صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۵۰۶۱۲۴
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۳
ظریف مطرح کرد:

گروه سیاسی: وزیر امور خارجه در صحن علنی مجلس با اشاره به برجام و دستاورد‌های آن گفت: برجام به این معنا نیست که مخالفت‌ها، دشمنی‌ها و خصومت‌های طرف‌هایی که همواره انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران را مانعی برای اهداف خود می‌دیدند، رفع شده باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان صبح امروز، یک‌شنبه، 23 خردادماه با حضور در صحن علنی مجلس گزارشی از وضعیت دوران پس از برجام به نمایندگان ملت ارائه کرد.

وی در ابتدای سخنان خود با تبریک فرارسیدن ماه ضیافت‌الله اظهار کرد: دعای خیر مردم پشتیبان ما در لحظات دشوار در ماه مبارک رمضان سال گذشته بود و اگر نبود مقاومت، لطف و دعای خیر مردم ما و هدایت‌های داهیانه و پدرانه مقام معظم رهبری، رساندن این کار دشوار به انجام میسر نمی‌شد.

ظریف افزود: ما اعتقاد داریم که به دلیل حضور مردم در صحنه و به دلیل مقاومت مردم، طرف‌های بین‌المللی که همواره جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی را یک مانع در جهت رسیدن به اهداف خود تلقی می‌کردند، از فشار، تحریم و تلاش برای تحمیل دیدگاه‌های خود بر جمهوری اسلامی ایران دست برداشتند.

وی اظهار کرد: حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری و حضور مجدد و باشکوه مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی این فرصت را از آنها گرفت که به خیال باطل خود تلاش کنند با اعمال فشار بین دولت و مردم و حاکمیت و مردم جدایی بیندازند؛ با این فضا توانستیم موانع و بهانه‌هایی که به بهانه برنامه هسته‌ای بر این مردم تحمیل شده بود را از میان برداریم.

وزیر امور خارجه ادامه داد: این مسئله به معنای پایان مخالفت‌ها و پایان بهانه‌جویی‌ها و پایان تلاش برای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی نیست چون نه ذات کشورهای دیگر تغییر می‌کند و نه ما در حوزه‌های دیگر غیر هسته‌ا‌ی با آنها مذاکره می‌کردیم، لذا اتفاقی که در برنامه هسته‌ای افتاد، برای اینکه ما بتوانیم به درستی وضعیت بعد از برجام را شناسایی و تحلیل کنیم و توقعات خودمان را بر اساس آن شکل بدهیم، این است که توانستیم در یک حوزه مشخص بهانه‌هایی را که باعث شده بود بتوانند فضای منفی علیه جمهوری اسلامی ایران در سطح بین‌المللی ایجاد کنند، از آنها بگیریم.

وی تصریح کرد: این به آن معنا نیست که مخالفت‌ها، دشمنی‌ها و خصومت‌های طرف‌هایی که همواره انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران را مانعی برای اهداف خود می‌دیدند، رفع شده باشد و به این معنا نیست که کارشکنی‌ها را کنار گذاشته باشند و یا امروز از در همکاری و همراهی با جمهوری اسلامی ایران بیرون آمده باشند و بخواهند با ما از این مسیر گفت‌وگو کنند.

ظریف گفت: ما همواره همانطور که رهبر معظم انقلاب بارها تأکید فرمودند باید بر اساس اعتماد به مردم و اعتماد به حمایت مردم و اعتماد به مقاومت مردم و بالاتر از همه اعتماد به خداوند بزرگ تلاش کنیم که حق‌مان و نگرانی‌هایمان را در مقابل کسانی که در حالت عادی دنبال بهانه‌جویی هستند، از آنها بگیریم و به همین دلیل بوده که از زمان به نتیجه رسیدن مذاکرات تاکنون ما هر روز به دنبال حقوق جمهوری اسلامی ایران بوده‌ایم و هستیم.

وی با طرح این سؤال که اگر مذاکرات و برجام نبود امروز در چه شرایط اقتصادی قرار داشتیم، اظهار کرد: اگر مذاکرات و برجام نبود، قرار بود تحریم‌ها افزوده شود کمااینکه در طول مسیر چندین سال گذشته تقریباً سال و ماهی نبود که تحریم جدیدی علیه ایران وضع می‌شد؛ حتی اگر روند اجرای تحریم‌های گذشته علیه فروش نفت ایران ادامه پیدا می‌کرد، امروز فروش نفت ایران به کم‌تر از 200 هزار بشکه رسیده بود و در آینده نزدیک به صفر می‌رسید؛ فروش نفت ایران که در سال 90 در حدود 2 و نیم میلیون بشکه بود را به تدریج به شکلی پایین آوردند که در سال 92 فروش نفت ما به کم‌تر از یک میلیون بشکه رسیده بود و این روند بر اساس مصوبات تحریمی کنگره آمریکا که ما آنها را غیر قانونی، ظالمانه و غیر قانونی می‌دانیم، ادامه پیدا می‌کرد اما به برکت مقاومت مردم نه تنها این روند متوقف شد، بلکه تولید و صادرات نفت ما علی‌رغم بازار بد نفتی امروز به بالاتر از 2 میلیون بشکه رسیده است.

