صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۵۲۷۵۴۹
تاریخ انتشار : ۱۴ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۸
ترویج فرهنگ علوی با جشنواره نقالان غدیر/2

گروه هنر: نقالان و پرده‌خوانان حتی آن زمان که به نقل روایات غیر دینی و قرآنی می‌پردازند، اما به دلیل تشابه فضا و روند روایت مورد نظر، گریزی به روایت دینی داشته و اشاره‌ای به قصص قرآنی کرده‌اند.

مجتبی حسن‌بیگی، هنرمند پیشکسوت نقال و پرده‌خوان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: جای خرسندی است که بالاخره هنر نقالی و پرده‌خوانی نیز صاحب رویداد مستقل و تخصصی شد و دوستان مسئول با اهتمام به این حوزه، جشنواره نقالان و پرده‌خوانان را مزین به نام «علی(ع)» برای نخستین‌بار و مقارن با عید سعید غدیرخم برگزار می‌کنند.

وی گفت: البته پیش از این نیز در قالب جشنواره‌هایی همچون «نمایش‌های آئینی و سنتی» شاهد بخش‌هایی که به هنر نقالی و پرده‌خوانی بپردازند بوده‌ایم، اما اینکه به طور تخصصی و تمام‌عیار، هنر نقالی و پرده‌خوانی مورد مداقه قرار گیرد و به شکل ویژه این هنر مورد توجه دوستان مسئول قرار گرفته و به واسطه مطرح شدن دوباره این هنر به عنوان یکی از هنرهای دیرینه و سنتی ایرانی، شاهد رونق دوباره آن باشیم تاکنون مسبوق به سابقه نبوده است.

حسن‌بیگی با اشاره به اینکه ذکر نام «علی بن ابیطالب(ع)» در این جشنواره موجب برکت برای آن شده و بر اهمیت آن خواهد افزود، تصریح کرد: البته باید به این نکته اشاره مؤکد داشته باشم که نقالان و پرده‌خوانان از دیرباز و به ویژه از دوره صفویه به این سو، در تمامی مجالس نقالی و پرده‌خوانی خود به هر بهانه‌ای به ذکر نام متبرک «علی(ع)» توجه داشته و حتی مطلع برگزاری برنامه آنها نیز به ذکر «امام علی(ع)» مزین بوده است.

این هنرمند نقال و پرده‌خوان در ادامه گفت: حتی در مواردی که مجلس نقل و پرده‌خوانی به وقایع مربوط به شاهنامه اختصاص پیدا می‌کرد نیز هنرمندان نقال و پرده‌خوان به هر بهانه‌ای نقبی به تاریخ اسلام و یا حتی زندگی پیامبران الهی زده و در پی مشابهتی بودند که بهتر و بیشتر بتوانند به این واسطه ارتباطی با مخاطب برقرار کنند؛ مثلاً هر بار که به نقل داستان اشکبوس در شاهنامه می‌پرداختند، گریزی به ماجرای هماوردی و مبارزه «امام علی(ع)» با عمربن عبدود می‌زدند و یا نقل ماجرای سیاوش در شاهنامه را با ذکر مصایب کربلا و شهادت حضرت امام حسین(ع) و یا حتی ماجرای یوسف پیامبر(ع) و افترا و تهمتی که از ناحیه زلیخا به او روا داشته شد، در هم می‌آمیختند. پس ملاحظه می‌کنید که این هنر تا چه اندازه با روایات دینی و قصص قرآنی عجین است.

حسن‌بیگی افزود: جشنواره «نقالان و پرده‌خوانان غدیر» که به زودی شاهد برگزاری آن خواهیم بود در ابتدای راه است و در صورت تداوم باید به قوام و پختگی لازم برسد؛ ما در زمینه نقالی و پرده‌خوانی ضعف‌هایی در امور پژوهش و مطالعاتی داریم که البته باید به برکت برگزاری این جشنواره، دوستان مسئول و پیشکسوتان این هنر به آموزش و تربیت نسل جدیدی از علاقه‌مندان به هنر نقالی و پرده‌خوانی توجه نشان دهند.

وی تأکید کرد: البته نقالی و پرده‌خوانی از جمله هنرهایی است که تنها از طریق خواندن منابع مکتوب و پژوهشی نمی‌توان به آن اشراف پیدا کرد، این هنر راز و رموز و شگردهایی دارد که در صورت کثرت در ممارست و تمرین و تلمذ در محضر اساتید این هنر می‌توان به آنها تسلط پیدا کرد که امیدوارم زمینه برای تحقق این مهم نیز به همت دوستان مسئول فراهم آید.

حسن‌بیگی در پایان گفت: در نخستین جشنواره «پرده‌خوانان و نقالان غدیر» با نقل مجلس «دشت ارژن» که در آن یکی از معجزات «امام علی(ع)» نقل خواهد شد شرکت دارم که بنا به قولی جنگی در این مکان شکل می‌گیرد و همگان شاهد وقوع معجزه‌ای از جانب امیرالمؤمنین(ع) در آن هستند.

یادآور می‌شود، نخستین جشنواره «پرده‌خوانان و نقالان غدیر» به دبیری کوروش زارعی 22 تا 29 شهریور در تهران برگزار خواهد شد.

امیرسجاد دبیریان