به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) ایرج حریرچی، قائم مقام سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه کشیدن بخیههای کودک 4 ساله در خمینیشهر اصفهان اتفاق نادر و قبیحی بوده است، اظهار کرد: گاهی مواقع پدیدههایی رخ میدهد که بیش از اندازه به آن توجه شده و رسانهها باید نسبت به این مسئله حساس باشند.وی افزود: در این رابطه ما هیچ گونه اغماضی را نکرده و سازمان نظام پزشکی و قوه قضایی نیز در این رابطه با شدت تمام برخورد کردهایم. این مسائل جزو خطوط قرمز است و کسی نباید به دلیل نداشتن پول نتواند درمان بگیرد.
بیش از 1600 پرونده نزاع روزانه در پزشکی قانونی ثبت میشود
سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد: هر روز بیش از 1600 پرونده نزاع در پزشکی قانونی ثبت میشود که ممکن است بخشی از آن مربوط به بیمارستان باشد ولی این مسئله انعکاس وسیعی مییابد که مقداری از آن مربوط به ضعف ما در وزارت بهداشت بوده و بخشی به دلیل فرهنگ رسانهای است.
حریرچی بیان کرد: فضای مجازی به این مسائل دامن میزند و در رابطه با موضوع آنفلوآنزا نیز با وجود اینکه ماسک و واکسن بر اساس مصرف مورد نیاز توزیع میکنیم با انتشار اخباری که پیش از حد و اندازه به آن توجه شود شاهد ایجاد حواشی میشویم.
حریرچی تصریح کرد: رسانهها جزو خانواده سلامت هستند و باید اقدامات آنها به سلامت مردم کمک کند هر سال 20 درصد مردم به نوعی از آنفولانزا مبتلا میشوند و هیچ کشور دنیا تمامی مردم را در این زمینه واکسینه نمیکند و مسئله مهم این بوده که گاهی آمارها نگرانی ایجاد میکند.
وی افزود: موضوع کشیدن بخیهها نیز از اتفاقاتی بود که اصلاً شایع نیست و شاید کسی مراجعه کند و به دلیل نداشتن پول نتواند درمان بگیرد، ولی این مسئله جزو موارد بسیار نادر بوده و نباید قبح قضیه از بین رود.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه رایگان شدن ارائه خدمات سرپایی نیاز به منابع دارد، عنوان کرد: در زمینه تصادفات از طریق بیمه شخص ثالث منبع را پیشبینی کردهایم، ولی در مسائلی بیاحتیاطی و نزاع این موضوع پیشبینی نشده است.
خبرهای خوش خدمات دندانپزشکی
وی همچنین در رابطه با خدمات دندانپزشکی و نظارت بر فعالیت دندانپزشکان عنوان کرد: در ایران آمار افرادی که دندانهای پوسیده، کشیده شده یا پر شده دارند بسیار بالاست و مهمترین اقدامی که میتوان در این زمینه در نظر گرفت پیشگیری است.
حریرچی اعلام کرد: امسال تمام دانشآموزان اول ابتدایی دندانهایشان مورد معاینه قرار گرفته و فلورایدتراپی شدهاند که تا آخر امسال دانشآموزان تا مقطع ششم ابتدایی نیز تحت پوشش قرار میگیرند.
وی ادامه داد: سال آینده تلاش میکنیم معاینه دندان و فلورایدتراپی دانشآموزان راهنمایی و دبیرستان را تحت پوشش و توسعه دهیم همچنین خدمات دندانپزشکی برای مردمی که استطاعت لازم با نرخ خصوصی را ندارند فراهم میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در شهرهای بزرگ 25 درصد پرداخت از جیب مردم در حوزه بهداشت و درمان مربوط به خدمات دندانپزشکی است، یادآور شد: متأسفانه نظارت بر مطبهای دندانپزشکی طبق قانون با اختلافنظرهایی مواجه بوده که به طور کلی نظارت بر مطبها وظیفه نظام پزشکی و نظارت بر مؤسسات شامل بیمارستان و درمانگاه بر عهده وزارت بهداشت است.
