به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حسن محمدی، دبیر ستاد شورای راهبری فعالیتهای قرآنی اربعین در نشست تشریح برنامههای اربعین که امروز، 19 آبانماه در دفتر اتحادیه تشکل های قرآن و عترت کشور برپا شد، با اشاره به تاریخچه برپایی این مراسم گفت: طی سالهای گذشته، جابربن عبدالله انصاری، نخستین زائری بود که با پای پیاده به زیارت سیدالشهدا(ع) سفر کرد و این روند توسط علمای مسلمان ادامه پیدا کرد، اما با توجه به شرایط زمان تصدی نخست وزیری صدام در عراق و به دلیل خفقان و فشاری که وجود داشت این مراسم کمرنگ شد.
محمدی در ادامه اظهار کرد: البته در شرایط سخت آن دوران این عمل توسط افرادی انجام میشد و بسیاری از شهدای شیعیان در این مسیر شهید شدند و بعد از سقوط صدام در سال 1381، این فعالیت ویژه مجدداً احیا شد. البته طی پنج سال گذشته مراسم اربعین در ایران نیز جایگاه ویژهای داشته و مشتاقان سیدالشهدا(ع) در موسم اربعین حضور مییابند و بزرگترین رژه سیاسی، دینی، شیعیان و مسلمانان جهان تشکیل میشود که در تاریخ بشریت این گونه گردهمایی بیسابقه بوده است.
وی ادامه داد: این گردهمایی بیبدیلترین گردهمایی در تاریخ بشر است که به بهانه حضرت سیدالشهدا(ع) شکل میگیرد و هیچ چیز دیگر به جز سیدالشهدا(ع) این ظرفیت را نمیتوانست بهوجود بیاورد و این در حالی است که شاهد آن هستیم که دنیا مبهوت این عظمت شده است. بنابراین در این گردهمایی یک ظرفیت در راستای همدلی و انسجام بین برادران شیعه از دیگر کشورها بوجود میآید. بیش از 70 کشور جهان در این گردهمایی حضور دارند که این خود میتواند تعاملاتی را بهوجود بیاورد و یک راهبرد فرهنگی مشترک بین شیعیان مسلمان انجام میشود.
محمدی با اشاره به اینکه در اربعین راهبرد فرهنگی مشترکی بین کشورها انجام میشود و یک پارادایم فرهنگی مشترک ایجاد میشود، گفت: با توجه به فرمایشات بزرگان و مقام معظم رهبری، محور فعالیتهای فرهنگی، فعالیتهای قرآنی است. قرآن بهعنوان سندی در دستان هر مسلمان است که مفاهیم آن در کنار مفاهیم عترت میتواند دو بال برای استعلای شیعه و اسلام باشد و محور اصلی این موسم که مربوط به سیدالشهدا(ع) و عترت است، قرار گرفتن مفاهیم قرآن، ثقلین را میتواند جایگاه اسلام ارتقا بدهد.
وی افزود: اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور همانند سال گذشته، در امر ترویج فرهنگ قرآن کریم فعالیتهایی را آغاز کردهایم. در سال گذشته فعالیتهای قرآنی، نخستین سال عملیاتی و اجرایی خود را پشت سر گذاشت. اتحادیه به نوبه خود در این امر وارد صحنه شد و فعالیتهای را به سرانجام رساند که میتوان به برپایی 40 محفل انس با قرآن کریم و هماهنگی با قاریان ممتاز و محلی اشاره کرد.
دبیر ستاد شورای راهبردی فعالیتهای قرآنی اربعین به تشریح برنامههای اربعین سال جاری پرداخت و گفت: چند ماه پس از اربعین سال گذشته، ستادی بهعنوان شورای راهبری فعالیتهای قرآنی اربعین شکل گرفت که در ذیل کمیته آموزشی ـ فرهنگی اربعین قرار دارد و اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور بهعنوان دبیرخانه این ستاد هماهنگ منتخب و بنا شد که ظرفیت تمام دستگاههای مردمی در این فعالیت دخیل باشد و ماحصل آن یک فعالیت درخور شایسته قرآن کریم شکل گیرد و در ادامه جلسات برگزار شد اما با توجه به مهم بودن موضوع و در کنار مشورتها و هماهنگیهایی که دوستان داشتند به پای عمل که رسید اعتبارات مورد نیاز تأمین نشد و در آخر کمتر از یکی دو دستگاه همکاری نکردند.
وی ادامه داد: آموزش نخبگان و فعالان قرآنی کشور عراق، یکی از مصوباتی است که ستاد راهبری اربعین با کشور عراق انجام داد که طی آن حدود 50 نفر از نخبگان قرآنی کشور عراق به مشهد سفر کرده و با همکاری آستان قدس رضوی کلاسهای آموزشی برای این افراد برگزار شد. این دوره توسط اساتید مجرب عربزبان با ارائه موضوعاتی درباره ارتباطات مؤثر، علمی، آشنایی با آداب و رسومهای مختلف، آشنایی با حرمین برگزار شد این موضوع خود بهانهای در جهت گسترش ارتباط مسئولان قرآنی دو کشور بود.
محمدی با اشاره به دیگر برنامههای این مراسم بیان کرد: حدود 41 قاری برجسته تواشیح و مبتهلخوان به نام کاروان نور به اربعین اعزام میشوند که قابل ذکر است تمامی آنها از قراء برجسته کشور هستند که در محافل به تلاوت خواهند پرداخت. بخشی از محافل در نجف اشرف و بخشی دیگر در کربلای معلی و بخشی نیز در موکبها و در مسیر پیادهروی برپا میشود که در مجموع 280 محفل انس با قرآن به صورت رسمی و برخی از محافل نیز به صورت غیررسمی برپا شده که در کل 500 محفل انس با قرآن کریم انجام شده است.
