صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۷۵۰۸۴۱
تاریخ انتشار : ۰۶ مهر ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۱

گروه هنر ــ آیین تشییع پیکر یدالله صمدی کارگردان فیلم‌هایی چون «اتوبوس» امروز ششم مهرماه برگزار شد. پیکر این هنرمند دقایقی پیش در قطعه هنرمندان بهشت زهرا آرام گرفت.

به گزارش ایکنا، مراسم تشییع پیکر کارگردان فقید سینما، یدالله صمدی با حضوری جمعی از هنرمندان و مردم امروز ششم مهرماه در خانه شماره یک خانه سینما برگزار شد. در ابتدای این مراسم پس از اقامه نماز میت، کامران ملکی عضور هیئت مدیره خانه سینما در سخنانی اظهار کرد: امروز در تشییع پیکر مدیری حضور پیدا می‌کنیم که در زمان مدیریتش، بانی اتفاقات بسیار خوبی در سینما شد. یدالله صمدی هنرمندی است که مطمئناً نظیر وی دیگر نخواهد آمد و سینما ایران از فقدان آن بسیار متضرر خواهد شد.

در ادامه مراسم ستاره اسکندری بازیگر سینما و تلویزیون نیز گفت: عمو یدی جان، آن روز‌های خوب رفتند، آن روز‌هایی که با هم در کنار هم دو نفر و نصفی بودیم. آن روز‌ها رفتند، آن‌ها روز‌هایی که در این روز‌های خاکستری، رنگ نباخته بود. آن روز‌های افسانه‌ای رفتند، آن روز‌هایی که همه خاک بودند و کسی خس و خاشاک نبود. این روز‌های همه ما تنها شده‌ایم، شما چرا چشمانتان به انتظار ماند. مگر نمی‌دانید روزگار شهر آشوب شده است، هیچکس یاد هیچکس را نمی‌کند. دل این سینما برای شما تنگ می‌شود.
 سیروس الوند از کارگردانان قدیمی سینما نیز در این مراسم سخن گفت و با بیان این‌که سینما، عزیزی را از دست داد، گفت: امسال بزرگان بسیاری را از دست دادیم. یدالله صمدی جز اولین کسانی بود که بعد از انقلاب اسلامی در رشد و اعتلای سینمای کشورمان، نقش قابل توجهی داشت. مرحوم صمدی با فیلم «اتوبوس» شکوفته شد. یدالله صمدی غیرت خاصی به ادبیات فارسی داشت. یکی از ویژگی‌های یدالله در فیلم‌هایش، رگه‌های طنز بود که در آثارش درک می‌شد.

هنگامه قاضیانی هم در این مراسم ضمن بزرگ توصیف کردن غم درگذشت یدالله صمدی بیان کرد: برای من از دست دادن چنین هنرمندی بسیار سخت است. وی در سینمای ایران خاص و منحصر به فرد بود، برای همین جایش در سینمایی ایران همانند حفر‌ه‌ای بزرگ باقی خواهد ماند. در پایان باید بگویم آقای صمدی می‌دانم قصد رفتن داشتی والا پیش ما می‌ماندی، اما ما می‌دانیم که قلب تو پر از عشق و صمیمیت بود.
 

محسن امیریوسفی رئیس کانون کارگردانان سینما هم در بخش دیگری از این مراسم گفت: متاسفانه در چند وقت اخیر آنقدر عزیز و بزرگ در سینما از دست داده‌ایم که دیگر فرصت زاری نداریم امروز مردی که زیاد می‌دانست به سمت خانه ابدی می‌رود، البته نباید از یاد برد که سینمای ایران تا انتهای خود را مدیون این هنرمند بزرگ خواهد دانست.

منوچهر شهسواری مدیر عامل خانه سینما هم در آیین بدرقه یدالله صمدی به سوی خانه ابدی اظهار کرد: بغض‌ها و اشک‌های ما برای مردی است که شرف و صداقت را به ما یاد داد. او بود که به ما آموخت باید تلخی‌ها را دور بریزیم. هنوز پاییز به طور کامل نیامده که ما برگریزان بسیار زیادی در سینما داشتیم، امیدوارم چنین وضعیتی دیگر برای سینما ایران رخ ندهد. درضمن باید بگویم که یدالله صمدی برای ما رفاقت کرد، اما ما قدر رفاقت وی را به خوبی ندانستیم!
 

وی افزود: جا دارد در این مراسم از دختر یدالله صمدی بسیار تشکر کنم که در سال‌های اخیر از پدر خود به خوبی حمایت و نگهداری کرد. یدی سینمای ایران سنت رفاقت را برای ما به یادگار گذاشت. تا از خود عبور نکنیم به هیچ چیزی نمی‌رسیم و من باور دارم که یدی از خود گذشتگی کرد. روحش شاد و یادش گرامی باد.

