کریم دولتی، مسئول کمیته فنی سی و هشتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم، در گفت وگو با
خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، در مورد تأثیر نمره مفاهیم قرآن در نتایج رشتهای مانند ترتیل که در این دوره از مسابقات شاهد آن بودیم که یکی از متسابقان که میتوانست رتبه برتر را در رشته ترتیل داشته باشد در سطح شایسته تقدیر قرار داد و موجب اعتراض وی شد گفت: اجرای شرکتکننده رشته ترتیل هر چند خوب بوده است، اما این ربطی به این ندارد که ما بگوئیم از جهت مجموع آن چیزی که فرآیند مسابقه مدنظر داریم به صورت کامل اتفاق افتاده باشد.
وی افزود: به افرادی که اعترض داشتند با نمره نشان داده شد که تأثیر مفاهیم در رشته ترتیل به اندازه یک نمره بیشتر در سرجمع کل نمرات نبوده است، آن چیزی که تأثیر آن بیشتر است، تأثیر حفظی است که امسال برای رشته ترتیل دیده شده بود، بنابر این شخصی که در رشته ترتیل اعتراض داشت، نمره حفظ کمی کسب کرده بود و این نمره با نفر اول فاصله داشت. به همین خاطر نمرات نهایی پائین شد.
دولتی تصریح کرد: قرار بود امسال در رشته ترتیل، شرکت کنندگان جزء 30 را هم حفظ باشند، جزء 30 که معمولاً قاریان در جلسات مختلف از آن تلاوت دارند، بنابر این کار خیلی سخت و پیچیده ای نبوده است و ضمن اینکه آزمون آن هم کتبی بوده است و تأثیر نمره این بخش بیشتر هست.
مسئول کمیته داوران مسابقات سراسری قرآن اظهار کرد: ضمن اینکه حرکت به سمتی است که به دنبال تحقق نقشه راهی که مقام معظم رهبری در سال های دور ترسیم کردند که قاریان ما باید به سمت حفظ قرآن پیش بروند، هستیم. در واقع ناشایست است که یک قاری چند جزء از قرآن کریم حفظ نباشد. امسال که سال اول این طرح بود تنها محدود به جزء 30 قرآن شد، اما قطعاً در سال های آینده میزان حفظ با یک شیب ملایم بسیار بیشتر خواهد شد.
دولتی خاطرنشان کرد: مفاهیم قرآن نیز برای ترتیل حائز اهمیت است؛ چرا که نباید قاری قرآن چیزی را بخواند که نمی فهمد. این نقطعه ضعف جدی است که البته مورد توجه مقام معظم رهبری نیز طی سال های مختلف بوده است.
وی در بخش دیگری از این گفت وگو بیان کرد: ما چیزی که در مسابقه امسال خواسته بودیم مقداری بالاتر از ترجمه بوده است، چرا که ما برای قاریان حرفه ای که از سراسر کشور آمده اند و در مسابقه کشوری شرکت می کنند، این آیین نامه را نوشته ایم. بنابر این این قسمت نیز از آن جمله مواردی است که اگر قاری از آن آگاه نباشد، مورد مطالبه است، چگونه قاری در محافل تلاوت می کند و قصد تأثیرگذاری بر مستمع و القاء معنا بر مخاطب دارد در حالی که خود متوجه معنا نیست.
مسئول کمیته داوران سی و هشتمین دوره مسابقات سراسری قرآن بار دیگر با تأکید بر اینکه میزان نمره در سرجمع رشته ترتیل برای مفاهیم حدود یک نمره بوده است، عنوان کرد: برای حفظ قرآن در رشته ترتیل این میزان قدری بیشتر بوده است که قطعاً در سال های آتی با یک شیب ملایم این تأثیر را بیشتر خواهیم کرد.
دولتی در پاسخ به این سؤال که اگر مفاهیم در در رشته هایی مانند ترتیل شرط ورود قرار می گرفت اثرگذارتر از اینکه نمره آن در نمره نهایی اثرگذار باشد، نبود، گفت: اگر به این شکل عمل می شد، همان بازگشت به آیین نامه قبل می شد، سال های قبل مفاهیم شرط ورود بود، یک و دو سال اخیر همان آزمون غیر جدی را هم حذف کرده بودند، اما این آزمون اولاً بسیار جدی است و ثانیاً شرکت کنندگان مجبور می شوند با مفاهیم قرآن آشنایی پیدا کنند.