علیرضا یوسفزاده، مدیرکل برنامهریزی و تحقیقات معاونت فرهنگی قوه قضائیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) یکی از حوزههای فعالیت معاونت فرهنگی قوه قضائیه را تلاش برای ترویج حکم جایگزین حبس عنوان کرد و گفت: سیاستی با عنوان حبسزدایی در صدور احکام قضایی داریم که یکی از این راهکارها صدور احکام جایگزین حبس است.
وی با اشاره به تبعات منفی زندان برای مجرمان و اینکه صدور احکام جایگزین حبس موجب کاهش تعداد زندانیان میشود، گفت: تلاش داریم با کار فرهنگی ذهنیت قضات در خصوص صدرو حکم حبس اصلاح شود.
یوسفزاده از افزایش قابل توجه صدور احکام جایگزین حبس توسط قضات خبر داد و گفت: در گذشته هم این احکام صادر میشود، اما تعداد آنها قابل توجه نبود تا اینکه سال گذشته مسئولان عالی قوه قضائیه با مقام معظم رهبری دیداری داشتند که در این دیدار ایشان تأکید کردند تاحد ممکن احکام حبس صادر نشود چرا که زندان تبعات زیادی دارد پس از این دیدار نیز رئیس قوه قضائیه دستورالعملی در همین خصوص تهیه و به سراسر کشور ابلاغ کردند.
وی ادامه داد: معاونت قوه قضائیه هم برای فرهنگ سازی در این حوزه دست به کار شد و امسال نیز همایشی با محور کاهش صدور حکم حبس در مشهد برگزار شد که این اقدامات تأثیر قابل توجهی بر صدور احکام جایگزین داشت.
مدیرکل برنامهریزی و تحقیقات معاونت فرهنگی قوه قضائیه افزود: قبل از صحبتهای مقام معظم رهبری قوانین و دستورالعملهایی در این زمینه بود اما فرهنگ این مسئله نبود که بعد از صحبتهای ایشان و اقدامات صورت گرفته میزان صدور احکام جایگزین حبس بسیار افزایش یافت.
وی به احکام جالب صادر شده به جای حبس نیز اشاره کرد و گفت: بعضاً این احکام بسیار جالب هستند. مثلاً یک قاضی پدری را که به ضرب و شتم دختر خود اقدام کرده بود به گذراندن دوره آموزشی تربیت فرزند و خواندن چند کتاب با محور تربیت فرزند محکوم کرد. یا فردی که در حوزه محیط زیست تخلفی کرده بود محکوم به کاشتن درخت شد.