به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست خبری دومین جشنواره شعر، سرود و موسیقی ضداستکباری «طبس» پیش از ظهر امروز یکشنبه، 17 مرداد با حضور اسفندیار قرهباغی، دبیر جشنواره و محسن صفایی، دبیر اجرایی این جشنواره در حسینیه هنر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست اسفندیار قرهباغی با اشاره به ناهنجاریهای فرهنگی در سراسر دنیا که تبعات منفی آن نیز فضای فرهنگی جامعه اسلامی ایران را تحتالشعاع خود قرار داده است، گفت: امروز لذتها، زیباییها و قدرت نافذ فرهنگی در دست عدهای خاص است و محنتها و آزارهایی که جامعه بشری را به رنج و عذاب میکشد، میان آحاد مردم دنیا تقسیم میشود.
قرهباغی تصریح کرد: آنچه مسلم است اینکه استکبار با هر وسیله و ابزاری درصدد نفوذ به مغز و ذهن جوانان است و نتیجه آنکه به دلیل این هجمه و نفوذ فرهنگی در جامعه، بزهکاری و اعتیاد در میان جوانان موج میزند.
زیباترین راه نفوذ و هجمه فرهنگی، موسیقی است
خواننده سرود «آمریکا آمریکا؛ ننگ به نیرنگ تو» گفت: با توجه به سابقهای که در حوزه فرهنگ و هنر و به ویژه موسیقی دارم و تحصیلات من در حوزه موسیقی کلاسیک و خوانندگی اپراست، لذا به جرئت میتوانم بگویم که یکی از زیباترین راههای نفوذ فرهنگی و تخریب انگیزه و باورهای دینی و اعتقادی آنها موسیقی است که به دلیل کمتوجهی و یا ناآگاهی مسئولان فرهنگی و خلأ که در این حوزه به ویژه پس از انقلاب اسلامی ایجاد شد، علاقهمندان به حوزه موسیقی خوراک خود را از راه دیگری تأمین میکردند.
قرهباغی در ادامه گفت: حقیقت آن است که پس از انقلاب اسلامی موسیقی بلاتکلیف بود. عدهای با داعیه حرام بودن موسیقی و البته براساس آنچه پیش از انقلاب به عنوان موسیقی مستهجن سراغ داشتیم هر نوع تولیدی در این زمینه را قبیح میشمردند، مضافاً بر اینکه در آن زمان به دلیل نامشخص بودن سیاست و افق فرهنگی کشور و پس از آن هجوم رژیم بعث عراق و وقوع جنگ هشتساله همه چیز تحت تأثیر این موضوع به تعطیلی کشیده و یا به محاق فراموشی سپرده شد.
این خواننده پیشکسوت سرودهای انقلاب افزود: در آن شرایط به یک عزم جدی برای سر و سامان دادن به جریان موسیقی کشور با محتوایی نیاز داشتیم که در راستای اهداف عالیه نظام و انقلاب اسلامی باشد و لذا سال 61 که من مسئول هماهنگی واحد موسیقی صدا و سیما بودم با گردآوری مجموعهای از هنرمندان باسابقه موسیقی بیش از 320 سرود و قطعه موسیقی تولید کردیم که همگی آنها محتوایی ارزشی و انقلابی داشتند.
«آمریکا آمریکا؛ ننگ به نیرنگ تو» نمونه فاخر یک موسیقی ضداستکباری
وی اظهار کرد: از جمله نمونههای فاخر سرودهای ضداستکباری که بارها در مورد آن صحبت کردهام «آمریکا آمریکا؛ ننگ به نیرنگ تو» بود که با آهنگسازی احمدعلی راغب، تنظیم سیدمحمد میرزمانی و شعری از حمید سبزواری و خوانندگی این حقیر بنا به پیشنهاد مرحوم حجتالاسلام سیداحمد خمینی ظرف مدت 48 ساعت ساخته شد.
قرهباغی تأکید کرد: متأسفانه پس از ثباتی که در عرصههای سیاسی و اجتماعی پس از جنگ تحمیلی شاهد آن بودیم به نوعی به موسیقی فاخر ایرانی خیانتهایی صورت گرفت و مشخصاً تهیهکنندگان تلویزیونی با پولهای گزافی که از عدهای جوان جویای نام فعال در عرصه موسیقی گرفتند، شکلی از موسیقی بیهویت را وارد فضای رسانهای کردند و نتیجه آن شد که پیشکسوتان موسیقی فاخر ایرانی به حاشیه رانده شدند به شکلی که اگر در شرایط کنونی یکی از خوانندگان در عرصه موسیقی فاخر و سنتی ایرانی بخواند کمتر جوانی را میتوانید پیدا کنید که بتوان ارتباطی با آنها برقرار کند.
دبیر دومین جشنواره شعر، سرود و موسیقی «طبس» گفت: این جشنواره درصدد است تا با رویکرد نو گونهای از موسیقی را که پس از انقلاب تا مدتی در جریان بود و افول کرد را احیا و زمینه را برای باروری و شکوفایی آن فراهم و به رسانههای بیگانه و انقلابستیز این موضوع را گوشزد کند که آنچه که از اوضاع ایران تصویر میشود و البته تصویری سیاه و ناامیدانه است، ما نیستیم، بلکه صاحب فرهنگ و هنری متعالی هستیم.