وی همچنین در رابطه با روند کار پزشک خانواده اظهار کرد: در دولت قبل رئیس جمهور وقت برنامهای 5 ساله در این زمینه را به یک سال کاهش داد و سرنوشت این موضوع به صورتی شد که در هر استان قرار بود پزشک خانواده هفتهای یکبار مستقر شود، ولی فقط در دو استان آن هم برای خدمات سرپایی نهادینه شد.
وی با اشاره به اینکه تجربه کشورها در جهان نشان میدهد استقرار پزشک خانواده 10 تا 40 سال به طول میانجامد افزود: وزیر بهداشت نیز اعلام کرده است که این مسئله برای اجرا شدن در ایران 10 تا 15 سال زمان نیاز دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: البته برای استقرار پزشک خانواده هدفگیری نهایی انجام شده و ارائه مراقبتهای بهداشتی، درمانی اعم از ارتقای سلامت، خدمات سرپایی، عمومی، تخصصی، فوق تخصصی، بازتوانی پیشبینی شده و فقط باید نظام ارجاع و سطحبندی انجام شود.
برند مراقبت سلامت در راه است
ایران در سازمان بهداشت جهانی دارای برندی به نام بهورز بود که از سال جدید برندی نو با سطح تعزیرات بالاتر فعالیت خود را آغاز کرد. این برند «مراقبت سلامت» نام دارد که در واقع مراقبت سلامت چندپیشه بوده و فعالیتهای متعددی برعهده دارد.
وی اعلام کرد: امسال 2 هزار نفر را به صورت فعال برای برند مراقبت سلامت در نظر گرفتیم که در واقع کلمه فعال بدین مفهوم بوده که اگر بیمار به مرکز بهداشتی مراجعه نکرد خود مراقب سلامت این عمل را انجام دهد و نزد بیمار رود.
سخنگوی وزارت بهداشت اظهار کرد: رده اول تماس با مراقب سلامت پیشبینی شده و در پایگاههای سلامت که این مراقبین سلامت فعالیت دارند 10 تا 12 هزار نفر را تحت پوشش قرار میدهند. همچنین چندین پایگاه سلامت تحت پوشش مرکز جامع سلامت بوده که در واقع مراکز جامع سلامت 30 تا 50 هزار نفر را تحت پوشش قرار میدهند و دارای پزشک خانواده، 2 کارشناس، روانشناس و مشاور تغذیه هستند.
حریرچی عنوان کرد: خدمات مراقبت از سلامت به دو صورت خدمات سرپایی در مواردی همچون سرماخوردگی بوده و در مواردی دیگر اقداماتی را شامل میشود که برای کنترل بیماریهای غیرواگیر همچون دیابت و مراقبت از مادران باردار است.
شناسایی 700 هزار بیمار مبتلا برای افزایش سطح مراقبت از سلامت
وی از شناسایی 700 هزار نفر مبتلا به دیابت و فشار خون طی 9 ماهه گذشته در کشور خبر داد و گفت: این افراد پیش از این از بیماری خود اطلاع نداشته و با این مسئله میتوانند از پیشرفت بیماری و عوارض مختلف آن در بدن خود جلوگیری کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه در راهاندازی مراکز جامع سلامت الگوی نهایی معلوم و مشخص است، عنوان کرد: استقرار این مراکز به صورت تدریجی بوده و هر مرکز جدید از بخش خصوصی خریداری میشود.
حریرچی با اشاره به اینکه کمبود شدید پزشک در کشور داریم، گفت: برای طرح مراقبین سلامت پیشبینیهای لازم انجام شده است که در این راستا از طرح خرید خدمت استفاده میشود.
وی بیان کرد: توسعه نیروی انسانی در حال حاضر فقط به صورت خرید خدمت بوده، زیرا دولت مجوز استخدام نمیدهد و روش استخدام هم پاسخ خوبی برای این منابع نیست.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به پرسشی در رابطه با اعطای مجوز به طب سنتی اظهار کرد: بند مستقلی از سیاستهای کلی سلامت ابلاغی از مقام معظم رهبری به گسترش طب سنتی اختصاص دارد که این به دلیل سابقه درخشان در کشور ماست و گنجینههای فراوانی داشته و توسعه آن از سیاستهای اصلی وزارت بهداشت به شمار میرود.
