به گزارش خبرنگار ایکنا؛ یکی از میراثهای آئینی در حوزه موسیقی، نقارهنوازی است که قدمتی چند صد ساله دارد و همچنان شاهد اجرای این سنت آئینی در حرم رضوی هستیم؛ آئینی که امروزه معروف اعتبار و عظمت بارگاه مطهر رضوی است. از این رو، شناخت و بررسی این آئین کهن که به یمن وجود بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) همچنان پابرجا مانده است؛ به منظور حفظ و انتقال این میراث کهن به آیندگان ضروری است.
کتاب «تارخ نقارهخانه رضوی» که از سوی زهرا فاطمی مقدم به نگارش درآمده، براساس این ضرورت و البته با نگاهی جدید به بررسی تاریخ نقارهخانه و نقارهنوازی در حرم رضوی پرداخته است. این رویکرد که حاصل بررسی بیش از دو هزار برگ سند از میان بیش از 900 هزار صفحه سند است، در تلاش است با تکیه بر آستان قدس از ابتدا تا عصر حاضر بپردازد.
در این بررسی از روش پژوهش تاریخی استفاده شده است. ابتدا همه اسناد و منابع مرتبط شناسایی و بررسی شد و سپس درستی یا نادرستی و اهمیت آنها در پیوند با موضوع مورد بحث ارزیابی ودر نهایت این گزارش در هفت فصل تنظیم شده است. در فصل اول با عنوان «درآمدی بر پژوهش» ضمن بیان مسئله و اهمیت پژوهش، پیشینه تحقیق و منابع مورد استفاده در متن از جمله اسناد و سایر کتابها بررسی و تجزبه و تحلیل شده است.
در فصل دوم، «سابقه نقارهنوازی در ایران»، ضمن بیان برخی تعاریف و مفاهیم، به بررسی تاریخچه نقارهزنی در ایران پرداخته شده است. فصل سوم با عنوان «تاریخچه نقارهخانه آستان قدس از آغاز تاکنون»، علاوه بر ذکر تاریخچهای از آغاز نقارهنوازی در حرم رضوی، به بررسی نقارهخانه و نقارهنوازی در حرم رضوی از ابتدای شکلگیری تاکنون پرداخته است. در فصل چهارم «کارکنان و مشاغل نقارهخانه»، تشکیلات اداری نقارهخانه و مشاغل موجود در آن در دورههای مختلف بررسی شده است.
فصل پنجم به بررسی سازها، وظایف و شیوه نقارهنوازی در نقارهخانه آستان قدس رضوی اختصاص یافته است. فصل ششم نیز محل و ساختمان نقارهخانه را در طی سالهای مختلف موضوع بحث قرار داده است. در فصل پایانی نیز موارد ذکر شده مقایسه و تحلیل شده و در انتها نیز نمونههایی از اسناد با موضوع نقارهخانه در دورههای مختلف همراه با متن بازخوانی شده آنها و نیز تصاویری از نقارهخانه از دوره قاجار تاکنون آورده شده است.
انتهای پیام