ظریف با بیان اینکه چنین تصور نشود که اگر وضعیت قبلی ادامه داشت، امروز شرایط اینگونه بود، گفت: ما در دولت و تیم مذاکره‌کنندگان هسته‌ای خوشحالیم که پیشرفت‌ها و دستاوردهایی که داشتیم درحدی بوده که عده‌ای گذشته 3 سال قبل را فراموش کرده‌اند.

وی افزود: این خود از نعم الهی است که باعث شده دوستان ما فراموش کرده باشند که 3 سال قبل چه تحقیرها، توهین‌ها و فشارها و چه تحریم‌هایی بر این مردم بزرگ تحمیل می‌شد اما مردم بزرگ ما به لطف خدا و به برکت خون شهدا مقاومت کردند و این امکان را برای ما فر اهم کردند که امروز بتوانیم در این محیط پر دغدغه منطقه با آرامش و امنیت و با سمت‌گیری به سمت پیشرفت به اهداف اقتصاد مقاومتی پیش برویم.

وزیر امور خارجه کشورمان در مورد دستاوردهای عملی برجام گفت: در حوزه دستاوردهای برجام رفع مبانی فشار و تحریم را باید در نظر بگیریم؛ حذف برنامه PMD و حل و فصل ابعاد احتمالی نظامی که با همکاری بسیار خوب دستگاه‌های مختلف حاصل شد، مبنای تحریم‌ها را از بین برد.

وی ادامه داد: از لحاظ حقوقی لغو قطع‌نامه‌های شورای امنیت و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تصمیمات آنها مبانی حقوقی را از بین برد؛ لغو تصمیمات اتحادیه اروپا، دستورات اجرایی برای عدم اجرای بسیاری از مصوبات کنگره مبانی تحریم‌ها را از بین برده است.

وزیر خارجه همچنین گفت: از لحاظ روانی سرازیر شدن هیئت‌های خارجی به ایران نشان‌دهنده این واقعیت است که دنیا ایران را محلی امن برای همکاری می‌بیند و وظیفه ماست که این امنیت را به رخ جهانیان بکشانیم و اعلام کنیم که ایران برای همه چیز امن‌ترین محیط در منطقه است.

ظریف خاطرنشان کرد: از زمانی که برجام اجرایی شد، یعنی از آذرماه سال 92، دست کشور برای دستیابی به منابع مالی خود باز شد و ماهیانه 700 میلیون دلار وارد خزانه کشور به صورت نقد شد که در آن شرایط خزانه کشور پول نقد زیادی نداشت.

وی با بیان اینکه مرحله بعدی آزادی وجوه مسدود شده ایران بر اساس برجام بود، اظهار کرد: امروز ممکن است ما از مشکلات نقل و انتقالات بانکی صحبت کنیم، اما نمی‌توان این واقعیت را زیر سؤال ‌برد که ما دسترسی به منابع مالی خودمان داریم.

وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: بانک‌های روزافزونی امروز به شکل فزاینده با جمهوری ا سلامی ایران و بانک‌های مرکزی و خصوصی ایران ارتباطات بانکی ایجاد کردند و این ارتباطات به شکل گسترده‌ای رو به افزایش است، البته در این حوزه موانعی بوده است؛ هم موزی‌گری‌های مخالفان ما چه در بخش دولتی و چه بخش غیر دولتی آمریکا و از طرف دیگر مشکلات و موانعی که بر اساس پیشرفت قوانین بانکی در طول 8 ـ 9 سالی که ایران با سیستم بانکی جهان فاصله گرفته بود، ایجاد شده است.

وی با اشاره به برخی دستاوردهای عملی برجام گفت: موانعی بر سر اجرای برجام است که هیچ‌یک پس از برجام ایجاد نشده، بلکه موانعی است که سال‌ها ایجاد و انباشته شده و دیوار بلندی از موانع را در برابر بخش خصوصی و دولتی ایجاد کرده و امروز دارد این موانع در هم می‌شکند؛ این موانع هر روز در حال افزایش بود از افزایش آنها جلوگیری شد و به شدت کاهش پیدا کرده و اگر چیزی باقی مانده بیشتر روانی است و این موضوع بسیار حساس است که نمایندگان توجه داشته باشند که ما نباید این فضا را تشدید کنیم بلکه باید فضای روانی را از بین ببریم.

