به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست رسانهای ششمین جشنواره شعر انقلاب صبح امروز، 4 دی با حضور محمد زرویی نصرآباد، معاون اجرایی موسسه فرهنگی و هنری سپهر سوره هنر و مرتضی امیری اسفندقه، دبیر علمی جشنواره در محل حوزه هنری برگزار شد.
اسفندقه در این نشست با اشاره به تعریف شعر انقلاب طی سه دهه گذشته عنوان کرد: شعر ناپایدار است و البته شعر انقلاب تعریفپذیر، ولی گسترده شده است. در دهههای نخستین با موضوع و موضع بیداری اسلامی مواجه بودیم، ولی الان اوضاع خاورمیانه تعریف شعر انقلاب را دوباره روی مسائل خاص قرار میدهد. عدالت و انسانیت از محورهای جشنواره ششم بوده و محدود به پایتخت نیست، بلکه در گستره جهانی است.
وی با بیان این مطلب افزود: مسئله معارف دینی به این شکل نیست که نگاه محدودی به مسائل آئینی داشته باشد. در شعر انقلاب هر آن چه که در ایران اسلامی به عنوان آئین و دین معرفی شده و بلکه در جهان و منافاتی با اصول اصلی انسانیت و مبانی اصلی ندارد، در این حوزه جای میگیرد. برخی از آئینها مذهبی نیستند، ولی ریشه در تعاریف معنوی ما دارند. در این باره باید گفت که جشنواره شعر انقلاب صرفاً تعریف مذهبی ندارد.
اسفندقه در ادامه این مطلب اظهار کرد: در نیمه دوم دهه سوم شعر انقلاب در ششمین جشنواره، درصدد هستیم که شعر انقلاب را بر پشت بام بلندترین به نظاره بنشینیم. بر این اساس، با آنچه در حوزه آئین پذیرفته شده و انسانی و الهی در گستره جهانی به شمار میآید مواجه هستیم، همه جزئی از شعر آئینی به شمار میآید.
وی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: در مجموع 874 اثر از 201 شرکتکننده در همه بخشها ارسال شده است. در بخش شعر، 244 اثر در همه رشتهها، در بخش تک اثر (شعر) 599 اثر در همه بخشها و در بخش پژوهش 31 اثر به دبیرخانه رسیده است.
دبیر علمی جشنواره شعر انقلاب همچنین گفت: شعر انقلاب در ششمین جشنواره به دو بخش سنتی و نیمایی تفکیک شده است؛ بر مبنای ظرفیت قالبها در ابلاغ پیامهای قلبی تا آنجا که ذوق علمی اجازه میدهد. شعر از منظر علمی در پایان، قلبش اهمیت دارد و نه قالبش. در بخش سنتی نیز از 244 اثر، 140 اثر و در بخش نیمایی نیز 104 اثر و در حوزه تک اثر از 599 اثر، 287 اثر به دبیرخانه ارسال شده است.
اسفندقه در ادامه اظهار کرد: در بخش پژوهش که از مهمترین بخشهای ما به شمار میآید، نگاهی جدی داشتیم که آیا در سه دهه تلاش و جوشش شاعران انقلاب که معرفی و معروف شدهاند و کتاب و شعر چاپ کردهاند از دورهای که با فضای مجازی مواجه نبودیم، آیا به این رسیدهایم که به یک مقاله دست پیدا کنیم یا موضوع رساله در دانشگاه باشد یا خیر؟
وی با اشاره به شعر اعتراض به عنوان یک حوزه مهم گفت: آیا اعتراض قابل بررسی در یک رساله دانشجویی است؟ و آیا مبنا و اصولی دارد؟ از منظر شعر انقلاب، شعر دفاع مقدس فقط شعر جنگ نیست، مثل اینکه شعر آئینی از منظر شعر انقلاب در این دوره فقط ستایش اهل بیت(ع) نیست. اخلاق، رفتار اجتماعی، پاسداشت آئینهای ملی که در تضاد با آئین دینی نیست در همین حوزه جای دارد.
اسفندقه با بیان اینکه شعر دفاع مقدس هر آنچه که مقدس شمرده شود را در بر میگیرد، اظهار کرد: در بخش پژوهش این موارد مورد بررسی قرار گرفت و دوستان درباره شعر انقلاب مقاله نوشتند تا مشخص شود که این موضوعات تا چه میزان علمی و قابل قبول است. از 31 اثر در این بخش، 25 مقاله و 6 کتاب به دبیرخانه رسیده است.
وی تاکید کرد: کل آثار به ثبت رسیده شامل 461 اثر سنتی و 382 اثر در بخش نیمایی است. بیشترین شرکتکنندگان از تهران بودند و این موضوع نشاندهنده ضعف اطلاعرسانی نیست، دلیل آن هم این است که تهران مرکزی دارد و به همین دلیل اقبال بیشتری از جشنواره به عمل میآید.
اسفندقه با بیان این که سمنان و سیستان و بلوچستان شهرهایی هستند که استقبال کمتری از جشنواره در آنجا به عمل آمده است، تصریح کرد: اگر چه تعداد آثار ارسالی اندک بوده است، ولی شعر و مقاله و کتاب رسیده کیفیت بالایی دارد.
وی همچنین درباره آثار راه یافته به جشنواره در بخش سنتی، آثار تک اثر شامل 10 اثر و مجموعه آثار 5 اثر بوده است. در بخش نیمایی نیز آثار راه یافته شامل بخش تک اثر 8 اثر و در مجموعه آثار 4 اثر بوده است. همچنین در بخش پژوهش، یک اثر در حوزه کتاب و 3 اثر در بخش مقاله و پژوهش ارسال شده است.
