حجتالاسلام والمسلمین سعید فخرزاده، مدیر دفتر تاریخ شفاهی انقلاب حوزه هنری در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ولنگاری فرهنگی در حوزه فرهنگ و کتاب گفت: کتاب یکی از حوزههایی است که از سامان نسبی برخوردار است، اما باید نیازها و دغدغههای جامعه در این حوزه احصاء و ضرورتهایی که باید به آنها پرداخته شود، مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که نگاه هیئتی به این حوزه وجود دارد و به نظر میرسد باید مرکز و شورایی باشد تا نیازهای فرهنگی را بررسی کرده و بتوان براساس این نیازها ایدهپردازی کرد و یا متولیان این حوزه حمایتهای مالی کرده و یا جشنوارههایی را برگزار کنند تا بتوانند سمت و سوی تولید را به سمت برنامههایی سوق دهند که عاری از ولنگاری فرهنگی باشد.
وی در پاسخ به اینکه آیا حوزه فرهنگ را عاری از ولنگاری فرهنگی میدانید، عنوان کرد: بری نمیدانم، بلکه منظورم این است که کتاب، به سامانترین بخش حوزه فرهنگ است. سینما، موسیقی و ... این سامان را ندارند، اما با وجود اینکه کتاب سامان مناسبی دارد، شاهد وضعیت مطلوب نیستیم و به نظر میرسد این وضعیت نامطلوب به دلیل پراکندگی برنامهها و نبود مدیریت است.
حجتالاسلام فخرزاده تصریح کرد: باید برای سرمایههای مردمی و نقدینگی آنها فکری کنیم و برای جامعه کالاهایی را تولید کنیم که مورد نیاز و دغدغه آنها بوده و ممکن است در این زمینه کتاب هم وجود داشته باشد، از این رو وقتی از امکانات تولید در جامعه بهرهمند میشویم، میتوانیم آثار مناسبی خلق و ارائه کنیم.
وی ادامه داد: برخی کتابهای آموزشی با نگاه تجاری تولید میشود و به نظر میرسد، ما هیچ مدیریت و برنامهای در این زمینه نداریم؛ چرا که اگر این گونه نبود و نگاه تجاری وجود نداشت، با برگزاری جشنوارهها و حمایتهای مالی سعی میکردیم این سرمایهها را به سمت تولید بهتر سوق دهیم.
حجتالاسلام فخرزاده در ادامه بیان کرد: یکی از موضوعات مهم، انقلاب اسلامی و یا دفاع مقدس است که توجه به برنامهریزی در آن پراکنده بوده و متولیان متعددی وجود دارد و هر یک از سازمانها برای خود برنامههایی را اجرا میکنند، اما هیچ یک با هم جمع نشدهاند تا برنامههایی را تدارک ببینند؛ از این رو با وجود تشکیل شورای فرهنگ ایثار و شهادت باز هم میبینیم که این کار هنوز هم نتوانسته است هدایتگر خوبی باشد.
وی با بیان اینکه نهادها و سازمانهایی وجود دارد که میتواند تولیدات بهتری در حوزه انقلاب اسلامی داشته باشد، عنوان کرد: در مواجهه فرهنگی باید کار عمیقتری صورت گیرد، از این رو باید ابهامات و شبهاتی که از سوی رسانههای بیگانه و جریانات مهاجم مطرح میشود را با تولید کالاهای فرهنگی مناسب پاسخ بدهیم و بدانیم کدامها در اولویت قرار دارد و در این راستا چه راهکارهایی موثر است.
مدیر دفتر تاریخ شفاهی انقلاب حوزه هنری ادامه داد: من که در حوزه تاریخ شفاهی انقلاب هستم، تأثیرگذاری کالاهای فرهنگی تولید شده را احساس نمیکنم. اگر همان هزینه تألیف هم نبود، هیچ برنامه تشویقی و حمایتی از سوی سازمانها و نهادها وجود نداشت و این نشان میدهد متولیان برنامهای در این حوزه ندارند.
حجتالاسلام فخرزاده در پاسخ به سؤالی مبنی بر سخنان خودش با این مضمون که حوزه کتاب وضعیت مطلوبی ندارد و آیا فکر نمیکنید این موضوع به دلیل دور ماندن از فرهنگ قرآنی است، گفت: فرهنگ قرآنی، فرهنگی است که نگاه الهی به دنیا، ابزارها و روابط آن دارد؛ از این رو نوع نگاه انسان به جامعه و دنیا را متغیر میکند. در نظام جمهوری اسلامی مردم اعتقادات الهی و اسلامی دارند و جامعه نیز باید حوادث و وقایع مختلف را که در مسیرش قرار دارد با این نگاه ببیند.
وی افزود: در دنیای غرب آنچه تولید میشود با نگاه دنیا برای دنیاست و در این فرایند تولیدی، وقتی درگیر روابط اجتماعی و تولیدات با این نگاه میشویم، نگاهمان دنیایی خواهد شد و اگر این نگاه وجود داشته باشد، تفکرمان نیز این گونه خواهد بود و در نتیجه تفکر دنیایی و غربی بر ما غالب میشود؛ از این رو به نظر میرسد که اگر آگاهی صورت نگیرد و ساختار و رفتار متناسب ارائه نشود، شاید تولیدات به ظاهر الهی باشد، اما در باطن دنیایی و غیرالهی است.
این کارشناس در پاسخ به اینکه خطر ولنگاری فرهنگی در رابطه با کدام گروه از تولیدات فرهنگی بیشتر است، عنوان کرد: خطر ولنگاری فرهنگی در حوزه سینما، تلویزیون و موسیقی بیش از سایر حوزههاست؛ چرا که نگاه تجاری به این حوزهها وجود دارد؛ در حالی که باید این نگاه تغییر یابد.