ظریف تصریح کرد: دشمنان و مخالفان ایران، صهیونیست‌ها، رژیم سعودی و دیگران تمام تلاششان بر این است که به بانک‌ها بگویند سرمایه‌گذاری در ایران ناامن است و بازکردن حساب در ایران به معنای از دست دادن امکانات است.

وی افزود: ما باید اجازه دهیم دنیا واقعیات ایران را ببیند که ایران امن‌ترین، مطمئن‌ترین و پرسودترین کشور در دنیا برای ارتباطات معقول و ارتباطاطی در جهت اقتصاد مقاومتی و پیشرفت کشور است.

ظریف با بیان اینکه ما نباید بلندگوی تبلیغات گروه‌های مخالف ایران باشیم، گفت: باید به بانک‌هایی که به ایران آمده‌اند قوت قلب دهیم و واقعیت‌ها را اعلام کنیم که از قافله عقب مانده‌اید نه اینکه به بانک‌هایی که به ایران آمده‌اند این القا صورت گیرد که به محیط پرخطری آمده‌اید که هر لحظه امکان دارد تحریم‌ها علیه ایران تمدید یا برقرار شود.

وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه مبانی تحریم و ایران‌هراسی که مبنای تحریم بوده، از بین رفته است، اظهار کرد: امروز بر همه ماست که از همه توان برای استفاده از شرایط کنونی برای پیشبرد اقتصاد مقاومتی استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه ما موانع، مخالفت‌ها، کارشکنی‌ها و شیطنت‌های دشمنان را فراموش نکرده‌ایم، گفت: قرارمان نبود که اختلافات مبنایی و اصولی‌مان را با دیگران حل و فصل کنیم؛ ما اعتقاد داریم قدرت جمهوری اسلامی بر اساس حفظ آرمان‌ها، دیدگاه‌ها و مبانی انقلاب و پیام و یادگارهای امام راحل و دستورات و رهنمودهای مقام معظم رهبری است.

وزیر امور خارجه افزود: نه قصد مذاکره در این حوزه‌ها را داشتیم و نه آمادگی برای ورود به آن حوزه‌ها را داشتیم لذا آن حوزه‌ها، حوزه‌های اختلافی ما باقی خواهد ماند و تلاش همه ما بر این است که با حفظ اصول و دیدگاه‌ها و مبانی جمهوری اسلامی که باعث شده این مردم این مقدار سربلند، عزیز و مقتدر باشند، جلوی بهانه‌ها را بگیریم.

ظریف با بیان اینکه نباید بهانه‌تراشی و ایجاد فضا برای بهانه‌گیری کنیم، اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی و پیشرفت و توسعه ملی فضای بی‌نظیری برای پرش با شتاب فراوان ایجاد می‌کند؛ برای دعوت از سرمایه‌گذاری خارجی و ایجاد امید در بخش خصوصی و کارآفرینان داخلی لازم است فضای آرام و فضایی که به برکت حضور نیروهای مسلح و نیروهای امنیتی و اطلاعاتی آرام‌ترین فضای منطقه است را نگذاریم دست‌خوش اختلافات جناحی شود و به این دلیل سرمایه‌گذار داخلی از سرمایه‌گذاری و سودآوری ناامید شود و سرمایه‌گذار خارجی هر روز مورد القا قرار بگیرد که محیط ایران هوز با تحریم آغشته است.

وی تصریح کرد: قرار ما این نبود که با آمریکا معامله کنیم، قرارمان این نبود که تحریم‌های شرکت‌های آمریکایی را برداریم؛ قرارمان این بود که مداخلات غیر قانونی آمریکا را در ارتباطاتمان با بقیه دنیا متوقف کنیم که امروز انجام شده و می‌بینید که وزیر خارجه آمریکا به جای اینکه با قلدری بگوید ما تحریم می‌کنیم و فشار می‌آوریم، ناگزیر است که بگوید تلاش می‌کنیم تحریم‌ها را برداریم.

ظریف ادامه داد: کاری به صداقت یا عدم صداقت وزیر امور خارجه و دولت آمریکا ندارم، اما یک روز افتخار می‌کردند بر اینکه بر ایران تحریم بگذارند اما امروز فرار می‌کنند از این اتهام که دارند تحریم‌ها را علیه ایران ادامه می‌دهند و این دستاورد بزرگی است.