صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۶۷۶۸۶۵
تاریخ انتشار : ۰۷ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۵۵

گروه اندیشه: مقاله «بازپژوهی کارکردهای سیاق در تفسیر المیزان»، به قلم رسول محمدجعفری، حسن اصغرپور و مرتضی اوحدی در نشریه علمی – ترویجی سراج منیر منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مقاله «بازپژوهی کارکردهای سیاق در تفسیر المیزان» به قلم رسول محمدجعفری، استادیار گروه قرآن و حدیث دانشگاه شاهد، حسن اصغرپور استادیار گروه قرآن و حدیث دانشگاه شاهد و مرتضی اوحدی، دانش‌آموخته کارشناسی ارشد این دانشگاه در شماره بیست و چهارم از دوره هفتم نشریه علمی – ترویجی سراج منیر به رشته تحریر در آمد.
در چکیده این مقاله می‌خوانیم: در روش تفسیر قرآن به قرآن، یکی از قرائن مقالیه برای فهم آیات، توجه به سیاق آنها است، از این رو علامه طباطبایی که در تفسیر المیزان به روش تفسیر قرآن به قرآن عنایت ویژه‌ای داشته، به سیاق آیات اهمیت فراوانی داده است، آن سان که بالغ بر 2111 بار قاعده سیاق را در فهم و تبیین آیات و روایات به کار گرفته است. بر خلاف پژوهش‌های پیشین که تنها بخشی از کارکردهای سیاق را در المیزان تحقیق کرده‌اند، این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی به احصا و بررسی دقیق تمام استعمال‌های سیاق در این تفسیر پرداخته است و کارکردهای آن را در دو محور کلان ایجابی و سلبی سامان داده است.
در محور کارکردهای ایجابی، چهارده کارکرد مختلف سیاق، از جمله بیان احکام شرعی، تاریخ گذاری آیات، تبیین مبهمات، تبیین مفهوم آیات، تبیین و تعیین معنای واژگان و ... به دست آمد و در محور کارکردهای سلبی سیاق نیز سه رویکرد نسبت به سیاق تعیین گردید.
در ادامه این پژوهش ضمن پرداختن به تعداد و کارکردهای سیاق در المیزان، کارکردهای چهارده‌گانه سیاق در محور ایجابی که عبارت از بیان احکم شرعی، تاریخ گذاری آیات، تبیین مبهمات، تبیین مفهوم آیات، تبیین و تعیین معنای واژگان، تعیین مخاطب، تقیید مطلقات، تناسب آیات، تبیین قواعد ادبی، نقد و اختیار آرای تفسیری، اختیار قرائت، اختیار مرجع ضمیر، نقد و تأیید روایات و تعیین نوع روایت با سیاق هستند به تفکیک آمده است.
همچنین در بخش دیگری از مقاله، کارکردهای سلبی سیاق در المیزان که عبارت از تبیین مفهوم آیه بدون توجه به سیاق، تبیین روایت بدون توجه به سیاق و استفاده از روایت برای بیان تعدد سیاق هستند بیان شده‌اند.
یادآور می‌شود، این مقاله، مستخرج از پایان‌نامه کارشناسی ارشد مرتضی اوحدی به راهنمایی رسول محمدجعفری، استادیار گروه قرآن و حدیث دانشگاه شاهد است.
علاقه‌مندان به مطالعه بیشتر مقاله می‌توانند اصل مقاله را از اینجا دریافت کنند.