وی افزود: نقد از منظر ایجابی، فرصتی را برای ترکیبسازی به منظور زایش و تولید فراهم میکند و در یک دیالکتیک رفت و آمدی، زایشهای علم و فرهنگ را میسر میکند، همچنین نقد فضا و فرصتی را برای کاهش آسیبها فراهم میکند؛ از این رو با توجه به اینکه حوزه فرهنگ مکتوب کشور با آسیبهای متعددی مواجه است و برنامههایی مانند جشنواره نقد کتاب به کاهش این آسیبها کمک خواهد کرد.
صالحی در ادامه با اشاره به آسیبهای حوزه کتاب و نشر ادامه داد: فرهنگ مکتوب ما درگیر آسیب سرقت است و به راحتی نامها جابهجا میشوند و دلالی اجتماعی و دلالی علمی به قیمت تاراج سرمایههای علمی و فرهنگی در حوزه دانش و فرهنگ نیز رواج یافته است، همچنین بیروشی آسیب دیگری است که فرهنگ مکتوب با آن مواجه است؛ چرا که شلختگی و به همریختگی روششناسانه زندگی اجتماعیمان را نیز آلوده کرده و در همه جا مشهود است.
معاون فرهنگی وزیر گفت: اخلاق علمی در حوزه فرهنگ مکتوب همانند سایر حوزههای اجتماعی مغلوب و مقهور یک اخلاق سودگرایانه شده و میتوان گفت؛ گرفتار کماخلاقی و بیخلاقی علمی شده است؛ از این رو نقد فرصتی است برای افزودن بر داشتهها و رفع آسیبهایی از این دست، تا اوضاع نابسامان نشر را قدری سامان دهد.
وی با بیان اینکه آسیبهای این حوزه به معنای نبودن رخدادهای خوب در حوزه کتاب نیست، افزود: ما داشتهها را نادیده نمیگیریم اما نداشتهها نیز فراوانتر هستند و نقد میتواند بر این داشتهها بیفزاید و به کاهش آسیبهای فرهنگ مکتوب کمک کند یا لااقل کمک کند که این آسیبها افزایش نیابند.
صالحی در ادامه کارکردهای جشنواره نقد کتاب را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: یکی از کارکردهای این جشنواره، نقد نقد است؛ یعنی بدانیم نقد در چه جایگاهی قرار دارد و نقد نقد مقدمهای برای گویش نقد است و ما در این حوزه نیز میتوانیم از طریق جشنواره نقد کتاب به کشف درستتری از نقد نقد برآییم، کسانی که فعالیت علمی میکنند، نقد در حاشیه قرار ندارد و نقد یکی از مهمترین فعالیتهای محققان محسوب میشود.
وی با بیان اینکه با وجود افزایش هزاران عنوان به کتابها، آمار فراخوان کتاب در چنین جشنوارههایی افزایش نیافته است، عنوان کرد: این موضوع همان نقد نقد است و باید به صورت موشکافانه بررسی شود؛ چرا که تعداد کتابها دو برابر شدهاند، اما نقدها در همان میزان و آمار مانده و چه بسا کاهش نیز یافتهاند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با تأکید بر آغاز نقد نقد تصریح کرد: از متولیان جشنواره نقد کتاب انتظار داریم به بعد نقد نقد نیز در دورههای بعد رونق دهند تا آثار مثبت آن را در حوزه فرهنگ مکتوب شاهد باشیم.
گفتنی است، در پایان این جشنواره از 7 برگزیده و 16 شایسته تقدیر در رشتههای گوناگون تجلیل شد و همچنین در بخش جنبی قاسم هاشمینژاد به پاس سالها فعالیت در عرصه نقد به عنوان منتقد پیشکسوت، شایسته قدردانی شناخته شد و مسعود راستیپور به عنوان منتقد جوان شایسته قدردانی شد و نشریه نگاه نو به پاس بیست و پنج سال فعالیت در حوزه فرهنگی و هنری با نگاه ویژه به کتاب و نقد کتاب به عنوان نشریه شایسته قدردانی شناخته شد.
در پایان این مراسم، برگزیدگان و شایستگان تقدیر دوازدهمین جشنواره نقد کتاب معرفی و تجلیل شدند.