اسفندقه به معرفی اعضای هیئت داوران و سابقه فعالیت و آثار آنان پرداخت و عنوان کرد: کسانی در این حوزه باید به داوری بپردازند که خود در این حوزه کار کرده و کتاب و بحث و بررسی بیتعصب داشته باشند. مصطفی علیپور، محمدرضا عبدالملکیان و علی محمد مودب، مدیرعامل شهرستان ادب از داوران بخش نیمایی هستند. در این حوزه با رعایت و بدون رعایت موسیقی بیرونی و کناری، اشعار نو و آزاد مورد نظر قرار داشتهاند.
وی اظهار کرد: در بخش سنتی، محمدعلی بهمنی، محمدکاظم کاظمی؛ منتقد و محمود حبیبی کسبی به داوری پرداختهاند. همچنین در بخش پژوهش، سعید یوسفنیا و عبدالحمید ضیایی و محمدرضا سنگری آثار را داوری کردهاند.
اسفندقه درباره بخش بینالملل و اینکه برای نخستین بار است که این جشنواره در بعد بینالملل برگزار میشود گفت: باید در دورهای از برپایی جشنواره، آن را به رخ جهانیان میکشیدیم و چه دورهای بهتر از ششمین دوره. خداوند در قرآن «ستة ایام» را یاد میکند و همین موضوع به عنوان تلمیح و ایهام در جشنواره مورد استفاده قرار گرفته است. از سویی در این ایام محورهای اصلی شعر انقلاب بیشتر از دیگر دورهها منظور نظر است. پیام عدالت و انسانیت و وحدت به ویژه وحدت امم اسلامی در این دوره از منزلت بیشتری برخوردار است که جهانخواران آن را نشانه گرفتهاند و شعر انقلاب در این دوره از انسجام و اسلوب بهتری برخوردار است.
در ادامه این نشست، زرویی نصرآباد با اشاره به اینکه محمد کرمالهی، رئیس حوزه هنری فارس مسئول پیگیری و اجرای جشنواره بوده است، افزود: در دو ماه اخیر تغییراتی در مرکز محافل ایجاد شده و موسسه فرهنگی و هنری سپهر سوره هنر ایجاد شده است.
وی در ادامه گفت: عدالت و انسانیت، اخلاق و معارف دین و گفتمان انقلاب اسلامی از موضوعات جشنواره به شمار میآید. در بخش مجموعه اثر سنتی و نیمایی، به هر کدام از برگزیدگان به ترتیب از رتبه اول تا سوم، دیپلم افتخار به همه نفرات و هفتف پنج و سه میلیون تومان اهدا میشود.
به گفته زرویی، در بخش کتاب نیز به برگزیدگان تندیس جشنواره به همراه دیپلم افتخار و سه میلیون تومان هدیه داده میشود. در بخش مقاله نیز به نفر اول تا سوم به ترتیب دو، یک و نیم و یک میلیون تومان اهدا خواهد شد. همچنین به کسانی که در این جشنواره شرکت کرده و جزء راهیافتگان بودهاند، مبلغ 5 میلیون ريال اهدا خواهد شد.
وی با اشاره به بخش بینالملل گفت: در این بخش نیز سه برگزیده در حوزه تک اثر داشتهایم که 1500 دلار به برگزیدگان پرداخت میشود. این جشنواره همزمان با هفتم و هشتم دی در شیراز برپا میشود. همزمان با هفتم دی، مراسم افتتاحیه در حافظیه و با پاسداشت مقام حافظ برگزار میشود که پیشکسوتان در این محفل به شعرخوانی میپردازند.
زرویی در ادامه اعلام برنامههای مراسم اظهار کرد: در بعد از ظهر روز هفتم دی شاهد برگزاری شب شعر بزرگ انقلاب خواهیم بود که 25 شاعر طراز اول شعر انقلاب در آن حضور دارند و شعرخوانی میکنند. همچنین مهمانانی از خارج کشور داریم که هیلانه عطاءالله از سوریه، شوقی از لبنان، محمد الامین از عراق ساکن هلند و سید احمد حسین و معین نظامی از پاکستان از آن جمله هستند.
وی ادامه داد: در روز هشتم دی نیز شب شعری با عنوان محفل ادبی «دیدار مهر» برگزار میشود که قرار است هر ماه در سراسر کشور برگزار شود. منتخبی از شاعران انقلاب و بینالملل در شاهچراغ برگزار میشود که در این جلسه از کتاب «امین زبان و ادب پارسی» شامل رهنمودهای مقام معظم رهبری در هفت فصل توسط محمد حسن مقیسه رونمایی میشود.
زرویی همچنین عنوان کرد: کتاب «سکوت سرشار از هیاهو» شامل شعرهای جدید جوانان عرب درباره بیداری اسلامی و مقاومت است. فلسطین، سوریه، لبنان، عراق، کویت، مصر، یمن و مراکش از جمله این کشورها هستند که اشعارشان در این کتاب آمده است. موسی بیدج تدوین و ترجمه این آثار را برعهده داشته و زندگینامه شاعران نیز در این کتاب آمده است و در حاشیه جشنواره از این اثر در کنار کتاب جشنواره رونمایی میشود.
وی اظهار کرد: در روز هشتم دی در سالن صدرا شیراز مراسم معرفی برگزیدگان و تقدیر از سه پیشکسوت بزرگ شعر انقلاب را داریم که شامل خانواده مرحوم نصرالله مردانی، سیدمحمود سجادی و قادر طهماسبی هستند. در بخش بینالملل نیز از 25 کشور واقع در حوزه بیداری اسلامی و پارسیزبان اثر داشتیم که 205 سروده را شامل میشد و از میان آنان مهمانانی را به جشنواره دعوت کردهایم.