به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، وزیر حج و عمره عربستان اخیرا اعلام کرد که از ۸۰ کشور اسلامی به منظور تنظیم مناسک حج دعوت کردیم و ایران نیز جزو این ۸۰ کشور است. وی در ادامه با اشاره به اینکه از ایران نیز برای انجام مناسک حج دعوت شده است، گفت: عربستان از تمام حجاج جهان اسلام بدون توجه به جنسیت و گرایش مذهبی آنها استقبال میکند و به آنها خدمات ارائه خواهد داد.
پس از این اظهار نظر، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، در نشست خبری درباره این مسئله گفت: ما هیچ دعوتنامهای از عربستان برای حج امسال دریافت نکردهایم و همچنان در وضعیت سابق هستیم و برای امسال برنامهای برای اعزام زائران به حج نخواهیم داشت. عربستان برای ۸۰ کشور دعوتنامه فرستاده و ایران از این قضیه مستثنی است.
در این میان، اظهار نظر وزیر حج و عمره عربستان با سه نوع تحلیل در داخل کشور مواجه شد؛ عدهای آن را نشانه پشیمانی و عقبنشینی عربستان از مواضع سابق خود نسبت به ایران در مسئله حج تلقی کردند، برخی این اظهارنظر را سیاسی و تبلیغاتی توصیف کرده که قصد دارد ایران را به عنوان مشکل اعزام نشدن زائران ایرانی به مراسم حج معرفی کند و در نهایت برخی دیگر این اظهارنظر را تنها به عنوان وظیفه عربستان به عنوان میزبان مراسم حج دانسته که همه ساله نیز برای هماهنگی مناسک حج از کشورهای اسلامی دعوت میکرده است.
وظیفه عربستان تأمین مقدمات لازم برای اعزام امن حجاج است محمدحسن آصفری، کارشناس مسائل سیاسی، در گفتوگو با
ایکنا درباره تحلیل خود از اظهارنظر وزیر حج و عمره عربستان گفت: عربستان سعودی وظیفه دارد که زمینه اعزام زوار خانه خدا را فراهم کند و با هیچ شرط و شروط و دلیلی نمیتواند مانع انجام این فریضه شرعی و اعزام حجاج به خانه خدا شود.
وی افزود: لذا عربستان باید برای تأمین امنیت حجاج اقدامات لازم را انجام دهد و تدابیر دقیقی را برای آسایش و آرامش حجاج جهت انجام فرائض دینی در طیب خاطر بیندیشد و اجرایی کند.
آصفری با بیان اینکه فاجعه منا که دو سال گذشته رخ داد نشان داد که عربستان توانایی کافی را برای مدیریت حج ندارد و نمیتواند امنیت جان زائران خانه خدا را تأمین کند، گفت: در همان زمان جمهوری اسلامی ایران از سازمان همکاری اسلامی و کشورهای اسلامی درخواست کرد که چارهای برای این مسئله بیندیشند.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: عربستان نمیتواند به بهانههای مختلف «
صَدٌّ عَنْ سَبيلِ الله» کند و مانع به جای آوردن فریضه واجب حج برای زوار خانه خدا گردد چرا که خانه خدا متعلق به همه مسلمانان جهان است.
سعودیها نمیتوانند جز در چارچوب شرع مقدس شروط دیگری را برای سفر حج تعیین کنندوی تأکید کرد: البته همانطور که سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد هنوز هیچ دعوتنامهای به صورت رسمی نیز برای ایران ارسال نشده است اما اگر این اتفاق هم بیفتد با توجه به شهادت تعداد زیادی زائران ما در فاجعه منا، تا زمانی که عربستان سعودی تعهد لازم را برای حل این موضوع نشان ندهد و تکلیف این شهدا را روشن نکند صحبت در این خصوص صلاح نیست.
آصفری یادآور شد: عربستان باید در ابتدا شرط و شروط خود را کنار بگذارد و در چارچوب شرع مقدس زمینه اعزام حجاج ایرانی را فراهم سازد و هیچ شرط سیاسی را نباید به سفر حجاج پیوند بزند و لحاظ کند.
وی تصریح کرد: به واقع نمیتوان مسئله زیارت خانه خدا را با اهداف آل سعود عجین کرد و از مسلمانان جهان خواست که بنابه قواعد وهابیت به زیارت خانه خدا بروند و مناسک را انجام دهند. مسلمانان جهان آزادند در چارچوب شرع مقدس و دستورات قرآن زیارت خانه خدا را به انجام برسانند و تحمیل شروط عربستان به حجاج قابل قبول نیست.
پرونده منا همچنان مفتوح است/ سعودیها به جای اظهارنظر شفاهی پشت میز مذاکره بنشیننداین کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه اعزام زائران ایرانی ،در صورت تحقق، به معنای فراموشی فاجعه منا نیست، گفت: پرونده این فاجعه تا زمان مشخص شدن متخلفان و مجازات آنان همچنان مفتوح خواهد ماند.
آصفری با بیان اینکه این اظهار نظر وزیر حج عربستان به نوعی یک فضاسازی رسانهای برای افکار عمومی است، گفت: آنها با این اقدام میخواهند مشکل اعزام نشدن حجاج ایرانی را به گردن جمهوری اسلامی بیندازند و از زیر بار تعهدات خود شانه خالی کنند، اما عربستان به غیر از شروطی که در شرع مقدس آمده است نمیتواند شرط دیگری بگذارد.
وی اظهار کرد: لازم است مقامات عربستانی به جای این اظهارات به ظاهر دوستانه برای مشخص شدن تخلفات گذشته پشت میز مذاکره بنشینند تا مسائل دقیقا روشن شود و با قبول شرط تأمین امنیت و عزت حجاج ایرانی، که یک شرط معقول و منطقی است، زمینه اعزام حجاج ایرانی را فراهم سازند.