وی در ادامه اظهار کرد: از سویی دیگر این جشنواره در تلاش است تا تلنگری باشد بر بدنه مدیریت فرهنگی کشور و به ویژه مسئولانی که در اوج بیتدبیری و بیکفایتی زمام امور فرهنگی کشور را ممکن است در دست داشته باشند تا مگر به خود بیایند و در جهت احیای فرهنگ و هنر ناب ایرانی و اسلامی کوشا بوده و جدیت به خرج دهند.
قرهباغی افزود: برای تحقق اهداف این جشنواره نیاز به همراهی اصحاب رسانه، خبرنگاران متعهد و سختکوش داریم که آنقدر بنویسند و قلم بزنند تا مگر مسئولان فرهنگی را به چالش که متأسفانه در حوزه فرهنگ و هنر پیش رو داریم واقف کرده و آنها را مجاب کنند که در جهت تعالی فرهنگی ایران اسلامی از هیچ کوشش و تلاشی فروگذار نکنند.
این گزارش حاکی از آن است که در ادامه این نشست محسن صفایی، دبیر اجرایی این جشنواره به ایراد سخن پرداخت و گفت: جشنواره «طبس» به دنبال پر کردن خلأهای فرهنگی است که سالهای اخیر در مواجهه با جوانان ایجاد شده است و خوشبختانه با آثاری که در مهلت فراخوان ارسال آثار به دبیرخانه این جشنواره به دستمان رسید، به ادامه این راه تا رسیدن به اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی امیدوار هستیم.
25 تا 27 مرداد؛ زمان برگزاری جشنواره در تالار اندیشه حوزه هنری
وی عنوان کرد: ابتدا قرار بود طی روزهای 26، 27 و 28 مردادماه به میزبانی تالار اندیشه حوزه هنری شاهد برگزاری این جشنواره باشیم که به دلیل ترافیک کاری حوزه هنری و اشغال بودن تالار اندیشه در روز 28 مرداد، ایام برگزاری جشنواره با یک روز تعجیل در 25، 26 و 27 مرداد برگزار میشود.
دبیر اجرایی دومین جشنواره شعر، سرود و موسیقی ضد استکباری «طبس» تصریح کرد: شب نخست برگزاری جشنواره به شعرهای ضداستکباری اختصاص دارد که 275 شعر در این بخش به دبیرخانه ارسال شد که از جانب 90 شاعر، ترانهسرا در قالب موضوع جشنواره بوده است و البته در بخش مختص به شعر، جشنواره میزبان «امل تنانه» بانوی شاعر لبنانی نیز خواهد بود.
وی افزود: در این بخش از جشنواره بزرگداشتی نیز برای مرحوم حمید سبزواری، پدر شعر انقلاب برگزار خواهد شد و البته جایزه ویژه این بخش به نام این شاعر فقید به برگزیدگان اهدا میشود و در شب دوم برگزاری جشنواره که به موسیقی اختصاص دارد بزرگداشت دو چهره محلی و جهانی در زمینه موسیقی ضداستکباری برگزار خواهد شد که یکی خواننده موسیقی مقامی «دردی تریک» ترکمنی است و دیگری «ویکتور خارا» خواننده معترض کودتای شیلی است.
بزرگداشت گروه سرود «المهدی» که همه اعضای آن شهید شدند
صفایی در ادامه گفت: در شب سوم جشنواره که به سرود اختصاص دارد از گروههای سرود و کر برای هنرنمایی استفاده خواهد شد و همچنین بزرگداشتی برای گروه سرود «المهدی» جهرم که همه اعضای این گروه در جریان دفاع مقدس به فیض شهادت نائل آمدند برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: رونمایی از یک کتاب به نام «صد سال موسیقی اعتراض علیه آمریکا» و همچنین لوح فشرده آثار موسیقی ضداستکباری از دیگر بخشهای این جشنواره است، ضمن آنکه از میان 90 موسیقی تکآهنگ رسیده به دبیرخانه جشنواره که 50 خواننده متقاضی آن هستند نکته جالب توجه اینکه ما یک خواننده 13 ساله خواهیم داشت و همچنین در بخش شعر یک شاعر نوجوان 17 ساله حضور خواهد داشت.
صفایی با اشاره به اینکه این جشنواره توجه ویژهای به شعر طنز ضداستکباری داشته است، گفت: تلاشی صورت گرفته که تمام آثار موسیقی شرکت کننده در این جشنواره مطابق با مدل اجرایی جشنواره مردمی «فیلم عمار»، در طول سال اجرای مردمی داشته باشند؛ نکته حائز اهمیت اینکه از میان خوانندگان حاضر در این جشنواره حامد زمانی، پویا بابایی و ساسان نوذری بیشترین تعداد اجرا را خواهند داشت.
وی در پایان گفت: دبیری بخش شعر این جشنواره را محمدمهدی سیار به عهده داشته است که در بحث انتخاب و داوری و ارزیابی آثار این بخش حوزه هنری نهایت همکاری را با ستاد برگزاری جشنواره داشته است.
امیرسجاد دبیریان