به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، «مظلومیت فرهنگ در مجلس نهم» گزارش خبرنگار ایکنا بود زمانی که کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با کمترین استقبال از سوی نمایندگان نهمین دوره مجلس شورای اسلامی روبرو شد.
در اولین سال از مجلس نهم 12 نفر به عضویت این کمیسیون درآمدند که در ادامه، یکی از اعضا راهی کمیسیون اقتصادی شد تا یک تیم 11 نفره امور قانونگذاری و نظارتی حوزه فرهنگ کشور را بر عهده داشته باشند؛ هر چند این باور وجود داشت که کمیت اعضا بر کیفیت امور تأثیرگذار نبود و کمیسیون فرهنگی توانست اقدامات شایسته ای در این حوزه انجام دهد.
حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی طاهری، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بر همین اساس می گوید اعضای کمیسیون فرهنگی از باب «کم من فئة قلیلة غلبت فئة کثیرة» توانستند عملکرد با کیفیتی داشته باشند.
در آستانه پایان چهارمین و آخرین سال فعالیت مجلس نهم، ایکنا گفت وگویی با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس و منتخب مردم گرگان در رابطه با نحوه عملکرد کمیسیون فرهنگی داشته که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
ـ در ابتدای مجلس نهم شاهد استقبال کم نمایندگان از کمیسیون فرهنگی بودیم. چه دلیلی باعث این امر شد؟
این تعداد مورد گله ما هم بود و طبیعتاً راه حلش این است که مردم در انتخابشان برای مسائل فرهنگی نیز دغدغه داشته باشند و در انتخابشان این مسئله پررنگ باشد. بنابراین انتخاب نماینده ای که دغدغه مسائل فرهنگی داشته باشد دست مردم است.
ـ آیا این تعداد نماینده توانست توقع و نیازهای کمیسیون را برآورده کند؟
توقعی که در مجلس نهم داشتیم برآورده نشد. تعداد همکارانی که از کمیسیون فرهنگی استقبال کردند بسیار کم بود اما این مسئله موجب نشد که کار کمیسیون کمرنگ بشود. کمیسیون از باب «کم مِّن فِئَةٍ قَلِیلَةٍ غَلَبَت فِئَةً کثِیرَةَ» با کیفیت بود و کارهای خوبی را در مجلس نهم پیگیری کرد.
ـ مسائلی که در کمیسیون مطرح می شد عمدتاً کلی بود و ارزیابی آنها به صورت دقیق اتفاق نیفتاد.
کلا مباحث فرهنگی اینطور است. مباحث بسیار ظریف اما دیربازده؛ نمی شود اتفاقی فرهنگی که سی سال است نتیجه اش معضل فرهنگی شده را طی چهار سال برطرف شود. قطعاً اگر مشکلی سی سال طول کشیده ایجاد شده، سی سال هم زمان می برد حل شود!
مهم این است که آیا در مجلس برای آن مشکلات به گونه ای عمل کردیم که طرحی یا لایحه ای تصویب بشود یا نه که عملکرد مجلس نهم در این زمینه پربار بوده است.
ـ یکی از اقدامات شایسته ای که کمیسیون فرهنگی در طول این 4 سال انجام داد حمایت از اعتبارات فرهنگی بود. با توجه به تنگناهایی که در رابطه با بودجه وجود داشت، این حمایت چطور انجام می شد و آیا نظارت بر تخصیص آن نیز از سوی کمیسیون صورت می گرفت؟
در مقوله بودجه نویسی دولت توجه لازم را به موارد فرهنگی نداشت. بعد از تصویب بودجه نیز در تخصیص دچار مشکل بودیم. یعنی دستگاه های فرهنگی همیشه هم در بودجه نویسی حقشان ضایع می شد و هم در تخصیص و این مسئله بارها در جلسات حضوری به مسئولان اجرایی تذکر داده شد اما چندان نتیجه ای نداشت.
ـ چرا در این رابطه تذکر جدی یا سؤال از وزیر از
سوی کمیسیون در صحن علنی مطرح نشد؟
در این خصوص اگر وزیر فرهنگ را می آوردیم نتیجه این می شد که من پیگیری کردم و در این رابطه باید سازمان مدیریت و برنامهریزی پاسخگو باشد که چرا تخصیص نداده است. سازمان مدیریت هم مشکلات اعتبارات کشور و مشکلات فروش و قیمت نفت و این مسائل را مطرح خواهد کرد. یعنی به راحتی می توانند عدم تخصیص اعتبارات بخش فرهنگی را توجیه کنند. بنابراین «گفتاردرمانی»شان خوب است! اما نتیجه ای در بر نخواهد داشت و مسئله به رئیس جمهور ختم می شود. از این جهت تا زمانی که دغدغه مسائل فرهنگی در مسئولان جدی نباشد حتی طرح سؤال هم نمی تواند مشکلی را حل کند.
ـ انتظاری که از مجلس دهم، به ویژه کمیسیون فرهنگی می رود، چیست؟
اولاً امیدواریم استقبال از کمیسیون فرهنگی نسبت به مجلس نهم بیشتر باشد و تعداد افرادی که در این کمیسیون حضور پیدا می کنند بیش از 20 نفر باشد.
ثانیاً تنها اعضای کمیسیون فرهنگی نمی توانند در مجلس معجزه کنند. بنابراین امیدواریم نگاه اکثریت نمایندگان، حتی سایر اعضای کمیسیون های تخصصی نیز نسبت به مسئله فرهنگ یک نگاه دقیق داشته باشند و فرهنگ را واقعاً در کشور اثرگذار بدانند و اگر مصوبه ای از کمیسیون فرهنگی به صحن یا کمیسیون تلفیق می رود، دچار چالش نشود. ما در کمیسیون فرهنگی مجلس نهم مصوبه های خوبی در بحث بودجه و سایر مسائل داشتیم که اما در کمیسیون تلفیق دچار مشکل می شد چرا که نگاهی که سایر نمایندگان باید نسبت به مقوله فرهنگ داشته باشند، گاهی اوقات وجود نداشت که امیدواریم اکثر نمایندگان مجلس دهم این دغدغه را داشته باشند؛ حتی اگر عضو کمیسیون فرهنگی نباشند.
ـ نکته خاصی اگر در پایان دارید، بفرمایید.
اگر بخواهیم مشکلات فرهنگی کشور حل بشود، راهش این است که همه مردم و همه مسئولان در سه قوه احساس کنند که در قضیه فرهنگ مسئول هستند؛ اگر این اتفاق بیفتد می توان شاهد بود که در حوزه فرهنگ اتفاقی در کشور خواهد افتاد. تا چنین نشود دائم باید همین صحنه ها را ببینیم و غصه بخوریم و داد بزنیم و به نتیجه نرسیم. امیدوارم این تحول کلی را در کشور شاهد باشیم.