد نورانی حرم مقدس حضرت ابوالفضل (ع) نصب گردیده بود ، جهت تبرک و تیمن شرکت کنندگان در همایش باز گردید تا مدعوین عطر حرم علمدار کربلا را از طریق این پرچم استشمام نمایند.
در پایان مراسم نیز با هماهنگی بعمل آمده با مسئولین حرم مقدس امامزاده صالح (ع) ، شرکت کنندگان در سرداب مقدس امامزاده صالح بن موسی الکاظم (ع) جهت راز و نیاز و برخورداری از فضای معنوی بوجود آمده حضور یافتند .
در پایان دکتر رهدار، فرمایش مقام معظم رهبری را با این مضمون یادآور شدند که حقیقت این است که ما هنوز از قرآن خیلى دوریم و خیلى فاصله داریم. دلهاى ما باید قرآنى بشود. جان ما باید با قرآن انس بگیرد. اگر بتوانیم با قرآن انس بگیریم، معارف قرآن را در دل و جان خودمان نفوذ بدهیم، زندگى ما و جامعه ما قرآنى خواهد شد؛ احتیاج به فعالیت و فشار و سیاستگذارى ندارد. اصل این است که دلمان، جانمان و معرفتمان حقیقتاً قرآنى باشد.
سپس وی با تاکید مجدد بر قرآنی شدن فضای جامعه ، دستاوردهای این مراسم توسط دکتر رهدار موارد ذیل اعلام شد:
1- کتابت مصحف شریف با خط نسخ برای خوشنویسان و انتشار آن در صورت امکان
2- کتابت قرآن کریم با همکاری 604 نفر یا مجموعه با خط تحریر
3- انتشار خطبه حضرت زهرا (س) به صورت نفیس برای اولین بار
4- راه اندازی سایت کتابت نور
5- هماهنگی جهت برنامه ریزی برای دعوت از خوشنویسان سایر بلاد اسلامی جهت کتابت قرآن کریم.
6- زمینه سازی برای مشارکت بیشتر خیرین در طرح های قرآنی