صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۵۵۷۳۶۹
تاریخ انتشار : ۰۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۷

گروه دانشگاه: احمد مبلغی در افتتاحیه کنفرانس «علوم دینی و انسانی؛ مبارزه با افراط گرایی»، با اشاره به آیه شریفه «لایری جاهلا الا مفرطا او مفرّطا» اظهار کرد: اکنون‌ با پدیده‌ای مواجه هستیم که دین آن را ناشی از جهل معرفی می‌کند؛ جهل به انسانیت، رحمت الهی، دین و اسلام.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)٬ صبح امروز چهارشنبه (۸ دی‌ماه)٬ افتتاحیه اولین کنفرانس بین‌المللی «علوم دینی و انسانی؛ مبارزه با افراط گرایی» در دانشگاه مذاهب اسلامی تهران برگزار شد. این مراسم با حضور و سخنرانی آیت‌الله تسخیری؛ مشاور عالی رهبر معظم انقلاب در امور جهان اسلام، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی؛ رییس دانشگاه مذاهب اسلامی، صلاح فلیفل الجابری؛ رئیس دانشکده ادبیات دانشگاه بغداد، در این دانشگاه برگزار شد.
در این ‌مراسم، حجت‌الاسلام احمد مبلغی در بیان تفاوت این ‌کنفرانس با سایر کنفرانس‌ها گفت: در این کنفرانس از زاویه دانش به پدیده افراط‌گرایی پرداخته می‌شود و این تفاوت آن با سایر کنفرانس‌هاست. از منظر دین، افراط‌گرایی ناشی از جهل است. پدیده جهل و افراط‌گرایی به هم گره خورده‌اند، هرکجا جهل باشد، وضعیت اجتماعی و رفتاری یک جامعه دچار افراط و یا تفریط خواهد شد. هرچه جهل تاریخی‌تر باشد و ریشه‌های اجتماعی آن بیشتر ‌باشد و خاستگاه‌های نافهمی دینی گسترده‌تری داشته باشد، افراط ناشی از آن عمیق‌تر و بیشتر خواهد بود.
مدیر علمی این کنفرانس افزود: امروزه افراط‌گری که در منطقه شاهد آن هستیم، دارای ریشه‌های متعدد تاریخی، روانشناختی و بدفهمی از دین است ‌و ‌از مرز مکان و زمان عبور کرده و می‌تواند بر آینده ما یک سایه شوم و ‌ترسناکی بیفکند. هم‌چنین باعث منهدم‌ کردن ‌روابط در آینده خواهد شد.
وی ادامه داد: اکنون‌ با پدیده‌ای مواجه هستیم که از لحاط دین ناشی از جهل است، جهل به انسانیت، رحمت الهی، دین، اسلام و... قرآن کریم می‌فرماید: «لایری جاهلا الا مفرطا او مفرّطا»٬ در این راستا دانشگاه مذاهب اسلامی با همکاری دانشگاه‌های بغداد و پیام‌نور بر آن شد تا سلسله‌ای از همایش‌ها و کنفرانس‌ها برگزار کند که به دنبال نگاه دانشی به قضیه افراط‌گری باشد.
در ادامه برنامه افتتاحیه، آیت‌الله تسخیری با اشاره به آیاتی از قرآن کریم عمل به آن را لازمه ‌تکامل جوامع بشری دانست و گفت: معتقدم‌ مهم‌ترین مسئله امروز ما تفسیر و‌تبیین افراط‌گرایی است. جمیع انبیا (ع) آمدند تا افراد بشر را در مسیر صحیح قرار دهند. آنچه که در سوره قدر می‌خوانیم همین است. «و ما ادراک لیلة‌القدر» جوامع بشری اگر بر اساس آیات کریمه سوره مبارکه قدر عمل کنند دو امر محقق می‌شود؛ اول تکامل جوامع بشری قوام می‌یابد و سپس می‌توانند در راستای مبارزه و اجتناب از طاغوت گام بردارند.
وی ادامه داد: بنابراین انسان زنده بر اساس این دو عامل تکامل می‌یابد: فهم خدا و سپس مبارزه با طاغوت. انسانی که خدا را فراموش کند، خود را فراموش خواهد کرد. انبیا(ع) می‌خواستند که در انسان توازن برقرار شود. حضرت امیر (ع) می‌فرمایند: انبیا برای آنکه عقل را از ابهام خارج کنند آمدند. من معتقدم، علوم انسانی اگر بخواهد صادق باشد در این زمینه، باید بر این دو هدف و دو اصل تحقیق کند.
وی افزود: هگل تعریفی از بلوغ فکری ارائه می‌دهد و می‌گوید آزادی بدون اخلاق، نشانگر کودکی فکری می‌شود. بلوغ فکری یعنی انسان در مسیر طبیعی خود قرار دارد. همان‌طور که شهید مطهری می‌فرماید ملاک احترام و آزادی، حرکت انسان در مسیر  طبیعی بشری است و اگر انسان از این مسیر تجاوز کند از انسانیت و آزادی خود تجاوز کرده است. اسلام، عقلانیت و بشریت اسلام را هدفمند می‌کند و انسان را پرورش می‌دهد.
در ادامه صباح فلیفل الجابری، دلیل اصلی افراط‌گرایی را عدم آشنایی ملت‌ها از این پدیده خواند و گفت: دلیل اصلی پدیده تندروی و افراطی‌گری در جهان اسلام، عدم آشنایی و عقب‌ماندگی در حوزه دانش پدیده خشونت و افراط‌گرایی است. لذا لازم است در این حوزه پیشرفت حاصل شود و به سمت ارائه گفتمان الگومحور پیش برویم.
در بخش دیگر افتتاحیه، محمدعادل ضیایی، دبیر علمی این کنفرانس به ارائه گزارش از پیش‌نشست‌ها و مقالات رسیده به این کنفرانس پرداخت و خاطرنشان‌کرد:  برای اینکه مقالات خوبی ارائه شود، از افراد صاحب‌نظر و اهل قلم جهت سفارش مقاله دعوت به عمل آمد و مقالاتی برای ارائه در این کنفرانس نگاشتند. هم‌چنین طی فراخوان عمومی مقالاتی از سایرین اخذ شد و در مجموع، ۱۵ مقاله انتخاب و امروز ارائه خواهد شد.