به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست خبری رؤسای پنج دانشگاه سطح یک کشور با محورهای «ارائه دستاوردهای خوشههای فکری دانشگاههای سطح یک کشور»، «مسائل مربوط به بودجه دانشگاهها» و «مسائل جاری کشور به ویژه در حوزه آموزش عالی و دانشگاهها» ظهر امروز دوشنبه، ۱۲ آذرماه در تالار امیرکبیر دانشگاه تهران برگزار شد.
در این نشست، محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، محمود فتوحی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف، حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبایی، محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیت مدرس و علی خاکی صدیق، رئیس دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، حضور داشتند.
در آغاز این نشست خبری، نیلی احمدآبادی به ارائه گزارشی درباره شکلگیری خوشههای فکری دانشگاهها پرداخت و اظهار کرد: همفکری و استفاده از تجارب و نیز همافزایی و کمک به توسعه کشور دلیل اصلی برگزاری جلسات متعدد با حضور رؤسای دانشگاههای سطح یک است. تأکید ما در این جلسات بر سیاستهای کلی نظام است که در حوزه علم و فناوری به حل مشکلات و مسائل کشور کمک کند. در این جلسات همچنین بر ارائه آموزشهای با کیفیتتر و اینکه دانشگاهها بتوانند برای حل مسائل کشور اقدام کنند تأکید میشود.
وی با بیان اینکه تأکید بر توسعه فعالیتهای بینالمللی در دستور کار دولت قرار دارد، گفت: بر این اساس، یکی از محورهای فعالیتی دانشگاهها فعالیت در عرصه علمی و بینالمللی است. بدون فعالیت بینالمللی توسعه علمی معنا ندارد. افزایش تعداد استادان خارجی، برگزاری کنفرانسهای بینالمللی، حضور دانشجویان خارجی در داخل و استفاده از فرصت حضور دانشجویان دکتری در دانشگاههای خارج از کشور از مهمترین دستاوردهای این فعالیتها بوده است.
رئیس دانشگاه تهران با بیان فعالیتهای این دانشگاه در عرصه بینالمللی اظهار کرد: هفته گذشته نشست ایران و روسیه را برگزار کردیم که بعد از برگزاری ۴ دوره نشست، گستردگی ارتباطات این دو کشور در عرصههای علمی بیشتر شد.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تبریک فرارسیدن ۱۶ آذر و روز دانشجو، افزود: امیدواریم با مشارکت دانشگاهها ۱۶ آذر و روز دانشجوی شادی را در پیش داشته باشیم.
بودجهای که به دانشگاهها تخصیص یافته پاسخگوی نیازها نیست
نیلی احمدآبادی در ادامه ضمن تأکید بر کمبود بودجه تخصیصیافته به دانشگاهها، ادامه داد: پیشنهادی را سازمان برنامه و بودجه در زمینه بودجه داده و اعلام شده بیشترین رشد بودجه در بین سازمانها را دانشگاهها داشتهاند و به آنها بیشترین بودجه تخصیص داده شده، اما رقمی که شنیدهایم، پاسخگوی نیاز دانشگاهها نیست. دانشگاه وقتی دانشجویی را پذیرش میکند، باید همه هزینههای تحصیل او را تقبل کند و با افزایش هزینهها در سال جاری و اتفاقات ارزی که شاهد آن بودیم، مشکلات عدیدهای برای دانشگاهها به وجود خواهد آمد.
وی در این باره افزود: به دلیل افزایش نرخ ارز توان دانشگاهها برای تبادلات بینالمللی دانشجویان داخل کمتر شده و برای حفظ جهتگیری و ترند تبادلات بینالمللی، این خواسته وزارت علوم و دانشگاهیان است که پرداخت مابهتفاوت نرخ ارز برای دانشگاهها هم در دستور کار قرار بگیرد. این مسئله با آینده و توان فکری و نیز توانمندی مطلوب دانشجویان گره خورده و اگر دانشگاهها کوتاهی کنند، فارغالتحصیلان اینها از توان اداره کشور در سالهای آینده باز میمانند و خسارات وارده حاصل از این امر اندک نخواهد بود. امیدواریم پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز را در سال جاری به دانشگاهها هم شاهد باشیم.
رئیس دانشگاه تهران در ادامه با بیان اینکه تبلور کمک دانشگاهها و مشارکت آنها در حل مسائل کشور متنوع است، یادآور شد: طرحهای پژوهشی و مشاورههای دانشگاهها در بسیاری امور کمککننده است. اکنون خوشههای فکری با مشارکت ۱۳ دانشگاه کشور شکل گرفته، البته این به معنی این نیست که دیگر دانشگاهها نمیتوانند در این امر مشارکت کنند.
