به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایكنا)، یكی از آیاتی كه در قرآن كریم درباره وجود مبارك پیامبر(ص) وجود دارد، آیه 21 سوره احزاب است: «لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ یرْجُو اللَّهَ وَالْیوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِیرًا» قطعا براى شما در [اقتدا به] رسول خدا سرمشقى نیكوست براى آن كس كه به خدا و روز بازپسین امید دارد و خدا را فراوان یاد مىكند.
گرچه رسول اكرم(ص) اسوه و سرمشق جهانیان است، این آیه مباركه میفرماید: اگر كسی به یاد خدا و قیامت است و خدا را فراوان یاد كند، اسوه و مقتدایش وجود مبارك پیامبر(ص) است؛ برای كسی كه به قیامت نظر دارد و همواره به یاد خداست، بهترین الگو رسول خدا(ص) است. به گفته آیتالله جوادی آملی گرچه آن حضرت برای همه اسوه هستند اما گروه خاصی از وجود ایشان بهرهمند میشوند.
یكی از زبیاترین بیانها در شرح اسوه و الگو بودن پیامبر(ص)، خطبه 160 نهج البلاغه است كه در آن حضرت امیرمؤمنان(ع) از راه و رسم زندگى پیامبر(ص) به شيوايی سخن میگوید:
«پس به پیامبر پاكیزه و پاكت اقتدا كن، كه راه و رسم او الگویى است براى الگو طلبان و مایه فخر و بزرگى است براى كسى كه خواهان بزرگوارى باشد، و محبوبترین بنده نزد خدا، كسى است كه از پیامبرش پیروى كند، و گام بر جایگاه قدم او نهد.
پیامبر(ص) از دنیا چندان نخورد كه دهان را پر كند، و به دنیا، با گوشه چشم نگریست، دو پهلویش از تمام مردم فرو رفتهتر، و شكمش از همه خالىتر بود، دنیا را به او نشان دادند اما نپذیرفت، و چون دانست خدا چیزى را دشمن مىدارد، آن را دشمن داشت و چیزى را كه خدا خوار شمرده، آن را خوار انگاشت و چیزى را كه خدا كوچك شمرده كوچك و ناچیز مىدانست.
اگر در ما نباشد جز آن كه آنچه را خدا و پیامبرش دشمن مى دارند، دوست بداریم، یا آنچه را خدا و پیامبرش كوچك شمارند، بزرگ بداریم، براى نشان دادن دشمنى ما با خدا، و سر پیچى از فرمانهاى او كافى بود. و همانا پیامبر «كه درود خدا بر او باد» بر روى زمین مىنشست و غذا مىخورد، و چون برده، ساده مىنشست، و با دست خود كفش خود را وصله میزد، و جامه خود را با دست خود مىدوخت، و بر الاغ برهنه مىنشست، و دیگرى را پشت سر خویش سوار مىكرد.
پردهاى بر در خانه او آویخته بود كه نقش و تصویرها در آن بود، به یكى از همسرانش فرمود، این پرده را از برابر چشمان من دور كن كه هر گاه نگاهم به آن مىافتد به یاد دنیا و زینتهاى آن مىافتم. پیامبر(ص) با دل از دنیا روى گرداند، و یادش را از جان خود ریشه كن كرد، و همواره دوست داشت تا جاذبههاى دنیا از دیدگانش پنهان ماند، و از آن لباس زیبایى تهیه نكند و آن را قرارگاه دائمى خود نداند، و امید ماندن در دنیا نداشته باشد، پس یاد دنیا را از جان خویش بیرون كرد، و دل از دنیا بر كند، و چشم از دنیا پوشاند، و چنین است كسى كه چیزى را دشمن دارد، خوش ندارد به آن بنگرد، یا نام آن نزد او بر زبان آورده شود.
پس پیروى كننده باید از پیامبر(ص) پیروى كند و به دنبال او راه رود، و قدم بر جاى قدم او بگذارد، و گر نه از هلاكت ایمن نمىباشد، كه همانا خداوند، محمد(ص) را نشانه قیامت، و مژده دهنده بهشت، و ترساننده از كیفر جهنم قرار داد، او با شكمى گرسنه از دنیا رفت و با سلامت جسم و جان وارد آخرت شد، و كاخهاى مجلّل نساخت(سنگى بر سنگى نگذاشت) تا جهان را ترك گفت، و دعوت پروردگارش را پذیرفت».