طب سنتی نباید نسخه بنویسد
حریرچی افزود: طب سنتی خصوصیات خود را دارد ولی اینکه شاخهای از طب مدرن شود امکانپذیر نیست چرا که اصل طب سنتی، طب پیشگیری بوده و نسخهنویسی و مطب زدن برای آن لازم نیست.
وی اذعان کرد: ایران کشوری است که بار مراجعه به مطبهای آن نسبت به کشورهای مشابه بیشتر بوده بنابراین طب سنتی باید به سمتی پیش رود که میزان مراجعات را با اقدامات پیشگیرانه کاهش دهد.
حریرچی با اشاره به بیمارستان پلمب شده سورنا اعلام کرد: وزارت بهداشت نظارت دورهای بر فعالیت بیمارستانها داشته و خدمات آنها را بررسی میکند. در زمینه تخلفات این بیمارستان نیز جلساتی با تعزیرات، قوه قضاییه و دستگاههای مربوطه تشکیل و گزارشات اولیه تهیه و تحویل مقام قضایی شد. دادستانی نیز مدعیالعموم است و این مسئله را بررسی میکند؛ بنابراین با توجه به مجموعه گزارشات قوه قضاییه حکم میدهد.
وی افزود: حکم مربوط به بیمارستان پلمب شده ارائه و برخورد قضایی لازم را دستگاههای مربوطه انجام میدهند.
حریرچی در رابطه با قانون بهرهوری برای پرستاران گفت: این قانون از ابتدای اجرا دچار نواقص بود. برخی پرستاران مایل هستند اضافهکاری داشته باشند و در اکثر بیمارستانها داوطلب برای اضافهکاری زیاد شده است، ولی در برخی از بیمارستانها نیز تمایلی در این زمینه نبوده و ما از آنها درخواست میکنیم که فعالیت اضافه داشته باشند.
تخت ICU وجود دارد، ولی پرستار نداریم/ کمبود 100 هزار پرستار
سخنگوی وزارت بهداشت با اعلام اینکه هر شب چند صد نفر درخواست تخت ویژه همچون ICU را دارند، گفت به دلیل کمبود پرستار نمیتوانیم برخی از این تختها را راهاندازی کنیم.
وی در رابطه با فعالیت کمک پرستاران و دغدغههایی که پرستاران در این زمینه دارند، گفت: در هیچ جای دنیا حتی در کشورهای پیشرفته خدمات پرستاری فقط توسط نیروهای کارشناسی یا لیسانس حاصل نمیشود بلکه پرستاری دارای سطوح مختلف بوده و اقداماتی توسط نیروهای رده پایینتر انجام میگیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: در حال حاضر در دستههای مختلف پرستاری کمبود داریم و به طور کلی میتوان گفت تعداد صد هزار پرستار اندک است و نباید معیارها را در رابطه با کمبود صد هزار پرستار با منافع صنفی سنجید.
وی گفت: باید امنیت شغلی پرستاران را به منافع و سلامت مردم گره بزنیم، تربیت نیروهای کمک پرستار کار پرستاران را سبک کرده و هیچ تداخلی در این زمینه ندارد، همانطور که یک تکنسین با فعالیتش به کار یک مهندس لطمه نمیزند.
حریرچی در مورد بودجه سال آینده حوزه بهداشت و درمان گفت: تلاش داریم بودجه بهداشت و درمان از بودجه جاری خیلی تأثیر نگیرد و قسمت عمده از کمک دولت و بیمهها تأمین شود.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: تلاش داریم نسبتی از ارزش افزوده را در حوزه بهداشت و درمان افزایش دهیم؛ همچنین مالیات بر کالاهای آسیبرسان علاوه بر اینکه کاهش بار بیماریها را به همراه دارد درآمدی برای بهداشت و درمان محسوب میشود.
حریرچی عنوان کرد: در هیچ کشور توسعه یافته و متوسط در دنیا طی 30 سال اخیر هزینههای بهداشتی و درمانی کاهش نیافته، بلکه برخی از آنها توانستهاند آن را مدیریت و کنترل کنند و ما در این زمینه موفق بودهایم. سیاست دولت به صورتی بوده که رابطه مالی بین بیمار و پزشک را به حداقل و صفر برساند و تلاش داریم سهم بیمهها و دولت را در تأمین هزینههای بهداشت و درمان بالا ببریم.