به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، هنگامی که از پس هیاهوی خیابان کریمخان زند، در نزدیکی کلیسای جامع ارامنه تهران «کلیسای سرکیس مقدس» و این همه مجتمعهای تجاری و اداری میگذری و وارد خیابان سپهبد قرنی میشوی و مغازههایی که لوازم اداری و آموزشی میفروشند، پشت سر میگذاری و وارد کوچه خسرو میشوی، گلدستههای مسجدی جلوی چشمت خودنمایی میکند. بهتر است بگویم نمایی از سردر اصلی مسجدی که میان مغازههای تجاری آن محدوده گم شده است. هنگامی که از این کوچه و پس کوچهها برای رسیدن به مجتمع فرهنگی ـ تربیتی مسجد الرحمن تلاش کردم، کسبه، آن را نمیشناختند و میگفتند البته مسجدی در کوچه خسرو است، شاید بیشتر با نام مسجد شناختهتر است تا مجتمع فرهنگی ـ تربیتی.
کاشیکاری فیروزهای رنگ سر در مسجد با عنوان «مجتمع فرهنگی ـ تربیتی مسجد الرحمن» به خوبی خودنمایی میکرد از درب اصلی مسجد وارد شدم و سراغ محمدرضا نوری، مدیر روابط عمومی مجتمع را گرفتم. وی با اشاره به اینکه در نظر داریم تا این مجتمع به عنوان بزرگترین پایگاه قرآنی استان تهران معرفی شود، عنوان میکند: «جذب افراد سرشناس و چهره در زمینه امور قرآنی، انجام تبلیغات عمومی برای آشنایی بهتر مردم با فعالیتهای مجتمع و برپایی برنامههای متنوع قرآنی و ... از جمله اهدافمان در این زمینه است».
مسجد الرحمن در ابتدا و تا قبل از نوسازی یعنی حدود سال 85، در مساحتی حدود 400 مترمربع فعالیتهای متنوع قرآنی و فرهنگی داشته است اما پس از آن و با فضل و رحمت حق تعالی، طی پنج سال مسجد از نو ساخته و در سال 90، ساخت آن به اتمام میرسد و آماده بهرهبرداری میشود.
نوری ادامه میدهد: «این مجتمع در پنج هزار متر مربع در هفت طبقه و در زمینی بالغ بر هزار متر مربع ساخته شد و حدود یک سالیست که مجتمع به صورت کامل در بخشهای متعددی فعالیتش را به صورت کامل انجام میدهد».
حجتالاسلام والمسلمین جواد رضاییمحلاتی حدود 30 سالیست که امام جماعت این مسجد را عهدهدار است. او که تعطیلی مساجد در بیشتر ساعات روز را ناخوشایند میداند، به فکر استفاده بیشتر از ظرفیت مسجد برای آشنایی و انس بیشتر مردم با قرآن میافتد لذا به دلیل استقبال مردم و با عنایت باریتعالی، اقدام به ساخت این مجتمع قرآنی، تربیتی و فرهنگی و ارتقای فعالیتهای مسجد با توکل به خداوند و توسل به اهلبیت(ع) و کمک خیرین و بدون بودجه دولتی میکند.
وی در گفتوگو با ایکنا میگوید: «مسجد الرحمن، در ابتدا دارای فضای کوچکی بود به گونهای که با کمبود فضا در شبستان آقایان و چه در شبستان بانوان روبرو بودیم و از سوی دیگر امکان فعالیتهای فرهنگی کمتری داشتیم به گونهای که بیشتر فعالیتهایمان به پایگاه تابستانی و در آن ایام خلاصه میشد علاوه بر آنکه حدود 30 سالیست که جلسات قرآن صبحهای جمعه این مسجد نیز برپا است».
رضاییمحلاتی با تأکید بر اینکه اساتید قرآن این جلسه از میان خود جوانان فعال مسجد و جلسه فوق هستند، ادامه میدهد: «بیشتر شرکتکنندگان این جلسه جوانان ونوجوانانی هستند که از ساعت 8 صبح، خواب روز جمعه را رها میکنند و با شوق بر سر جلسه قرآن که خود میزبان آن هم هستند، حضور پیدا میکنند و پس از قرائت و جلسه آموزش قرآنشان، صبحانهای باهم میخورند و گپ و گفتی باهم میزنند و بعضا باهم به فعالیت ورزشی میروند».
