به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کشورمان عصر امروز چهارشنبه 19 اسفند ماه در آئین پایانی پنجمین جشنواره مد و لباس فجر که در تالار وحدت برگزار شد، طی سخنانی گستره مد و پوشاک را به اندازه گستره زندگی انسانها عنوان و اظهار کرد: هر جا که پای جنبه زیبایی شناختی در میان باشد، مد هم آنجا حضور دارد. عرصه پوشش، آرایش، لوازم منزل و حتی شیوه احوالپرسی و ادبیات سیاسی نیز گستره مدگرایی است.
وی ادامه داد: با این همه پوشاک، سبک و شیوه آرایش شاخصترین حوزه مد به شمار میرود. در یک نگاه کلی و جامعنگر گرایش به مد را میتوان ناشی از شاخصهای اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی دانست. هیچ فرهنگی یافت نمیشود که واژه مد در آن ناآشنا باشد با این حال ظهور و بروز مدگرایی در فرهنگهای مختلف نسبی و متفاوت است.
نسبت مدگرایی و مبانی اسلامی/ مد فینفسه میل فطری انسان است
وزیر ارشاد با اشاره به اینکه اگر بخواهیم بین اصول و مبانی اسلامی و مدگرایی نسبتی را تعریف کینم، باید بگوییم آنچه که اسلام با آن مخالف است پشت پا زدن به ارزشها، رعایت نکردن اخلاق اجتماعی، آزادی مطلق در روابط و همانندسازی با بیگاناگان است، تصریح کرد: مد فینفسه میل فطری انسان است و نیاز به امروزی شدن و نوگرایی دارد.
گرایش متعالی به مدگرایی باعث آرامش روحی انسان است
وی ادامه داد: اما اگر امروزی شدن باعث شود که رابطه انسان با سابقه گذشته و هویت فرهنگی خود قطع شود، این نوع از مدگرایی مورد نکوهش است. گرایش به مد نباید منجر به اصراف شود یا حدود شرعی و عرف جامعه را زیرپا بگذارد، نباید موجب فخرفروشی شود، شیوه درست لباس پوشیدن و گرایش متعالی به مدگرایی باعث آرامش روحی انسان است. اما وقتی که مدگرایی به افراط کشیده میشود آثار منفی بر روح و روان انسان میگذارد.
وزیر ارشاد تنوع در پوشش را جزئی از فرهنگ جامعه برشمرد و گفت: اگر این مسئله برخواسته از تراوشات ذهنی انسان و فرهنگ بومی خود ما باشد طبیعتاً نمایانگر فرهنگ غنی ایران است.
وی با ابراز تأسف از اینکه گاهی دیده میشود در برابر مدهایی که از بیرون از نظام فرهنگی بر ما تحمیل میشود، تسلیم میشویم و در برابر آن منفعل هستیم، گفت: باید برای غلبه بر چنین مانعی با همافزایی و تکیه بر تولید داخلی از همه امکانات و ظرفیتهای بومی خودمان استفاده کنیم و وارد میدان رقابت شویم تا بتوانیم آنچه را که نماد هویت ملی ما است، به دنیا عرضه کنیم.
جنتی با ابراز خرسندی از اینکه با فعالیتهای بخش خصوصی و جوانان فعال در این عرصه بخشی از نیاز جامعه تأمین میشود و لباسهایی برگرفته از فرهنگ ایرانی تولید شده است، گفت: گسترش پوشاک ایرانی و به روز کردن پوشاک سنتی ایرانی نوآوریهای هنرمندان خوش ذوق در تولید لباس ایرانی یکی از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
بایستی برای همه سلیقهها طراحی و تولید کرد
وی با اشاره به حضور طراحان و تولید کننده عرصه مد و لباس در سالن، گفت: تأکید ما این است که بایستی برای همه سلیقهها طراحی و تولید کرد. بخش قابل توجهی از جامعه ما به دلیل مذهبی بودن جامعه ایجاد میکند، پوشاکی که طراحی و تولید میکنیم منطبق با معیارهای اسلامی باشد و کسانی که علاقهمند هستند آن نوع لباس را بپوشند نیاز خود را تأمین کنند.
وزیر ارشاد افزود: گاهی دیده میشود خانوادههای مذهبی وقتی میخواهند لباس مورد علاقه خود را تأمین کنند، شاید در پایتخت کشور همه شهر را زیرپا بگذارند و در نهایت هم نتوانند آنچه را که مورد علاقه آنها است را پیدا کنند و این نقیصهای است که بایستی به آن پرداخت.
وی در ادامه گفت: تولید کننده باید از خواست مشتری به طراحی و تولید برسد اما این مسیر در کشور ما برعکس است. در واقع ذائقه مصرف کننده بازار را هدایت نمیکند و این یک ایراد بزرگ است. هیچ تولید کننده حرفهای بدون اطلاع و نظر مصرف کننده پوشاک خود را ارائه نمیدهد.
وزیر ارشاد در خصوص سیستم آموزشی عرصه مد نیز گفت: سیستم آموزشی در این حوزه برخی منابع تکراری، تقلیدی و کهنه دانشگاهها است که با برندها و تولید کنندگان مرتبط نیست و عمدتاً از بازار داخلی و خارجی نیز بیاطلاع است. استفاده از طراحان ایرانی، ترغیب علاقهمندان و صاحبان سرمایه به فعالیت در این عرصه و شناخت ذائقه ایرانی و ارزشهای ملی بستر خودباوری و رقابت در این بخش را بیش از پیش فراهم خواهدکرد تا هنر صنعت طراحی مد و لباس به جایگاه شایسته در سطح جهانی برسد.
وی در پایان سخنانش با انتقاد از قاچاق لباس خارجی و ضربهای که این محصولات به حوزه مد و لباس ما میزند، گفت: دولت امروز مقررات صادرات واردات در تولید را به تصویب رساند که در آن تمهیداتی اندیشیده شده است تا از تولیدات داخلی حمایت شود.