بنفشه صمدی دختر زنده‌یاد صمدی نیز در این مراسم گفت: سلام بابا جانم، سلام پاره تن من، رفتی پیش حضرت عشق، رفتی و ذهن زیبایت را با خود بردی. پدر جان تو با آثار خوبت همیشه باقی خواهی ماند. اما‌ ای کاش آنقدر من را وابسته خودت نمی‌کردی، از وقتی که رفتی همه می‌نویسند، با معرفت‌ترین، مهربان‌ترین و با عشق‌ترین مرد سینما رفت. تمام عمرم به این افتخار کردم و وجودم از افتخاری که به تو داشتم پر است. از تو ممنونم که به من چیز‌هایی یاد دادی که از دست بسیاری از پدر‌ها بر نمی‌آید. من و سعید برای نجات تو عهد بسته بودیم، اما تو با کس دیگر عهد بسته بودی.
 

وی اضافه کرد: پدر من در سول ۳ سالی که مدیر خانه سینما بود بسیار برای سینما زحمت کشید. او همیشه به من می‌گفت: دریا دل باش و بزرگ فکر کن. پدرم پر از شور و شوق زندگی بود. هنوز عشق داشت که برای آذربایجان فیلم بسازد. خدا به من کمک کند که آبرودارش باشم. همه وجود پدر من قلب بود. هیچکس در زمان ریاست پدرم پشت در اتاقش منتظر نماند.

فاطمه معتمدآریا، بابک کریمی، همایون اسعدیان، محسن امیریوسفی، مصطفی کیایی، فرشته طائرپور، مهدی میامی، فریده سپاه منصور، فرهاد توحیدی، هنگامه قاضیانی، منیژه حکمت، مرتضی رزاق کریمی، خسرو احمدی، منوچهر شاهسواری، کامران ملکی، بهروز شعیبی، امیر شاهین تقی خانی سخنگوی ارتش، محمد مهدی حیدریان رییس سازمان سینمایی، محمد مهدی عسگرپور، جعفری جلوه و... از جمله هنرمندان و مسوولان حاضر در این مراسم بودند.

در این برنامه همچنین اعلام شد که مراسم ترحیم این فیلمساز روز نهم مهرماه از ساعت ۱۶:۳۰ تا ۱۸ در مسجد پیامبر اعظم در خیابان شریعتی برگزار می‌شود. در این آیین جمع کثیری از مردم حضو. ر. داشتند. آن‌ها در خیابان سمنان پیکر یدالله صمدی را گلباران کردند.
 

یدالله صمدی فعالیت سینمایی خود را از قبل از انقلاب با دستیاری نصرت کریمی در سال ۱۳۵۱ آغاز کرد و در سال ۱۳۶۳ با ساخت اولین فیلم خود «مردی که زیاد می‌دانست»، ساخت اوّلین فیلم طنز پس از انقلاب را به نام خود سند زد و با همین فیلم برنده جایزه سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی از سومین جشنواره فیلم فجر شد. یکی از مهم‌ترین مولفه‌های آثار یدالله صمدی توجه به فرهنگ بومی ترکی و استفاده از داستان‌های اصیل این سرزمین است که حاصل آن را می‌توان در فیلم‌های «اتوبوس» (۱۳۶۴)، «ساوالان» (۱۳۶۸)، «دمرل» (۱۳۷۲) و «سارای» (۱۳۷۶) مشاهده کرد.

در این میان فیلم اتوبوس (۱۳۶۴)، به عنوان یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های آن دوره نیز شناخته می‌شود، اما عرصه فعالیت صمدی تنها در این بازه محدود نمی‌شود. فیلم ایستگاه (۱۳۶۶) بی‌تردید یکی از بهترین تریلر‌های روانشناختی سینمای پس از انقلاب است و این فیلم به همراه فیلم نقطه ضعف اعلامی یکی از جریان‌سازان این ژانر در سینمای ایران بوده‌اند. ایستگاه علی‌رغم نادیده گرفته شدن از سوی داوران در جشنواره فجر به عنوان فیلم منتخب منتقدان و نویسندگان سینمایی در سال ۶۳ برگزیده شد. صمدی در ادامه فعالیت‌های خویش دوباره به ژانر کمدی شهری بازگشت و آثاری، چون «آپارتمان شماره ۱۳» (۱۳۶۹)، «دو نفر و نصفی» (۱۳۷۰) و «معجزه خنده» (۱۳۷۵) را خلق کرد. فیلم «آپارتمان شماره ۱۳»، جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلم و فیلمنامه را در سال ۶۹ از جشنواره فجر کسب کرد. وی در دهه ۸۰ نیز آثاری، چون «بانوی من» (۱۳۸۱) و «شهرآشوب» (۱۳۸۴) را کارگردانی کرد. وی در طیّ سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰، سریال «شوق پرواز» را دربارهٔ زندگی شهید عباس بابایی، به سفارش بنیاد شهید و امور ایثارگران برای شبکه اوّل سیما کارگردانی کرد و این نخستین تجربهٔ تلویزیونی او به‌شمار می‌رفت که با موفّقیت و استقبال چشم‌گیری مواجه شد. وی همچنین به مدت سه سال (۱۳۸۰–۱۳۷۷) مدیرعامل خانه سینما بود و علاوه بر آن ریاست کانون کارگردانان سینمای ایران را نیز بر عهده داشت. صمدی در هفدهمین دوره و همچنین در سی‌امین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، داوری بخش مسابقه سینمای ایران را عهده‌دار بوده است.

یدالله صمدی ۳ مهر ماه در سن ۶۶ سالگی درگذشت.
انتهای پیام