وی به دیگر برنامههای این مراسم اشاره کرد و افزود: طرح «کهف الرقیم» در راستای حفظ سوره فجر(منتسب به سیدالشهدا(ع)) بهعنوان سوره محوری بین دو کشور ایران و عراق مطرح شود و بروشورهایی در میان زوار توزیع خواهد شد که جزئیات برپایی این مسابقه در آن توضیح داده شده است که پس از مراسم اربعین در همایشی از برگزیدگان تقدیر میشود. این طرح با هدف ترویج فرهنگ حفظ و قرائت قرآن کریم برگزار میشود.
محمدی بیان کرد: در راستای اتهاماتی که کشورهای عربی درباره قرآن و اعمال عبادی به ایران میزنند در نظر داریم تا در روز 17 ماه صفر نماز جماعتی را با حضور تمامی زوار برگزار کنیم و در کنار آن همخوانی سوره فجر را هم داشته باشیم.
دبیر شورای راهبری در ادامه تشریح برنامههای این مراسم به تجهیز مواکب بین راهی اشاره و تصریح کرد: در نظر داریم که 5 هزار قرآن ربعی را در 50 موکب خیابانی و چند هزار قرآن پالتویی را نیز از سوی مرکز طبع و نشر قرآن کریم در میان زوار توزیع کنیم.
وی همچنین ادامه داد: در نظر داریم تا در 45 موکب ایرانی و 90 موکب عراقی برنامههای قرآنی را اجرا کنیم.
محمدی به فعالیتهای دیگر این مراسم چون برپایی نمایشگاه ثقلین با محوریت قرآن و عترت با ارائه طرحهای فاخر توسط بنیاد امامت اشاره و بیان کرد: مشاورههای قرآنی و برپایی 3 موکب ویژه خاص بانوان از مهمترین برنامههای این مراسم است.
مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور ادامه داد: در روز 21 آبانماه افتتاحیهای با موضوع برنامههای قرآنی این مراسم در نجف اشرف و دو مراسم اختتامیه در کربلای معلی همزمان با روز اربعین برگزار میشود.
محمدی با تأکید بر اینکه در داخل کشور و در مرزها نیز برنامههای ویژهای با همکاری مؤسسات قرآنی انجام میشود، تصریح کرد: در مرزهای شلمچه، مهران بستههای فرهنگی ـ قرآنی توزیع خواهد شد.
وی به برنامه دیگری که برای نخستین بار در این مراسم انجام خواهد شد اشاره کرد و افزود: طرح ملی «شوق وصال» ویژه دلدادگان و شیفتگان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) که موفق حضور در پیادهروی اربعین نشدند، امسال اجرایی میشود.
محمدی درباره این طرح بیان کرد: علاقهمندان به حضور در این پویش، میتوانند به نیت سلامتی زائران حرم حسینی، سوره فجر را تلاوت و با ارسال عدد 5 به شماره سامانه پیامکی 30008961 در این طرح مشارکت کنند، تا حاضران در مراسم اربعین حسینی، به نیابت از آنان، زیارت اربعین را به جای آورند. علاقهمندان جهت مشارکت در این پویش ملی، میتوانند هشتگ «#شوق_وصال» را در صفحات شبکههای اجتماعی اینستاگرام و کانالها و گروههای تلگرامی به اشتراک بگذارند.
مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت با گلایهای از دستگاههای دیگر اظهار کرد: هیچ دستگاه و نهاد قرآنی یک ریال هم به اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور کمک نکردهاند، البته دستگاههایی نیز برای برپایی این مراسم همکاری کردند که جای تشکر دارد. کمیته اربعین از نظر تجهیز امکانات حمایتهای بساری را انجام داد، که جای دارد که در شورای فرهنگی مطرح کنیم که بخشی از اعتبارات قرآنی برای این مراسم و اجرای فعالیتهای قرآنی اربعین در نظر گرفته شود.
دبیر ستاد شورای راهبری فعالیتهای قرآنی اربعین همچنین اظهار کرد:
اتحادیه برای سهولت اطلاعرسانی این ایام کانالی به نام خادمان قرآنی
اربعین را راهاندازی کرده است که اطلاع رسانی از طریق آن انجام میشود و خبرنگاران تیم مستندساز اطلاعات
به روز و محافل قرآنی را به همراه تصاویر به استحضار دوستان میرسانند.
وی در ادامه تصریح کرد: در این ارتباط خیرین کمکهای مالی را با وایز کمکهای نقدی به حساب 14114 بانک تجارت به نام نذورات قرآنی مراسم اربعین اهدا کردهاند که همه عزیزان میتوانند از این طریق در جهت بهتر برگزار شدن مراسم اربعین کمک کنند و در این راستا در زمینه تبلیغی شبکه قرآن حمایتهای خوبی را انجام داده است.
محمدی در پایان خاطرنشان کرد: امسال مقرر بود که یک کاروان قرآنی 500 نفره متشکل از فعالان قرآنی مؤسسات کشور برپا شود که متأسفانه بهدلیل عدم فضای مورد نیاز در نجف و کربلا لغو شد که امیدواریم سال آینده کاروان قرآنی عظیم مربوط به فعالان قرآنی مؤسسات برپا شود.