صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۷۰۵۵۱۰
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۸

گروه شبکه‌های اجتماعی - شهید مطهری در کتاب «آشنایی با قرآن» به این پرسش که در مقابل فحاشان چه باید کرد و دستور قرآن به پیامبر (ص) چیست، پاسخ داده است.

 
 
به گزارش ایکنا؛ کانال تلگرامی بنیاد آثار و اندیشه‌های شهید مطهری بخشی از کتاب آشنایی با قرآن ایشان را منتشر کرده است، استاد مطهری در این کتاب به این پرسش که در مقابل فحاشان چه باید کرد؟ و دستور قرآن به پیامبر (ص) در این‌باره چیست، پاسخ داده است، مشروح دیدگاه ایشان را در ادامه می‌خوانید؛

خداوند به پیامبر (ص) می‌فرماید: «وَاصْبِرْ عَلی ما یقولون» خیلی حرف‌های ناشایسته به تو می‌گویند، صبر داشته باش بر آنچه آن‌ها می‌گویند خویشتندار باش و تحمل کن.

«وَ اهْجُرْهُمْ هَجْرآ جَمیلا» از آن‌ها دوری گزین، دوری گزیدن زیبایی. این «دوری گزیدن زیبایی» یعنی چه؟ یعنی ضمن اینکه از این‌ها فاصله می‌گیری عکس‌العمل خشونت‌آمیزی نسبت به این‌ها نشان نده. مثلا وقتی که می‌بینی به تو بدگویی می‌کنند و فحش می‌دهند، به آرامی از آنجا رد شو، انگار نشنیده‌ای.
مفسرین گفته‌اند یعنی در عین اینکه از آن‌ها دوری می‌گزینی، این دوری گزیدن تو مانع نصیحت و تبلیغ و ارشاد و هدایت آن‌ها نشود. وقتی که می‌بینی این حرف‌ها را می‌زنند اندکی خودت را کنار بکش، ولی به یک شکل زیبایی.

شعری هست منسوب به امیرالمؤمنین علی (ع) که با مضمون این آیه خیلی نزدیک است. می‌فرماید: وَ لَقَدْ اَمُرُّ عَلَی اللَّئیمِ یسُبُّنی فَمَضَیتُ ثَمَّةَ قُلْتُ ما یعْنینی. می‌گوید بر یک آدم لئیم و پست عبور می‌کنم؛ می‌بینم مرا دارد سب می‌کند و فحش می‌دهد. به آرامی رد می‌شوم می‌گویم مقصودش من نبودم. این را هجرت جمیل می‌گویند. هم از آن کنار می‌رود برای اینکه نمی‌خواهد پرده دریده بشود و هم عکس‌العمل خشونت‌آمیزی نشان نمی‌دهد.

شما مثلا می‌بینید که فرزندتان به شما حرف ناشایسته‌ای می‌زند. اگر روبروی او بایستید این پرده، دیگر دریده می‌شود. شما خودتان را به نشنیدن می‌زنید برای اینکه نمی‌خواهید این پرده‌ای که میان شما و او هست دریده شود. خودتان را کنار می‌کشید، دوری می‌گزینید، ولی به یک شکل زیبایی. انگار چنین چیزی نبوده و نشنیده‌اید، بعدا هم به روی خودتان نمی‌آورید.

این معنای وَ اهْجُرْهُمْ هَجْرآ جَمیلا است: از آن‌ها دوری بگزین و به روی خودت هم نیاور، برای اینکه بعد بتوانی این‌ها را باز نصیحت کنی، ارشاد و راهنمایی کنی.
انتهای پیام