حمیدرضا صدری، هنرمند معرقکار در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه معرق چوب قدمتی 5 هزار ساله دارد، اظهار کرد: ورود من به حوزه هنر معرق از علاقهام به چوب نشئت میگیرد، زیرا از همان کودکی کار کردن با چوب را دوست داشتم. برای همین در بزرگسالی همین گرایش را ادامه دادم و توانستم هنرم را به جایی برسانم که زیبایی آن هم خودم را راضی کند، هم سبب شود که مردم از دیدن آن لذن ببرند.
وی افزود: معرق را زیر نظر اساتید میراث فرهنگی آموختم. البته معرق هنری است که تا هنگامی که در آن حوزه فعالیت میکنی، امکان یادگیری وجود دارد. برای همین با وجود اینکه کار تدریس این رشته را هم انجام میدهم خود را شاگرد میدانم. درباره این هنر همین اندازه باید بگویم که کهن بودن آن سبب شده است که مردم نگاهی ارزشمدارانه به این هنر داشته باشند، زیرا از قدیم بخشهایی از این هنر را در مساجد یا اماکن مذهبی مشاهده کردهاند.
صدری در پاسخ به این سؤال که این هنر چه ارتباطی با قرآن دارد؟ گفت: برای تزئین رحلهای قرآن به وفور از معرق استفاده میشود یا پیش از آن اگر جلدی چوبی برای قرآن ساخته میشد از هنر معرق برای تزیین روی آن استفاده میشد، البته همانطور که گفته شد هنر معرق به وفور در اماکن مذهبی مورد استفاده بوده است.
هنر معرق را برای کسب درآمد انجام نمیدهم
این هنرمند در پاسخ به این سوال که آیا به واسطه این هنر در پی کسب درآمد است؟ گفت اگر بخواهیم از این هنر امرار معاش کنیم این امکان وجود دارد، همان طور که برخی از هنرمندان معرق به چنین کاری مشغول هستند، اما باید اعتراف کرد که درآمد آن زیاد نخواهد بود. منبع درآمد من نیز جدا از این رشته هنری است، پس هر آنچه را که انجام میدهم بر اساس علاقه قلبی است.
وی درباره جذابیت هنر معرق چنین توضیح داد: اگر بتوانیم این هنر را به درستی به دنیا معرفی کنیم مطمئن هستم که دستاوردهای اقتصادی فراوانی به دست خواهیم آورد، چون من با چشم خود دیدهام که توریستهای خارجی این هنر را چگونه با اشتیاق تماشا میکنند. رسیدن به این خواسته نیز برعهده سازمان میراث فرهنگی است که هم اکنون انجام میشود.
صدری در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه چگونه میتوان قرآن را بیشتر در هنر معرق وارد کرد، افزود: برای قرآنی کردن هنر ابتدا لازم است که مبانی این کتاب آسمانی از سوی هنرمند درک شود؛ درکی که با عشق و اشتیاق همراه بوده و به هیچ وجه نشانی از تمایلات مادی در آن وجود نداشته باشد. در آن صورت مطمئن باشید که هنر مربوط، شکلی قرآنی به خود خواهد گرفت. برای مثال خوشنویسی که با قرآن مأنوس است، دیگر نمیتواند غیر از کتابت قرآن کار دیگری را با رضای دل انجام دهد.
وی در پایان این گفتوگو گفت: در ماه رمضان امسال یک کار قرآنی انجام دادم که به همین خاطر بسیار خشنودم که خدا چنین توفیقی را به من داد. آن نیز یک رحل تمام معرق بود که زیبایی آن فوقالعاده است. این اثر را هم در طول برگزاری بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی قرآن انجام دادم.