وی ادامه داد: با مسئولان این دانشگاهها جلسات متعددی برگزار کردهایم. ما نیاز داریم تا متخصصان و اندیشمندان حول محور تشکیل این خوشههای فکری گرد هم آیند و برگزاری این جلسات پاسخی به این نیاز بود. این خوشههای تخصصی فکری در حوزههای متعدد پولی و بانکی، حقوق شهروندی و مسائل اجتماعی شکل گرفته است. این امر تحول بزرگی در تعامل دانشگاهها و افزایش ضریب تأثیرگذاری آنها در حل مشکلات کشور خواهد بود.
همرده شدن دانشگاههای ما با دانشگاههایی در جهان با بیش از ۴۰ برابر بودجه
در ادامه این نشست خبری محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیت مدرس، با بیان اینکه امروز در یک نقطه عطف رشد و توسعه در کشور قرار داریم، اظهار کرد: این نقطه عطف مرهون بلوغ عقیدتی، مکتبی و فکری حاصل دهههای اول انقلاب است که احساس استقلال و اراده قوی و اینکه کشور روی پای خود بایستد ایجاد شد و با پشتیبانی دانشگاهها در دهههای اخیر به بلوغ علمی و کمنظیر در حوزه علوم و فناوری دست یافتیم.
به گفته احمدی، بهرهبردای از نتایج پژوهشها پیرامون مسائل کشور در مرحله بلوغ مهم است و اکنون که قلم اندیشمندان و دانشمندان مراحل سختی را طی کرده باید قدر این زمان را بدانیم، چرا که علم در خدمت به توسعه جامعه تکامل پیدا میکند.
وی ادامه داد: دانشگاهها به ویژه دانشگاههای سطح یک کشور نقشی اساسی داشتند و در شرایط فعلی کشور با وجود تحریمها و مشکلات سیاسی و فکری و کمبود بودجهها و افت قدرت خرید و توانایی مادی برای پشتیبانی از پژوهش در دانشگاهها، توانستهاند رتبههای بالای ردهبندیهای دانشگاههای جهان را کسب کنند و این یک حقیقتی است که دانشگاههای همرده دانشگاههای کشور چیزی حدود ۴۰ برابر بودجه بیشتری در مقایسه با دانشگاههای ما دارند. البته این مرهون تلاشها و زحمات استادان و دانشجویان دانشگاههای ما است.
رئیس دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه بخش زیادی از بودجه دانشگاههای بزرگ یعنی حدود ۸۰ درصد صرف مسائل اجرایی دانشگاهها میشود، گفت: اگر در تخصیص بودجه تعلل شود، پژوهش کشور با تهدید مواجه شده و آینده کشور به خطر میافتد. در واقع حجم بودجه دانشگاههای کشور سهم کمی از بودجه کل کشور را به خود اختصاص داده و اگر سرمایههای معنوی ما که دانشجویان هستند، مأیوس شوند یا به کشورهای دیگر مهاجرت کنند، امید به رشد با مشکل مواجه میشود. امیدواریم دولت و مجلس مثل همیشه به دانشگاهها توجه خاص داشته باشند.
حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبایی، هم در این نشست حاضر بود و در بخشی از سخنان خود با تأکید بر اینکه اجلاس رؤسای دانشگاههای برتر برای اولینبار است برگزار میشود، اظهار کرد: این اجلاس موجب شده تا به رغم تمام محدودیتها، شاهد ارتقای جدی در آموزش عالی و توسعه تعاملات میان دانشگاهها باشیم و در حوزه بینالمللی نیز فعالیتهای مؤثری داشته باشیم و بتوانیم با کشورهای مختلف ارتباط برقرار کنیم.
سلیمی افزود: دولت در چند ماه گذشته از دانشگاههای کشور از جمله دانشگاههای برتر درخواست کرده که راهکارهایی را برای رفع مشکلات کشور ارائه دهند که دانشگاههای سطح یک در این زمینه وارد عمل شدهاند و هر یک از این دانشگاهها در یک زمینه فعالیت خواهند کرد. دانشگاه علامه طباطبایی هم در دو زمینه مسائل پولی و بانکی و فضای مجازی، فعالیتهای خود را آغاز کرد که نتایج اولیه، استخراج و به دولت ارائه شد.
وی افزود: براساس بررسیها در دانشگاه علامه طباطبایی در زمینه مسائل پولی و بانکی مشخص شد که کشور در درجه اول در این حوزه با یک بیماری خطرناک مواجه است و اگر فکر اساسی برای آن انجام نشود، بقیه حوزههای اقتصادی به این بیماری دچار خواهند شد.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی گفت: برای مثال بدهی بانکهای مختلف به بانک مرکزی در عرض سه سال مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که بدهی بانکهای غیردولتی به بانک مرکزی طی سه سال گذشته پنج برابر شده است و اگر برای این موضوع راهکاری اندیشیده نشود، سلامت نظام بانکی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
به گفته وی، آمارها نشان میدهد که از سال ۹۵ تا ۹۷ حساب سرمایه بانکهای غیردولتی به شدت کاهش یافته است؛ بنابراین ما شاهد بیماری بدخیمی در حوزه نظام بانکی هستیم که نیازمند جراحی فوری است و دانشگاه علامه طباطبایی نیز برنامه دارد که با توجه به تشخیص این بیماری، راهکارهایی را برای رفع آن به دولت ارائه کند.
