نصیر بیگی، معاون امور انجمنها و مسئول ستاد برگزاری جشنواره گفت: با توجه به اینکه بسیج هنرمندان انجمنهای زیادی را در کشور راهاندازی کرده است، یکی از بخشهای مربوط به آن از ادبیات داستانی است. رویکرد سازمان مسئلهمحور بوده و در کنار سازمانها و نهادهای هنری و ادبی وظیفه دارد تا اسباب مورد نیاز را برای ارتقای فرهنگ فراهم کند. سازمان به جشنوارهها نگاه جشنوارهای ندارد و جشنوارهها را فرصتی برای کشف و پرورش استعدادهای انقلابی میداند؛ در این راستا سعی داریم استعدادهای انقلابی را شناسایی کرده و در فضای سالم و به دور از حواشی به پرورش آنها بپردازیم تا آنها در فضای مناسب به رقابت سالم بپردازند.
وی افزود: دغدغه دیگر ما آموزش و کادرسازی است و میخواهیم در کنار پیشکسوتان عرصه هنر ادبیات کلاسهای آموزشی برپا کنیم تا بتوانیم جوانان انقلابی را پرورش و تحویل جامعه دهیم. جشنوارهها باید خروجی داشته باشند و به فرموده رهبر معظم انقلاب، هنر نباید وسیلهای تزیینی در اختیار افراد خاص باشد و باید کاری کنیم تا شاهد بروز هنر در اقشار مختلف جامعه باشیم.
نصیر بیگی با اشاره به دغدغه این جشنوارهها بیان کرد: سازمان بسیج هنرمندان تلاش دارد تا در پی این جشنوارهها به بخشهایی که خلأ وجودی دارد ورود پیدا کند و با پیدا کردن استعدادهای انقلابی، جاهای خالی را پر کند. در این راستا کمک سازمانهای دیگر میتواند در تصریح این امر موثر باشد و باید تلاش شود تا فرموده رهبر معظم انقلاب که اشاره فرمودند اگر میخواهید هنر کشور رشد و ارتقاء پیدا کند، باید به جوانان انقلابی تکیه کنید، تحقق پیدا کند.
در این نشست احمد شاکری، عضو شورای سیاستگذاری جشنواره به تعدد جشنوارههای دو دهه اخیر اشاره کرد و گفت: در دو دهه اخیر جشنوارهها مخصوصاً در حوزه هنر افزایش چشمگیری داشته است، اما این افزایش دلیل بر پیشرفت در هنر نیست که این سیاست نوعی سیاست سهلانگارانه در حوزه هنر و ادب است و متاسفانه جشنوارها به جای آنکه سیاست بلند مدت داشته باشند، سیاستهای آسان و پر جلوه را اتخاذ میکنند، این در حالی است که کارهای مهمی مانند پژوهش، آموزش، حمایت از هنرمندان و غیره ... هنوز بر زمین مانده است.
وی افزود: فرق جشنواره ادبیات داستانی بسیج با دیگر جشنوارها این است که تابع یک ساختار نظامند بوده، این جشنواره تنها جشنوارهای است که ملی قضاوت میشود و برگزیدگان آن نیز ملی هستند. نکته دیگر پشتیبانی است. اگر جشنوارهای بتواند استعدادها را کشف کند، توانایی حمایت از آنها را ندارد و نمیتواند آنها را پرورش دهد، اما جشنوارههای سازمان بسیج ساز و کار منسجم و ثابتی دارد که در آن ارتباط مستمری با نویسندگان و هنرمندان برقرار میشود.
شاکری به مشکلات جشنوارهها اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات جشنوارهها این است که ثابتقدم نبوده و از دولت تبعیت میکند، مثلا جشنواره جلال آلاحمد دورهای به یک اثر دفاع مقدسی جایزه میدهد و دوره دیگر به آثار شبه روشنفکری. این نوع رفتار حتی در جشنوارههای حوزه هنری هم دیده میشود، این عدم ثبات بسیار آسیبرسان است.
