صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۵۰۷۱۶۶
تاریخ انتشار : ۲۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۶
بررسی چرایی چاپ قرآن‌های بدون مجوز/6

گروه ادب: قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن گفت: در زمینه دریافت مجوز نشر قرآن خلأ قانونی داریم و وزارت ارشاد باید بر این امر نظارت کند؛ هر چند حصول اطمینان صد درصدی از این موضوع امری زمان‌بر و هزینه‌بر است.

علی سرابی، قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره دلایل چاپ قرآن بدون مجوز در کشور گفت: یکی از دلایل این امر می‌تواند ناشی از طولانی بودن روند صدور مجوز باشد که سبب می‌شود ناشر رغبتی برای مراجعه و دریافت مجوز از مرجع مورد نظر نداشته باشد؛ هر چند این موضوع هم نمی‌تواند دلیل قانع‌کننده‌ای داشته باشد.
وی در پاسخ به اینکه سازمان دارالقرآن معتقد است، حداکثر زمان 20 روز برای صدور مجوز طولانی نیست، اما ناشران از این موضوع گلایه دارند، افزود: قرآن‌ها باید به طور دقیق مورد بازبینی از سوی سازمان تبلیغات اسلامی قرار گرفته و مجوز چاپ آنها صادر شود؛ چرا که ممکن است برخی از آنها پرغلط بوده و دارای اشکالات بسیاری باشند؛ از این رو در این راستا نظر سازمان تبلیغات اسلامی را می‌پذیرم.
سرابی ادامه داد: اگر قرآن کم‌غلط باشد و ناشر یا خطاط کار خود را به درستی انجام دهد، وقتی برای دریافت مجوز به سازمان دارالقرآن تبلیغات اسلامی مراجعه می‌کند، روند صدور مجوز قرآن مورد نظر سریع‌تر انجام خواهد شد، اما در غیر این صورت و احتمالاً پرغلط بودن قرآن، سبب رفت‌و‌آمدهای مکرر ناشر شده و زمان صدور مجوز نیز طولانی‌تر خواهد بود.
وی در ادامه یادآور شد: اگر پروسه صدور مجوز چاپ و نشر قرآن طولانی هم باشد، دلیلی بر عدم کسب مجوز لازم و یا فرار از کسب مجوز نمی‌شود، چرا که نتیجه این امر چاپ قرآن‌های دارای اغلاط خواهد بود که این رویکرد در جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه قابل پذیرش نیست.
قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن به دلیل دیگر فرار ناشران از دریافت مجوز چاپ و نشر قرآن اشاره و عنوان کرد: ناشران قرآن با صاحبان امتیاز قرآن‌ها اعم از خط، ترجمه و ... تعاملات مالی دارند و وقتی می‌خواهند قرآن چاپ کنند، باید برای دریافت مجوز به سازمان دارالقرآن تبلیغات اسلامی مراجعه کنند و با دریافت مجوز چاپ جدید، طبعاً باید حقوق صاحب امتیاز قرآن و یا مترجم را پرداخت کنند که طبعاً هزینه تمام شده قرآن آنها را افزایش می‌دهد؛ از این رو از دریافت مجوز جدید خودداری می‌کنند که البته این امر به هیچ وجه برای یک ناشر قرآنی پسندیده نیست و البته چنین افرادی هم خیلی کم هستند. البته توصیه ما به صاحبان امتیاز مصاحف و ترجمه‌ها آزادسازی و یا وقف این آثار است، کما اینکه این کار در سیره بزرگان و علمای دین مرسوم بوده و یا به حداقل رساندن این هزینه برای ناشران است.
وی با اشاره به خلأ نظارتی در حوزه چاپ قرآن گفت: صدور مجوز چاپ قرآن منحصر به دریافت تأییدیه سازمان تبلیغات اسلامی است تا قرآن به چاپ برسد؛ چرا که ممکن است اشکالاتی حین چاپ و یا صحافی نظیر جابجایی فرم‌ها، ایجاد لکه در صفحات قرآن و یا اغلاط و ... به وجود آید؛ از این رو پس از دریافت مجوز، ناشر باید مجوز نشر را نیز اخذ کند که برخی از ناشران این مجوز نهایی را دریافت نمی‌کنند.
سرابی تصریح کرد: البته حصول اطمینان 100 درصدی از مصاحفی که با رعایت ضوابط چاپ شده، امری زمان‌بر و هزینه‌بر است و افراد زبده و کارشناس باید آن را کنترل کرده و تشخیص دهند.
قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن یادآور شد: ما در مرکز طبع و نشر طرح نصب برچسب اطمینان را در برخی قرآن‌هایمان اجرا کردیم، یعنی مصاحف را پس از چاپ به دقت به صورت تک تک مورد بازبینی قرار دادیم و پس از اطمینان از صحت کامل آن روی مجوز قرآن برچسب کنترل نهایی نصب کردیم. روی مجوز هم قید شده که این مجوز بدون نصب برچسب کنترل نهایی(هولوگرام) اعتبار ندارد. این کار، هم باعث حصول اطمینان از عدم وجود اغلاط و اشکالات دیگر در قرآن‌ها می‌شود و هم جلوی سوءاستفاده از مجوزهای قبلی را خواهد گرفت، البته باعث افزایش بهاء تمام شده قرآن‌ها تا حداکثر 10 درصد خواهد شد که به نظر افزایش چشمگیری نیست.