حجتالاسلام و المسلمین محمدمهدی محققی، مدیرعامل خبرگزاری رسا در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در خصوص رسانههای حوزه دینی و ضرورت استفاده رسانههای دینی از زبان جدید، گفت: در این خصوص نظریات مختلفی وجود دارد، اما غالب کسانی که در این زمینه فعال هستند، سعی دارند بین استفاده از تکنولوژی و ابزار جدید و انتقال محتوا و مفاهیم عمیق به مخاطب نوعی تلفیق انجام دهند.
محققی افزود: در مقابل جریانی سنتی است که تمایلی به ابزارها و زبان جدید ندارد و کلیت این مساله برایش مبهم است، از اینرو رفتن به سوی فضای جدید را بر نمیتابد و معتقد است که این فضا آزمایش نشده است و معلوم نیست اگر ما وارد این حوزهها شویم چه تبعاتی برایمان داشته باشد.
وی ادامه داد: فضای سنتی با هرگونه تغییر و تحول مخالف است و با امور جدید مقابله میکند، مگر آنکه آنقدر شرایط سخت شود که از باب اضطرار وارد این فضا شود. این اندیشه ممکن است بعضا از ابزارهای جدید استفاده کند، اما شیوههای جدید و سبکها را بر نمیتابد.
مدیرعامل خبرگزاری رسا با بیان اینکه در مقابل جریان سنتی، جریان متجدد است که هم در محتوا و اندیشه و هم در زبان قائل به تغییر بوده و معتقد است که باید محتواهایی مطابق با عقل عرفی امروز را معیار قرار دهیم که خواستگاهش جوامع پیشرفته است و آنچه را که در متون دینی وجود دارد و با این ذائقه سازگار است بیان کنیم.
محققی ادامه داد: اما غالب رسانههای دینی مبتنی بر عقلانیت اسلامی هستند و از سبکها وشیوههای جدید استفاده میکنند و در آنجایی که فقه و اخلاق محدودیتی ایجاد نمیکند، سعی دارند در شیوه انتقال مطلب، نوآوری داشته باشند و محتوایشان همان مفاهیم عمیق و اصیل اسلامی باشد. جریان غالب رسالههای دینی را میتوان سنتی نواندیش دانست که هم تکیه بر اصول ضوابط و چارچوبهای سنتی دارد و هم سعی دارد اندیشهای نو را نیز مورد استفاده قرار داده و دامنه مخاطبان خود را گسترش دهد.
وی در پاسخ به این پرسش که جریان سنتینواندیش چه وزنی در میان رسانههای دینی دارد، گفت: اول این که قلههای علمی و بزرگان وحوزه مراجع تقلید و علمای طراز اول حوزه با آغوش باز از رسانههای که می خواهند محتوای دینی را منعکس بکنند حمایت میکنند و این مساله را میتوان از انعکاس استفتائات و دیدارهای علما حوزه میتوان فهمید.
مدیرعامل خبرگزاری رسا تصریح کرد: از سوی دیگر خود این مراجع پایگاه اطلاعرسانی دارند و برای مثال حضرت آیتالله مکارم شیرازی شبکه جهانی ولایت را دارند که در عرصه کلام و اعتقادات سعی دارد وارد شده و به دفاع از شیعه بپردزاد و یا دیگر بزرگانی که پایگاه اطلاعرسانی دارند از آن برای انتقال مفاهیمی که تولید میشود، استفاده میکنند.
وی افزود: نکته دوم نقشی است که رسانههای می توانند در انتقال و ترجمه آنچه مردم و اقشار گوناگون در عرصههای مختلف اجتماع نیاز دارند، به علما دینی داشته باشند. فرض کنید اگر در میان دانشجویان و اساتید مراجعه کنید، سوالات و شبهاتی وجود دارد که صید این مسائل و عرضه آن به زبان حوزوی وظیفه و رسالت رسانه دینی خواهد بود.
محققی ادامه داد: اگر دانشمند و فاضل حوزوی متوجه این شبهات که در یک بخشی از جامعه تکثیر میشود و باعث گرویدن به اندیشههای منحرف میشود، باشد، وظیفه خود خواهد دانست و به این مسائل وارد خواهد شد و آثار فاخری به جای خواهد گذاشت، کما اینکه شهید مطهری و سایر اندیشمندان ما وارد شدند و یا برخی از بزرگان ما به عنوان تئوریسن و ایدئولوگ انقلاب به این مسائل وارد شده و وظیفه خود را انجام دادهاند.
مدیرعامل خبرگزاری رسا تصریح کرد: امروزه موسسات زیادی در حوزه علمیه قم وجود دارند که به وظیفه پاسخگویی به شبهات اجتماعی عمل میکنند و رسانه میتواند، مسائل جامعه را به اینها منتقل کند و این موسسات آماده همکاری با راسانههای دینی هستند.
محققی در پاسخ به این پرسش که خبرگزاری حوزه چقدر به بیطرفی قائل است و به آن عمل میکند، گفت: معیاری را که همکاران ما در رسا سعی میکنند پایبند باشند این است که هر جریان فکری و اندیشمندی که در داخل خانواده بزرگ انقلاب اسلامی قرار گرفته است را پوشش خبری دهند. اصولی مانند اعتقاد به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و پذیرش نسبت به ولایت فقیه برای انعکاس خبری کافی است و هر فردی بدون توجه به تمایل سیاسی آن مورد پوشش قرار میگیرد.