وی ادامه داد: ما در جشنواره ادبیات داستانی بسیج ثابتقدم هستیم و مانع ورود و بروز جریانهای شبه روشنفکری میشویم. یکی از موضوعات این جشنواره، موضوع مدافعان حرم و فاجعه مناست که کمتر به آنها پرداخته شده و جای کار زیادی دارد.
در ادامه کامران پارسینژاد، دبیر نهمین جشنواره سراسری ادبیات داستانی بسیج گفت: این جشنواره به صورت دوسالانه برگزار میشود. در بیشتر جشنوارهها شاهد هستیم که نویسندگان بر تهران تمرکز دارند؛ این در حالی است که در دورافتادهترین نقاط کشور، انجمنهایی وجود دارد که نویسندگان مستعدی را پیدا کرده و پرورش داده است. اثر این جریان در بلندمدت نمایان خواهد شد. در این جشنواره تاکید داریم تا از نویسندگان معروف هم تجلیل کنیم. برای نمونه فیروز زنوزی جلالی که آخرین اثرش «برج 110» است و به افکار و رهنمودهای امام علی(ع) اشاره دارد. در این جشنواره سعی میکنیم تا از خانوادههای شهدای مدافع حرم نیز تجلیل کنیم و درصدد این هستیم که از خود مدافعان حرم دعوت کنیم تا در این جشنواره حضور پیدا کنند و خاطرات و جزئیات خود را به نویسندگان ارائه دهند.
وی ادامه داد: همان طور که اشاره کردم هدف ما تمرکززدایی است، لذا قصد داریم تا در کنار داوران شناخته شده، از نویسندگان استانهای دیگر گزینش به عمل آوریم و در هیئت داوران از آنها استفاده کنیم.
پارسینژاد با اشاره به موضوعات جشنواره بیان کرد: درباره موضوعات جشنواره جلسات بسیاری صرف انتخاب مضامین شد و حتی واژگان موضوعات هم برنامهریزی شده است. برای مثال بخش بسیج، مقاومت و استکبارستیزی به آثار دفاع مقدس مربوط است. به این ترتیب سعی داریم تا نویسندگان را به حدی برسانیم که بتوانند موضوعات را عمیقتر و دقیقتر بررسی و انتخاب کنند.
وی در رابطه با قالبهای داستانی این جشنواره تصریح کرد: در جشنوارههای قبلی بخش رمان را داشتیم که با توجه به محدودیت زمان، نویسندگان رمانهای سالهای قبل خود را ارسال میکردند و یا رمانی که نگارش میکردند تاثیرگذار نبود. به این ترتیب بخش رمان را از این جشنواره حذف کرده و بخش داستان کوتاه و داستانک را جایگزین آن کردیم، چون گاه دیده میشد آثاری که به عنوان داستانک ارسال میشد، در حد یک جمله بود. از این رو ما اعلام کردیم که داستانکها باید بین 300 تا 700 کلمه داشته باشد.
پارسینژاد در پایان به جوایز این جشنواره و زمان آن پرداخت و گفت: حد و اندازه جوایز از جشنوارههای گذشته بیشتر شده است؛ چرا که جایزه ممکن است برای نویسندگان انگیزه ایجاد کند. در این جشنواره دو رده سنی نوجوان و جوان و بزرگسال را در نظر گرفتهایم که شرکتکنندگان زیر 19 سال، نوجوان و جوان و شرکت کنندگان بالای 20 سال در رده بزرگسالان به شمار میآیند. به این ترتیب جوایز نیز متنوع خواهد بود و ما در هر رده سنی به نفرات اول تا سوم جایزه خواهیم داد. به این شکل در عمل، شش برگزیده داستانک و داستان کوتاه خواهیم داشت. زمان ارسال آثار تا 5 شهریورماه سال جاری ادامه خواهد داشت؛ این در حالی است که از ابتدای شهریورماه داوری آثار شروع میشود و تا 20 شهریورماه این داوری ادامه دارد. قصد داریم تمام مراسمهای اصلی در یکی از شهرهای محروم برگزار شود؛ البته هنوز محل برگزاری مراسمها معلوم نیست، اما این رویداد در 4 و 5 مهرماه سال جاری برگزار خواهد شد.