وی با اشاره به اینکه اینجا هستیم تا صدمهای به دین نزنیم، میگوید: «اولین خدمتمان در این مجتمع باید این باشد یعنی از جهت اخلاق، متانت، رفتار و برخورد با مردم به گونهای باشیم که صدمهای به دین نزنیم چون اینجا، خواسته و ناخواسته به دین، خدا و اهلبیت(ع) وابسته است».
هنگامی که از او میخواهم در خصوص فرآیند ساخت و ساز مسجد بیشتر توضیح دهد، ادامه میدهد: «خراب کردن مسجد و ساخت آن از نو، کار بسیار سختی است به گونهای باید بدون هیچ وقفهای این کار انجام شود اما اگر فردی قصد ساخت مسجدی را داشته باشد میرود و زمینی را میخرد و طی مدتی مسجد را میسازد و توقع مردم در آنجا مطرح نیست. بحمدالله از سال 85 مقدمات ساخت مسجد آغاز شد و طی پنج سال این امر بدون هیچ وقفهای انجام گرفت و در سال 90 نیز کار ساخت مسجد به اتمام رسید».
وی از همراهی طراحان و مهندسین خیرین و همچنین سایر نیکوکاران و افرادی که بدون دریافت یک ریال، برای ساخت این پروژه نام میبرد، میگوید: «زمینی که به مسجد، اضافه کردیم مربوط به فردی به نام «عبدالله توسلی» است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از دنیا رفته است اما بیش از 500 مسجد و مدرسه علمیه در ایران و خارج از ایران از او باقی مانده است».
رضاییمحلاتی بیان میکند: «حتی در زمانی که مسجد در دست آمادهسازی بود، نماز جماعت و سایر فعالیتهای فرهنگی مسجد متوقف نشد به گونهای که در محلی که از سوی مرکز احداث به این امر اختصاص داده بود، استفاده میکردیم و نماز جماعت برپا بود و فعالیتهای جانبی نیز با سختی و فضای کم و در حد امکان انجام میشد».
وی با اشاره به اینکه البته هنوز با آن برنامههایی که برای مجتمع مد نظر است، فاصله داریم، عنوان میکند: «باید از تمام ظرفیتهایمان استفاده کنیم. چنانکه کتابخانه مسجد با سالن مطالعه در خدمت علاقهمندان و کتابدوستان است اما در نظر داریم در این بخش به جایی برسیم که جوابگوی تمام مراجعهکنندگان از لحاظ فضا و از سوی دیگر از جهت موضوعات درخواستیشان باشیم».
رضایی محلاتی ادامه میدهد: «همچنین روزهای دوشنبه نیز جلسه آموزش عمومی قرآن محمد بنیادی، مدرس قرآن پس از اقامه نماز مغرب و عشا برپا است که قرآنآموزان طی این جلسه نکاتی درخصوص قرائت قرآن، صوت و لحن و تفسیر آیات را فرامیگیرند».
وی با اشاره به اینکه در بخش بانوان نیز اینگونه اقدامات بلکه به صورت منظمتر برپاست، اضافه میکند: «بخش فرهنگی بانوان با همکاری بسیج بانوان اقدام به برگزاری دورههای آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن شنبهها و دوشنبهها از ساعت 10 صبح تا 12، دورههای آموزش تفسیر قرآن براساس کتاب گرانبهای المیزان و مهدویت چهارشنبهها از ساعت 10 صبح تا 12 و سیر مطالعاتی آثار شهید مطهری با عنوان سلسله جلسات گفتمان افق اندیشه ویژه جوانان و با اعطای کارت مربیگری طی پنج شنبه هر هفته از ساعت 10 تا 12 کرده است».
سپس حجتالاسلام محسن رضایی، مسئول فرهنگی مجتمع فرهنگی الرحمن در گفتوگو با ایکنا درخصوص فعالیتهای فرهنگی این مرکز میگوید: «کتابخانه با حدود 10 هزار جلد کتاب، حدود دو سال است که به طور کامل راهاندازی شده است. تاکنون نصف کتابها، با رده بندی کنگره در زمینههای مذهبی، شعر، ادبیات و مدیریت و حسابداری و علم حقوق و کتب مرجع دستهبندی شده است».
او که حدود پنج سال است با این مرکز همکاری میکند و پس از ساخت مجدد مسجد برای مسئولیت این بخش از شهر مقدس قم آمده است، ادامه میدهد: «حتی در کتابخانه کتب خطی و قدیمی است که باید بر روی آنها کارشناسی شود چون به قدمت مسجد قدیم، کتابخانه با آن جلو آمده است. چنانکه کتابهای اهدایی داریم که به 180 سال پیش باز میگردد که این کتابها جدا شده و در بخش نگهداری میشود تا کارشناسی بر روی آنها انجام گیرد».
