به گزارش ایکنا؛ کتاب «دارساوین» نوشته سعید علامیان که به کوشش انتشارات سوره مهر منتشر شده است، به یادداشت روزانه فتحالله جعفری در سالهای 52 ـ 59 مربوط میشود. وی سرتیم حفاظت از بیت حضرت امام (ره) بوده است.
ابتدای این کتاب به معرفی فتحالله جعفری اختصاص دارد. عناوین دیگر مطالب منتشر شده در این اثر که به شرح وقایع و توضیحات تکمیلی میپردازد، شامل خانهای در قاب خاطره، شور انقلاب، درنگ در لحظههای بیقراری، زمانی برای دل کندن، چلهنشینان میدان عمل، و روز رهایی است. همچنین بخش پایانی کتاب به تصاویر و ضمائم اختصاص یافته است. اسامی پاسداران اعزامی از اراک به کردستان، پایانبخش این کتاب است.
در مقدمه این اثر آمده است: فتحالله جعفری نوشتن یادداشت را از نوجوانی شروع کرده و تا امروز ادامه داده است؛ این را در یک روز گرم تابستانی در سال 1386 متوجه شدم. شنیده بودم ابتدای انقلاب مسئول حفاظت بیت حضرت امام بوده و در حوادث جاده بانه ـ سردشت در سال 1359 به عنوان مسئول نیروهای سپاه حضور داشته است.
اولین یادداشت در سال 52 نوشته شده و متعلق به دورهای است که جعفری 15 سال داشته است و در کلاس نهم دبیرستان درس میخواند. وی از 30 مهر سال 58 تا اول خرداد 59، مسئولیت حفاظت از بیت حضرت امام را برعهده داشته است. او از دفتر یادداشتی یاد میکرد که اوقایع آن ایام بیت را در آن نوشته است و هنگام رفتن به کردستان این دفتر را به مسئولان بیت تحویل داده است. به گفته جعفری، این دفترچه شخصی بود، ولی آخر کار، وقتی دیدم محتوای یادداشتها همگی مربوط به حضرت امام است، آنها را متعلق به خودم ندانستم و تحویل دادم.
نوشتههایی نظیر یادداشتهای روزانه فتحالله جعفری که در زمان وقوع حوادث نوشته شده است، به عنوان متون معتبر و مستند شناخته میشوند. اما چه بسا دستنوشته و یادداشت روزانه که به هر دلیل، جزئیات و حواشی وقایع در آن نانوشته مانده است. یادداشتهای جعفری نیز از این فرض مستثنی نیست.
وی درباره یادداشتها و آنچه در آن نوشته است چنین میگوید: موقعیت و سن آن روز مرا در نظر بگیرید. اگر بینش امروزم را داشتم، میتوانستم برای هر روز ده صفحه بنویسم. غفلت کردم و ننوشتم. کلی ماجرا و نکته بود که الان از خاطرم رفته است. نمیدانستم این موضوعات و حواشی چه اهمیتی دارد.
دستنوشتهها و یادداشتها عموماً نیاز به توضیح و گویاسازی دارند که با ارجاع به پانوشتها و پینوشتها صورت میگیرد. در کتار حاضر این کار به وسیله خاطرات شفاهی انجام شده و در متن قرار گرفته است. گفتوگوهایم با جعفری درباره یادداشتهایی که 33 سال پیش نوشته است، معلوم کرد این یادداشتها نقطه نشانههایی هستند که روای به وقایع ن انوشته و حواشی خبرهای زمان خود دلات میکند. در بین یادداشتها به مقاطعی برمیخوریم که از نظر تاریخی قابل اهمیت هستند. امام خمینی پس از پیروزی انقلاب، دهم اسفند 57 از تهران به قم عزیمت کرد و تا زمان ابتلا به بیماری قلبی در دوم بهمن سال 58 در این شهر اقامت داشت. ایشان پس از 39 روز مداوا در بیمارستان قلب تهران در منزلی واقع در منطقه دربند تهران ساکن شد و روز 28 اردیبهشت سال 59 به محله جماران نقل مکان کرد. اقامت 11 ماهه حضرت امام در قم، وقایع 39 روز بستری شدن در بیمارستان قلب و سکونت 77 روزه ایشان در منزل دربند از ایامی است که ناگفته یا کمتر گفته شده است.
این دوره درست زمانی است که فتحالله جعفری مسئولیت حفاظت از بیت امام را برعهده داشته است. خاطرات شفاهی او به مدد یادآوری و اشارات یادداشتهای روزانهاش از آن روزگار، ناگفتههای بسیاری را تحویل خوانندگان مشتاق میدهد. حوادث سال 59 در کردستان، برهه دیگری از تاریخ پرفراز و نشیب ابتدای انقلاب است که کمتر به آن پرداخته شده است.
محاصره چهل روزه ستونی از نیروهای ارتش و سپاه در جاده بانه ـ سردشت در شهریور و مهرماه 59 در زمان خود حادثه مهمی به شمار میرفت. در آن ستون فرماندهی نیروی ارتش با شهید صیاد شیرازی و مسئولیت نیروهای سپاه به عهده فتحالله جفری بود. در این موضوع نیز یادداشتهای روزانه فتحالله جعفری نقش نقطه نشانههای بینظیری را برای بیان خاطرات شفاهی او از این حادثه ایفا میکند که شاید برای اولین بار به تفصیل و مستند بازگو شده است.
این کتاب حاصل حدود 50 ساعت گفتوگو با فتحالله جعفری است که از فرودین سال 86 تا فروردین سال 92 را شامل میشود و با وقفههای کوتاه و گاه طولانی به انجام رسیده است. نگارنده برای تدوین و تالیف این کتاب به حفظ اصالت متن یادداشتهای نوشته شده در روز وقایع و گفتار و لحن روایات شفاهی بیان شده در زمان حال راوی کاملاً وفادار بوده است. یادداشتها به جز در موارد اندک که برای تسهیل در خوانش متن نیاز به اضافات و اصلاحات داشته، بدون دخل و تصرف آمده است و کتاب بر اساس توالی تاریخ نگارش روزنوشتها تدوین شده و خاطرات شفاهی برای توضیح آنها نیز از این توالی پیروی میکند.
این کتاب به کوشش دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری به بهای 24 هزار تومان، در 542 صفحه و 2500 نسخه منتشر شده است.
انتهای پیام