به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محسن انصاری، قائم مقام بنیاد شهید و امور ایثارگران در همایش ملی مناسب سازی اماکن و معابر با اشاره به اینکه به دلیل حضور معلولان و والدین شهدا که به سن کهن سالی رسیده و برای تردد در معابر دچار مشکل هستند اداره کل پیگیری مناسب سازی در بنیاد شهید ایجاد و در حال فعالیت است، گفت: دو موضوع انضباط شهری و حقوق شهری اکنون در کشور ما مورد تاکید است و باید رعایت و نهادینه شود. نهادینه شدن این دو مقوله نشان از توسعه یافتگی جامعه دارد.
وی با تاکید بر اینکه در گذشته بحث انضباط شهری بیشتر مسائل زیباشناسی را در بر میگرفت، گفت: اما اکنون رعایت حقوق انسانی در تردد مسئله انضباط شهری است.
انصاری تاکید کرد: معلولان نیز به عنوان افرادی که در جامعه حضور دارند همانند سایر افراد جامعه دارای حقوق اساسی و انسانی هستند و باید بتوانند از این حقوق بهرهمند شوند. اکنون در جامعه به مسئله مناسب سازی توجه شده و باید دولت و جامعه بستر مناسب در کشور و شهرها برای این مسئله را ایجاد کنند.
حضور یک و نیم میلیون معلول در جامعه
قائم مقام بنیاد شهید عنوان کرد: حضور یک و نیم میلیون معلول در جامعه، جانبازانی که نیمی از آنها دارای محدودیت حرکتی هستند، 150 هزار والدین شهیدی که دوسوم آنها دارای معلولیت حرکتی هستند، حرکت جامعه ایران به سمت سالمندی، بروز تعداد زیادی معلولیتهای موقت در کشور به دلیل بیماری یا تصادفات و ... نشان دهنده لزوم توجه به امر مناسب سازی در جامعه است.
وی ادامه داد: در حقوق شهروندی مواد مختلفی هست که از کرامت انسانی و بهرهمندی از محیط مناسب و بدون تبعیض بین افراد مختلف جامعه سخن گفته است؛ در ماده 92 این حقوق نیز توانمندسازی ایثارگران و جانبازان برای حضور در جامعه مطرح شده و همه این مسائل و قوانین به ما دیکته میکند که باید به موضوع مناسبسازی توجه شود.
20 درصد در مناسب سازی موفق بودهایم
قائم مقام بنیاد شهید با اشاره به اینکه دو دهه است که موضوع مناسبسازی در کشور مطرح شده اما در خوشبینانهترین حالت 20 درصد در تسهیل عبور و مرور موفق بودهایم، گفت: برای جبران عقبماندگیها ستاد پیگیری مناسبسازی با سه کمیته: نظارت و حقوقی، اطلاعرسانی و کمیته فنی تشکیل شده است. یعنی اکنون مسئله مناسبسازی در کشور متولی دارد و قوانین لازم نیز وجود دارد.
وی ادامه داد: ساختمانهای بسیاری از دستگاهها مناسبسازی فیزیکی شده است اما علیرغم همه این اقدامات فیزیکی، ما نیازمند مناسبسازی فکری و ذهنی مردم و مسئولان هستیم و هنوز فرهنگمان را در این خصوص مناسبسازی نکردهایم و این امر به عنوان یک مسئله و موضوع بین مردم و مسئولان مطرح نیست.
تهران فقط یک سینمای مناسبسازی شده دارد
انصاری با انتقاد از اینکه در حال حاضر در تهران فقط یک سینما برای تردد معلولان و جانبازان مناسبسازی اصولی شده است، افزود: معلولان نمیتوانند برای شرکت در مراسم مذهبی به مساجد بروند، همه ایستگاههای مترو مناسبسازی نشدهاند، دستگاههای خودپرداز مناسب استفاده معلولان و جانبازان نیستند و مسئله مناسب سازی در حمل و نقل هوایی ما مغفول مانده است.
وی در ادامه سخنان خود به اقدامات صورت گرفته در کمیته نظارت و حقوقی ستاد پیگیری مناسبسازی که مسئولیت آن بر عهده بنیاد شهید است نیز اشاره کرد و گفت: تاکنون 9 جلسه، دو همایش، دو دوره آموزشی، 16 عنوان کتاب، 9 فیلم کوتاه و دو کلیپ تهیه شده است و تمام ساختمانهای بنیاد شهید در تهران به طور قطع مناسب سازی شده و در شهرستانها نیز مشغول انجام این کار هستیم.
مناسبسازی زیست شخصی 10 هزار جانباز و والدین شهدا
قائم مقام بنیاد شهید اعلام کرد: بنیاد شهید علاوه بر توجه به مسئله مناسبسازی شهری مسئولیت مناسبسازی زیست شخصی جانبازان و والدین شهدا در منزل آنها را نیز بر عهده دارد و باید برای 10 هزار جانباز و والدین شهدا این اقدام را انجام دهد.
وی در پایان سخنانش پیشنهاد کرد: آموزش و فرهنگسازی در خصوص مناسبسازی، یافتن راهکارهایی برای دادن ضمانت اجرایی به قوانین موجود، پیشبینی اقداماتی برای مناسب سازی حمل و نقل، تدوین سند راهبردی مناسبسازی، توجه به مناسب سازی مراکز جاذب گردشگری، انجام مطالعات تطبیقی در سایر کشورها برای استفاده از تجربیات دیگران، استفاده از تجهیزات و فناوریهای جدید به ویژه فضای مجازی برای آموزش و فرهنگ سازی مناسب سازی و تهیه یک شعار برای مناسبسازی در کشور مد نظر قرار گیرد.