مسئول فرهنگی مجتمع فرهنگی مسجد الرحمن با اشاره به اینکه سالن مطالعه نیز در فضای کتابخانه برای مراجعهکنندگان در نظر گرفته شده است، ادامه میدهد: «علاقهمندان میتوانند با درخواست عضویت و دریافت کارت عضویت، کتابها را به امانت ببرند. کتابخانه از ساعت هشت صبح تا 16 آماده خدمت رسانی است».
وی با تأکید بر اینکه در زمینه امور قرآنی نیز جلسات قرآن جمعهها، قرائت یک صفحه از قرآن پس از اقامه نماز مغرب و عشا همراه با بیان ترجمه و کلاسهای روخوانی و روانخوانی قرآن به صورت منظم برپا میشود، میافزاید: «همچنین در نظر داریم تا مسابقه قرآن با موضوع یادواره شهدای مهاجر الی الله در دو گروه سنی زیر 16 سال و بالای 16 سال در رشتههای قرائت ترتیل و تحقیق، حفظ در اجزاء گوناگون برگزار کنیم که طرح و آییننامه آن نگارش شده است اما هنوز به مرحله نهایی نرسیده است و زمان دقیق برپایی آن مشخص نیست».
رضایی بیان میکند: «همچنین در نظر داریم تا مجله قرآنی، اتاق فکر و کارگاههای آموزش با موضوعات نهجالبلاغه، صحیفه سجادیه و توجه به مفاهیم قرآن با حضور اساتید حوزه علمیه و کارشناسان مطرح کشور برگزار کنیم».
وی با معرفی بخشهای مختلف این مجتمع فرهنگی ـ تربیتی عنوان میکند: «همچنین این مرکز دارای دو سالن همایش «نیایش» با گنجایش 300 نفر و «شکرانه» با ظرفیت 100 نفر است که برای برپایی برنامههای قرآنی مجتمع در نظر گرفته شده است. هرچند سایر دستگاهها نیز میتوانند برای برگزاری دورهها و همایشهایشان با مراجعه به روابطعمومی مجتمع از این سالنها استفاده کنند. همچنین رستوران و سالن غذاخوری نیز تعبیه شده است که با قیمتی مناسب غذای با کیفیت را در اختیار میگذارد».
مسئول بخش فرهنگی مجتمع فرهنگی ـ تربیتی مسجد الرحمن ادامه میدهد: «همچنین درنظر داریم تا فایل صوتی سخنرانیها در مناسبتهای مذهبی در تارنمای این مرکز به نشانی http://www.alrahman.ir بارگذاری کنیم و در شرایطی که کتاب قریب است و مطالعه قریب است، از تکنولوژی روز استفاده میکنیم که تأکید کردیم مجالس مناسبتی و مذهبی باید ضبط شود و بر روی سایت قرار بگیرد».
او با اشاره به فضای نمایشگاهی تعبیه شده در مجتمع، اظهار میکند: «فضایی برای برپایی نمایشگاههای کتاب و عرضه محصولات قرآنی و مذهبی در نظر گرفته شده است که در مهرماه 94، نمایشگاه کتاب با موضوعات گوناگون مذهبی، تحصیلی، شعر و ادبیات و ... و همچنین عرضه محصولات و لوحهای فشرده قرآنی، مداحی و ... با تخفیف 15 تا 20 درصدی برپا شد. در نظر داریم تا نمایشگاه آثار قرآنی را نیز به صورت مقطعی و مناسبتی در این محل برگزار کنیم».
رضایی با اشاره به تشکیل کلاسهای اعتقادی در زمینه صحیفه سجادیه، نهجالبلاغه و مفاهیم قرآن در آینده نزدیک، میگوید: «درست است که حفظ قرآن امر مقدسی است اما توجه به مباحث معرفتی و درک معانی و مفاهیم قرآن و بهکارگیری آن در زندگی دارای اهمیت دوچندان است».
یادآور میشود، مجتمع فرهنگی ـ تربیتی مسجد الرحمن در خیابان کریمخان زند، خیابان شهید سپهبد قرنی، کوچه شهید دهقانینیا (خسرو سابق) واقع شده است. همچنین علاقهمندان برای اطلاع از سایر برنامههای این مجتمع میتوانند به پایگاه اینترنتی و یا اینستاگرام به نشانی alrahman.ir مراجعه کنند.
گزارش تصویری بیشتر را اینجا ببینید.
سمیرا باباجهدانصاری