صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۴۹۹۱۷۲
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۸

گروه جامعه: خبرگزاری بین المللی قرآن در تلاش برای افزایش آگاهی عمومی در خصوص مباحث حقوقی مبتلابه‌جامعه، از این پس مهم‌ترین مباحث حقوقی کشور را به کمک یکی از استادان حقوق تبیین می‌کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) دانستن حق همه مردم است اما گاهی موضوعاتی که مردم حق دارند از آن آگاه شوند به برخی مسائل سیاسی محدود می‌شود و همین نگاه سیاسی به مسئله دانستن، موجب شده‌است در کشور ما مردم با بسیاری از حقوق اولیه خود نیز آشنا نباشند و هرگز هم به این مسئله نیندیشند که دانستن برخی حقوق و البته برخی تکالیف اجتماعی تا چه میزان می‌تواند در رفتار درست اجتماعی و داشتن زندگی آرام‌تر به آنها کمک کند.

میزان بالای پرونده‌ها در محاکم قضایی و بررسی این پرونده‌ها نشان می‌دهد که در صورت آشنا بودن مردم به حقوق و تکالیفشان حداقل در مهم‌ترین حوزه‌های مرتبط به آنها با این حجم گسترده از پرونده‌ها و شکایات مواجه نبودیم.

از سوی دیگر همین عدم تسلط به حقوق و تکالیف شهروندی موجب شده است درگیری‌های شدید زیادی را در سطح جامعه شاهد باشیم در حالی که اگر مردم به حقوق خود به درستی آگاه بودند لزومی به این حجم بالای خشونت برای اقناع افرادی که در سطح جامعه با آنها مواجه می‌شوند، نداشتند.

بر همین اساس خبرگزاری ایکنا، در تلاش برای ارائه مهم‌ترین و عمومی‌ترین مباحث حقوقی است که از این پس هر هفته مباحث حقوقی مبتلابه جامعه را به کمک یکی از وکلا و اساتید حقوق دانشگاه به زبان ساده مطرح می‌کند. لازم به ذکر است، مخاطبان خبرگزاری ایکنا می‌توانند مسائل حقوقی که احساس می‌کنند جنبه عمومی دارد را با خبرگزاری در میان گذاشته و مطالب آموزشی مورد نیاز در این زمینه را هر هفته دریافت کنند.

رسول فلاح، حقوقدان و استاد دانشگاه در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایکنا به تبیین اهمیت آموزش عمومی مباحث حقوقی مبتلابه جامعه پرداخت و عنوان کرد: وقتی انسان‌ها در یک جامعه زندگی می‌کنند، قطعاً دارای حقوق و تکالیفی هستند. این حقوق شامل حقوقی است که مردم نسبت به هم و نسبت به حاکمیت دارند و نیز حقوقی که حاکمیت نسبت به آنها دارد.

وی ادامه داد: اگر مردم به این حقوق و مبانی آشنایی داشته باشند و مقید به رعایت آنها باشند، قطعاً تأثیر مستقیمی بر کم شدن دعواها و نزاع‌های بین مردم خواهد‌داشت که از مهم‌ترین این حقوق موضوعات مبتلا به جامعه است.

فلاح تصریح کرد: اگر آماری از پرونده‌های تشکیل شده و محتوای آنها در دادگاه‌ها تهیه شود، به این جمع بندی می‌رسیم که موضوع‌های محوری‌ درگیری‌های مردم چیست و با استخراج این محورها و قرار دادن این مباحث در آموزش‌های عمومی جامعه، اطلاعات مردم را افزایش داده و طبیعتاً آمار 15 میلیون پرونده در دادگستری به سمت کاهش سوق پیدا خواهد کرد.

وی با تأکید بر اینکه عناوین موضوع‌های اختلافی باید به تناسب جامعه هدف بررسی و در قالب مفاهیمی که مردم بتوانند آن را درک کنند به آنها ارائه شود، گفت: آگاهی و علم نور است که تاریکی را از بین می‌برد و باعث می‌شود اختلاف‌ها به حداقل برسد و این گامی است در جهت تهذیب جامعه و گام بلندی است در راستای رسیدن به اهداف قرآنی جامعه که مردم با صلح و سلامتی در کنار هم زندگی کنند.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در بررسی تحقیقی و میدانی از جامعه‌ای که به وکلا و حقوقدانان مراجعه می‌کنند شاهد هستیم که بیشتر مردم از ساده‌ترین مبانی قراردادها، پیامدهای حقوقی مباحث و ... اطلاع ندارند، اظهار کرد: دغدغه ما این است که موضوع‌های عمومی از مسائلی که مبتلابه جامعه است را استخراج کنیم مبانی حقوقی و تکیه‌گاه‌های قانونی آن را درآورده و به جامعه آموزش دهیم.

قانون اساسی کشور؛ یکی از پیشرفته‌ترین قوانین اساسی در جهان

وی قانون اساسی کشورمان را یکی از پیشرفته‌ترین قوانین اساسی در جهان دانست و عنوان کرد: مهم ترین حقوق انسانی در قانون اساسی کشور نوشته شده است. از جمله این حقوق که در قانون اساسی به آن اشاره شده حق آموزش است. این حق اکنون مورد غفلت قرار گرفته است. ارائه اطلاعات و آموزش در خصوص مهم ترین حقوق افراد در جامعه در راستای عمل به قانون اساسی مبنی بر حق آموزش است. به ویژه که جامعه از این آموزش‌های حقوقی اطلاع ندارد.

فلاح تصریح کرد: یکی از جوامعی که انتظار می‌رود در این زمینه از سایر اقشار جامعه مطلع‌تر و توانمندتر باشد، جامعه قرآنی است. به ویژه اینکه در مبانی دینی ما نیز این مسائل بسیار دقیق و مکرر ذکر شده در رساله حقوق امام سجاد(ع) مباحث حقوقی بسیار روشن بیان شده است که اگر تبیین نشود تنها به صورت مفاهیم انتزاعی کلی، زیبا و شکیل باقی خواهد‌ ماند و مورد استفاده عموم قرار نخواهد گرفت.