صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۶۶۷۹۵۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۰۹ آذر ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۵
به بهانه بیست ونهمین سالروز درگذشت صدای ماندگار قرائت؛

گروه بین‌الملل: امروز پنجشنبه(30 نوامبر) مصادف با سالروز وفات «عبدالباسط محمد عبدالصمد»، قاری سرشناس و پرآوازه مصری است، استادی که تلاوت در جشن ولادت حضرت زینب(س) در قاهره، نقطه آغاز راه‌یابی وی به رادیو و جهانی‌شدن شهرت او شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)؛ روز 30 نوامبر هرسال روزی حزن‌انگیز برای جامعه قرآنی و دوستداران قاری نامدار مصری «عبدالباسط عبدالصمد» است. روزی که آسمان تلاوت مصر یکی از ستارگان پرفروغ خود را از دست داد. کسی که نامش با نام قرآن عجین شده بود.

در میان تلاوت‌های قاریان مشهور مصری؛ تلاوت مرحوم «عبدالباسط» به عنوان تلاوتی متمایز از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و توجه هر شنونده‌ای را به خود جلب می‌کند. صوتی که خیلی زود در دل شیفتگان کتاب خدا جای گرفت و از غرب تا شرق عالم را پر کرد و همچنان با گذشت سال‌ها از وفات وی هر زمان که سخن از تلاوت‌های زیبا و دلنشین به میان می‌آید، نام این قاری ممتاز مصری به ذهن متبادر می‌شود. 

استاد «عبدالباسط محمد عبدالصمد» در سال 1927 میلادی مصادف با 1349 هجری قمری در روستای المزاعزه واقع در شهر ارمنت استان قنا در جنوب کشور مصر دیده به جهان گشود. 

عبدالباسط در خانواده‌ای مذهبی به دنیا آمد. تربیت نزد خانواده‌ای که همه حافظ قرآن بودند موجب علاقه وافر او به حفظ قرآن شد، به گونه‌ای که در 10 سالگی توانست حفظ قرآن را به پایان ببرد. او علم تجوید و قرائات را نزد استاد «محمد سلیم» که برای آموزش قرآن به شهر ارمنت سفر کرده بود، فراگرفت و توانست به قرائات ده‌گانه مسلط شود. 


نخستین دعوت‌های رسمی از عبدالباسط از سن 12 سالگی آغاز شد و کم کم آوازه او در منطقه ارمنت فراگیر شد. 

در سال 1950 میلادی در سن 23 سالگی به همراه خانواده به منظور شرکت در جشن میلاد حضرت زینب (س) راهی قاهره شد و در حضور قاریان بزرگی همچون استاد عبدالفتاح الشعشاعی، استاد مصطفی اسماعیل، استاد عبدالعظیم زاهر، استاد ابوالعینین شعیشع که در آن مراسم بودند، قرآن خواند. تلاوتی که همه حاضران در آن مراسم را به وجد آورد و یک ساعت و نیم به طول انجامید و نقطه آغازی برای راه‌یابی او به رادیو و فراگیر شدن شهرتش شد. 

نخستین سفر وی به خارج از مصر، سفر به همراه مادرش به مکه مکرمه بود. در آنجا از او خواسته شد تعدادی از تلاوت‌های خود را به منظور پخش شدن از رادیو عربستان ضبط کند. وی با این امر موافقت کرد و تعدادی از تلاوت‌های خود را برای پخش شدن از رادیو عربستان ضبط کرد که معروفترین آنها تلاوت‌های وی در حرم مکی و مسجد نبوی بود که بعدها به «تلاوت مکه» شهرت یافت.  

مسجدالاقصی، مسجد ابراهیمی شهر «الخلیل» فلسطین، مسجد اموی دمشق و مساجد مشهور آسیا، آفریقا، آمریکا، فرانسه، لندن، هند از مساجدی هستند که عبدالباسط در آن‌ها قرآن تلاوت کرد. 

او بارها در کشورهای مختلف مورد تکریم قرار گرفت. نشان لیاقت از سوریه، نشان طلا از مالزی، نشان علما از «ضیاء الحق» رئیس جمهور وقت پاکستان در سال 1984، نشان افتخار از عراق از جمله نشان‌هایی بود که او موفق به دریافت آنها شد.

از تلاوت های مشهور استاد عبدالباسط می‌توان به تلاوت سوره‌های تکویر، سوره شمس، سوره حمد، سوره مریم، سوره مائده، سوره ضحی، سوره نبأ و … اشاره کرد. 

مرحوم عبدالباسط در کنار دوست مراکشی‌اش «شیخ عبدالسلام مکوار»

عبدالباسط بیماری قند داشت و در اواخر، این بیماری شدّت گرفت و به التهاب کبدی و در نهایت سرطان کبد منجر شد. ابتدا به بیمارستان دکتر بدران در جیزه برده شد. ولی به درخواست پزشکان او را به بیمارستانی در لندن انتقال دادند. یک هفته مانده به مرگش، از پسرش درخواست کرد تا او را به مصر ببرند، ظاهراً متوجه شد که عمر او در این دنیا در حال رسیدن به نقطه پایان است.
  
سرانجام وی در 30 نوامبر سال 1988 میلادی در سن 62 سالگی دیده از جهان فروبست. 

مرحوم عبدالباسط، فرزندانی را از خود به یادگار گذاشت که جا پای پدر گذاشته و مانند وی در عرصه تلاوت قرآن می‌درخشند. این قاری نامدار مصری ۱۰ پسر داشت که «طارق» و «یاسر» ستارگانی در آسمان تلاوت مصر به شمار می‌روند و تمام تلاش خود را به کار گرفته‌اند که وارثی شایسته برای پدر باشند. 

تلاوت مرحوم عبدالباسط در هند در سال 1980 میلادی
صبر و عزت نفس از مهم‌ترین ویژگی‌های اخلاقی او به شمار می‌رفت. او همواره فرزندان خود را به این دو ویژگی سفارش می‎کرد و خود نیز به این دو صفت نیک اخلاقی مزین شده بود تا جایی که زمانی که «ملک محمد پنجم» پادشاه وقت مراکش از او خواست تا تابعیت این کشور را قبول کند، نپذیرفت/.
گردآوری و تنظیم: زهره نوری
نظرات بینندگان
علی
|
|
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۲
سلام .ممنون از توضیحات از استاد عبدلباسط
از تلاوت کتمل تصویری ایشان در مجلس جشن حضرت زینب میخاستم ..چگونه و از کجا تهیه کنم .ایا سوره احزاب تلاوت شده؟؟