استاد حسن علی اسفندیاری، هنرمند خوشنویس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) بیوگرافی هنری خود را اینگونه معرفی کرد: من از سال 54 فعالیت خود را در عرصه خوشنویسی آغاز کردم، البته پیش از آن هم خوشنویسی میکردم، اما این نگاه و علاقه شکلی آماتور داشت. در سال 68 نیز از سوی انجمن خوشنویسان درجه ممتازی دریافت کردم و از آن سال به بعد هم کار تدریس را بر عهده دارم. در این عرصه نیز شاگردان بسیاری را به هنر خوشنویسی تحویل دادهام. لازم میدانم بگویم که به زودی طی چند ماه اخیر درجه استادی را هم دریافت میکنم.
وی درباره سابقه جبهه خود هم اینگونه توضیح داد. من از سال 60 تا 66 در جبهههای جنگ حضور داشتم و در عملیاتهای مسلم بن عقیل، محرم و فاو نیز مجروح شدهام، البته حضورم در جبهههای جنگ دلیلی نشد تا من خوشنویسی را کنار بگذارم؛ چون در آن دوران هم هرگاه فرصت پیدا میکردم به خوشنویسی میپرداختم. از همان دوران هم کارهای زیبایی در آرشیو خود دارم که هنوز پس از سالها، وقتی آنها را نگاه می کنم یاد همرزمانم میافتم که برخی از آنها شربت شهادت را نوشیدهاند.
این هنرمند در پاسخ به این سوال که در چه خطی تبحر دارد؟ گفت: نستعلیق و شکسته دو خطی است که من در آنها تخصص دارم، البته الآن بیشتر روی نستعلیق تمرکز دارم؛ چون این خط را برای نگارش آیات قرآن مناسبتر میدانم. دلیل این امر نیز خوانایی نستعلیق نسبت به شکسته است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه بهار، تاثیر بسیار خوبی در کارهای وی دارد، بیان کرد: در ابتدا باید بگویم در فرهنگ اسلامی هر روزی که انسان گناه نکند عید است، اما به هر حال تغییر طبیعت احساسی بسیار خوشایند در همه انسان به وجود میآورد. این ویژگی در بین هنرمندان بسیار شدیدتر است. با این توضیح معمولا در بهار بیشتر آیاتی از قرآن استفاده میشود که در آن وصف بهشت شده است که به نوعی با زیبایی بهار نیز همخوانی بسیار دارد.
ماه رمضان بهترین آثارم را خلق میکنم
اسفندیاری به توضیح فوق اضافه کرد: البته من به شخصه بهترین آثارم را در ماه رمضان خلق کردهام؛ چون فضای روحانی که در این ایام وجود دارد و تبعات معنوی روزه باعث میشود کیفیت خوشنویسی به ویژه کارهایی که در آن آیات قرآن کریم مد نظر است، غنای بسیار بالاتری گیرد. درباره این ایام (ماه رمضان) باید این نکته را اضافه کنم نیمه شب تا سحر بهترین زمان برای خوشنویسی قرآنی است.
این خوشنویس در انتها درباره تاریخچه خوشنویسی اینگونه توضیح داد: من مأنوس بودن خوشنویسان با کلام وحی را منبعث از تاریخ اسلام میدانم؛ چون از زمانی که قرآن به کتابت درآمد خط کوفی به عنوان اصلی مورد استفاده قرار میگرفت. برای همین این ویژگی قرنهاست که با خوشنویس همراه است و مسلم بدانید تا انتها نیز ادامه خواهد داشت، البته حمایت وزارت ارشاد از خط ایرانی میتواند سبب شود که نسخ ایرانی در کتابت قرآن جایگاهی والا در جهان اسلام پیدا کند. این اتفاق نیز باید با جدیت تمام مورد توجه قرار گیرد.