صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۷۰۹۶۲۵
تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۰
اسدی خبر داد:

گروه جامعه ــ معاون امور توانبخشی بهزیستی استان تهران با اشاره به حضور 152 هزار معلول در استان تهران، گفت: در معلولیت‌های ذهنی و بینایی با کاهش تعداد و در معلولیت‌های روان با ملایمت با افزایش تعداد مواجه هستیم.

به گزارش ایکنا؛ قانون حمایت از حقوق معلولان به تصویب رسید اما چه قدر این قانون قدرت اجرایی دارد و تا چه اندازه زندگی هزاران معلول ایرانی را به سوی بهبود وضعیت سوق خواهد داد؟ آیا ممکن است این قانون هم به سرنوشت برخی از قوانین خوب که اجرایی نشده‌اند دچار شود؟ چه ضمانت اجرایی برای اجرای این قانون وجود دارد؟

محمدرضا اسدی، معاون امور توانبخشی بهزیستی استان تهران در گفت‌و‌گو با ایکنا؛ در پاسخ به این سؤال‌های مطرح، با اشاره به اینکه قبل از تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان، قانون جامعی در این زمینه وجود داشت و ما جزو پیشگامان حوزه معلولان بودیم، گفت: ایرادی که قانون قبلی داشت این بود که ضمانت اجرایی نداشت و به نهادها و سازمان‌ها تکلیف نشده بود. اما بعد از عضویت ایران در کنوانسیون حقوق معلولان (که چهار سال پیش به تصویب مجلس رسید) و بازنگری که موجب تصویب قانون جدید شد، وظایف همه دستگاه‌های دولتی کاملاً ذکر و به آنها تکلیف شده است و بودجه و اعتبار آن هم در نظر گرفته شده است و قرار است بخشی از بودجه لازم نیز از منابع داخلی خود دستگا‌ه‌ها تأمین شود.

وی با ابراز خوش‌بینی از راهکار قانونی مصوب شده و پیش بینی آینده خوب برای اجرای این قانون گفت: نسبت به گذشته جهش خیلی زیادی پیدا کرده‌ایم و رسیدگی به امور معلولان خیلی بهتر شده است و آینده را بهتر می‌توانیم متصور شویم.

NGOها تعیین می‌کنند اولویت نیاز معلولان چیست

معاون امور توانبخشی بهزیستی استان تهران به نقش فعال و قوی سازمان‌های مردم نهاد در تهیه و حمایت از قانون حمایت از حقوق معلولان نیز اشاره و بیان کرد: در سال جاری برای اجرای این قانون 200 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که با NGOهای فعال اولویت‌هایی که باید امسال اجرایی شود را مشخص می‌کنیم تا ببینیم با بودجه در نظر گرفته شده کدام اقدامات را می‌توان انجام داد.

وی تصریح کرد: تصویب این قانون تماماً با کمک NGOهای فعال در حوزه معلولان صورت گرفته است و تمام خط به خط و بند بند این قانون با کمک گروه‌های فعال معلولان بوده است. ما حقوق دانان بزرگی در جامعه معلولان داریم که در این قضیه فعال بوده و هنوز هم در حال رصد و پیش بردن کارها هستند.

تنها قانونی که توسط جامعه هدف برای جامعه هدف تدوین شده است

اسدی عنوان کرد: قانون حمایت از حقوق معلولان تنها قانونی است که واقعاً با خود جامعه هدف برای جامعه هدف برنامه‌ریزی شده است. اما برای اجرای آن یک بخش، بخش سخت‌افزاری است که با تصویب قانون خوشحال هستیم که جهش خوبی در این زمینه صورت گرفت اما بخش دیگری که باید رشد کند نگرش‌های آحاد جامعه و دستگاه‌های اجرایی است که بخش دوم کار بزرگتری است که باید محقق شود.

وی تصریح کرد: این تغییر نگرش حتی اعتبارات مختص به خود را نیاز دارد و ما امیدواریم با اجرای این قانون جهش خوبی را در بهتر شدن شرایط معلولان و خانواده‌های آنها و نیز در تغییر نگرش مثبت جامعه نسبت به معلولان توانمند کشورمان که علی‌رغم نداشتن برخی از اندام‌‌ها کارآمد هستند ببینیم؛ معلولان ما فقط نیاز دارند جامعه فعالیت‌های آنها را تسهیل کند.

معلولیت‌های ذهنی در حال کاهش و معلولیت های روانی در حال افزایش است

معاون امور توانبخشی بهزیستی استان تهران با اشاره به حضور 152 هزار معلول در تهران، گفت: در برخی از معلولیت‌ها نرخ رشد در حال کاهش است. مثلاً در معلولیت‌های ذهنی و بینایی با کاهش تعداد معلولان مواجه هستیم اما معلولیت‌های روان با ملایمت در حال افزایش است (بیماران اعصاب و روان نیز جزو معلولان محسوب می‌شوند) در ناشنوایی با افزایش بسیار کمی مواجه هستیم و معلولیت‌های جسمی هم در حال افزایش است.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا قانون حمایت از حقوق معلولان، معلولان تهران را از خانه نشینی نجات می‌دهد؟ گفت: البته فناوری اطلاعات موجب رونق شغل‌هایی شده که افراد می‌توانند در خانه هم انجام دهند و شبکه‌های اجتماعی هم موجب تسهیل امور معلولان شده و حتی موجب شده افراد در خانه اجتماعی زندگی کنند. علاوه بر این مسئله در تردد معلولان در تهران طی چند سال اخیر تسهیلاتی صورت گرفته است البته تا یک شهر دوستدار معلول شدن فاصله زیاد است.

اسدی عنوان کرد: نهضتی در سال 94 و 95 با عنوان خیابان دوستدار معلول شروع کرده و به شهرستان‌های تهران تکلیف کردیم که خیابان به خیابان تردد معلولان را تسهیل کنند. تهران کلان‌شهر است و با یک شهر کوچک قابل قیاس نیست کارهای زیادی انجام شده اما با توجه به حجم بالای نیازها ممکن است نمود چندانی نداشته باشد. اکنون ایستگاه‌های اتوبوس‌های تند رو مناسب‌سازی شده و افزایش مناسب‌سازی مترو، جدول کشی‌ها و ... نشان دهنده کارهای زیاد است اما کافی نیست.

تمام اداره‌ها و صنف‌ها مکلف به مناسب سازی هستند

وی با بیان این نکته که یکی از مفاد قانون جدید که نسبت به آن خوشبین هستیم مناسب سازی است، گفت: وقتی قانون به همه اداره‌ها تکلیف کند دیگر هیچ اداره‌ و صنفی با دستگاه‌های تابعه خود نمی‌تواند ادعا کند که نمی‌تواند یک سطح شیب‌دار در جلوی اداره خود نصب کند و باید شهرداری بسازد. بلکه همه دستگاه‌ها مکلف هستند خودشان مناسب‌سازی ساختمان را انجام دهند.

اسدی همچنین گفت: با اجرای قانون استخدام معلولان دستگاه‌ها مکلف هستند یک معلول را حتماً استخدام کنند اگر نکنند از امتیاز آن دستگاه کم می‌شود و تخلف صورت گرفته است خود بر این اساس دستگاه دیگر منتظر اعتبار نمی‌مانند و خود اقدام به استخدام یک معلول می‌کند.

انتهای پیام