صباح زنگنه، کارشناس مسائل سیاسی، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره دلایل اهمیت وحدت جهان اسلام برای جمهوری اسلامی و پیگیری آن به عنوان یک آرمان مقدس در اصول سیاست خارجی گفت: تأکید جمهوری اسلامی ایران بر وحدت ناشی از اتکای نظام بر مبانی اسلامی و قرآنی است. قرآن کریم میفرماید: «إِنَّ هَٰذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ» (مائده، آیه 92)؛ این مسئله تأکیدی بر این است که امت اسلام امت واحدی است و وحدت، اصل و پایه وجودی و طبیعی امت اسلام است و آنچه که غیر طبیعی است اختلاف و تفرقه میباشد.
ایران وحدت را به عنوان اصلی قرآنی در سیاست خارجی خود پیگیری میکندوی افزود: بر این اساس است که جمهوری اسلامی این مبنا را که پایههای قرآنی و حدیثی دارد است به عنوان یک اصل در سیاست خارجی خود قرار داده است و در روابط با کشورهای جهان اسلام همگرایی و همبستگی با آنها را با وجود تفاوت مذهبی دنبال میکند.
زنگنه درباره ابعاد اجتماعی، سیاسی و فرهنگی وحدت در جهان اسلام گفت: وحدت عامل قوت امت اسلامی است و با سهلانگاری در تحقق وحدت عملا زمینه برای تفرقه فراهم میشود و نیروی امت اسلامی تضعیف میشود و صرف درگیری و تنش با همدیگر میشود و در اینجاست که مستکبران و نیروهای سلطهگر بر سرنوشت امت اسلامی حاکم میشوند.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: لذا اصل اساسی، تقویت امت اسلامی و حفظ مبانی و هویت اسلامی این کشورها و افزایش همکاری بین اعضای این امت واحده است.
وابستگی؛ عامل اصلی تبدیل شدن حکام مرتجع منطقه به مانع وحدت
زنگنه درباره ریشه اتهامات برخی از کشورهای منطقه و غربی به ایران درباره دخالت در امور کشورهای منطقه یا تلاش برای تشکیل هلال شیعی با وجود حمایت همهجانبه ایران از مسئله فلسطین و مبارزه با تروریسم در عراق و سوریه گفت: یکی از اصولی که جمهوری اسلامی ایران بر آن تأکید داشته و دارد این است که امت اسلامی باید متکی به خود باشد و از وابستگی به قدرتهای غربی و شرقی پرهیز کند.
وی تأکید کرد: طبعا این داعیه جمهوری اسلامی ایران باعث میشود که حکام وابسته به قدرتهای بزرگ در منطقه از این مبنا و طرز فکر فاصله بگیرند و سعی میکنند علیه این طرز فکر تبلیغات کنند و ایران را متهم نمایند. مبنای استقلال حاکمان از قدرتهای خارجی برای بسیاری از حکام موجود در منطقه قابل تحقق نیست و در تضاد با منافع آنان است.
استقلالطلبی، ریشه اتهامات حکومتهای وابسته منطقه به ایرانزنگنه ابراز کرد: استقلالطلبی ایران در ملتهای این کشورها نیز انعکاس مثبتی پیدا کرده و میکند و آنها نیز خواهان مستقل بودن حاکمان خود خواهند شد و این مسئله به احساس نگرانی این حاکمان وابسته میافزاید و به دنبال راه گریز و فرار میگردند و این راه را در حمله به جمهوری اسلامی ایران جستجو میکنند.
این کارشناس مسائل جهان اسلام یادآور شد: جمهوری اسلامی پس از انقلاب اسلامی به کشوری مستقل تبدیل شده است و با عزت و کرامت کشور را اداره میکند و در این مسیر سیاست، اقتصاد، امنیت، قدرت دفاعی و ...خود را از قدرتهای بزرگ گدایی نمیکند و لذا مرتجعان منطقه به پشتوانه حمایت غربیها به اتهاماتی همچون دخالت ایران در کشورهای منطقه یا شکل دادن امپراتوری شیعی روی میآورند.
نقش علما و سازمانهای مردمی در وادار کردن حکومتها به حرکت در مسیر وحدت زنگنه درباره نقش نهادهای مردمی و نخبگان جهان اسلام در تحقق وحدت امت اسلام و نقش منفی پیگیری این مسئله در سطح دولتهای جهان اسلام گفت: برخی دولتها و حکومتها در جهان اسلام از آنجا که به صندلی قدرت چسبیدهاند و موروثی و استبدادی هستند حاضر نیستند مبنای وحدت را بپذیرند و در مسیر تحقق آن تلاش کنند و اتفاقا به مانعی برای وحدت تبدیل شدهاند.
وی تأکید کرد: وقتی بحث وحدت پیش میآید هر یک از این دولتها داعیه سیاسی خاص خود را خواهند داشت و لذا بهتر این است که مخاطب پیام وحدت ملتها، اندیشمندان، علما و سازمانهای مردمی باشند. زیرا این اقشار و سازمانها در نهایت میتوانند تأثیر خود را بر دولتها بگذارند و آنها را مجبور خواهند کرد که به سمت همکاری و همگرایی با یکدیگر، نه دشمنی و خصومت، حرکت کنند.