سلیمی همچنین درباره دیگر خوشه مطالعاتی در این دانشگاه گفت: فضای مجازی دیگر خوشه مطالعاتی دانشگاه علامه بوده و بر پایه مطالعات اولیه در این دانشگاه، مشخص شد کانال دسترسی به اطلاعاتی که شیوه زندگی را تعیین میکند، بین اکثریت مردم شهری کشور تغییر کرده است. شیوه دسترسی به اطلاعات و شیوه اعتماد به اطلاعات تغییر کرده و بر این اساس عوامل بحرانزا و بحرانآفرین نیز دستخوش تغییر شده است. همچنین شیوه کنش اجتماعی در کشور هم بر این اساس تغییر کرده و در آستانه یک تحول بزرگ در سبک، هویت و شیوه اجتماعی قرار داریم.
وی افزود: شیوه کنش سیاسی هم به تبع این مسئله در کشور در حال دگرگونی است و رویکرد به کنشهای سنتی سیاسی نیز در حال تغییر است. اقبال دانشجویان به یک شیوه خاص فعالیت سیاسی هم در حال دگرگونی است و روشهای دیگری در فضای مجازی برای این موضوع شکل گرفته است.
سلیمی همچنین یادآور شد: در دانشگاه علامه طباطبایی آموزش مکمل مهارتی برای دانشجویان برگزار میشود و در طول ۸ ماهه گذشته پنج هزار نفر از دانشجویان این دانشگاه این دورهها را فراگرفتهاند. امیدواریم این دورهها کمک کند تا دانشجویان عرصه علوم انسانی بتوانند به کمک این دورهها وارد بازار کار شوند.
استیضاح وزیر علوم در شرایط فعلی به صلاح نیست
علی خاکی صدیق، رئیس دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، هم در این نشست با بیان اینکه اگر به ۵ سال قبل بازگردیم و ارتباطات بینالمللی دانشگاهها را بررسی کنیم، میبینیم که اتفاقات بزرگی رخ داده است، ادامه داد: مشکل اصلی ما در بودجه است، اگر بودجه نباشد، زحمات بیمعنا میشود و خسران زیادی به همراه دارد. ما قولهایی به طرف خارجی دادیم و اگر نتوانیم تعهداتمان را انجام دهیم، آسیب میبینیم. امیدواریم مابهتفاوت ارز برای ما لحاظ شود تا بتوانیم برنامهها را ادامه دهیم.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط فرهنگی و اقتصادی، دانشگاهها از هزینه بخشهای دیگر کم میکنند تا به هزینه برنامههای بینالمللی برسند، ولی این وضعیت قابلیت ادامه دادن ندارد. اگر بودجه دانشگاهها تأمین شود در درازمدت به منبع عظیمی برای کشور تبدیل میشود. یعنی این سرمایهگذاری در آینده به اقتصاد کشور کمک میکند. در دنیا یکی از پرسودترین تجارتها آموزش عالی است. چرخش مالی آموزش عالی در دنیا رقم بالایی است و سهم ما در این موضوع صفر است. امیدواریم سیاستگذاران کلان کشور تصمیم درستی را در این برهه زمانی اتخاذ کنند تا آموزش عالی را پیش ببریم.
رئیس دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی درباره استیضاح وزیر علوم هم گفت: ما در آموزش عالی بیشتر از هر چیزی به آرامش و ثبات نیاز داریم، اینکه هر چند وقت یک بار رأس سیستم با تزلزل مواجه شود، مشکلساز است. تیم وزارت علوم تلاش خود را میکند و ریشه بسیاری از مشکلاتی که به عنوان دلیل استیضاح وزیر مطرح شده در خارج از وزارتخانه است که امیدواریم اجازه بدهند مدت دو سال و نیم باقیمانده وزارت علوم در این دوره با ثبات مدیریتی همراه باشد.
فقط حدود 42 درصد بودجه دانشگاهها تخصیص یافته
محمود فتوحی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف، هم دیگر رئیس دانشگاه حاضر در این نشست خبری بود که با تأکید بر اهمیت تعاملات بینالمللی، اظهار کرد: این مسئله از دو جنبه اهمیت دارد، نخست اینکه تعاملات بینالمللی میتواند انعکاسدهنده وضعیت کشور به جهان باشد و دیگر اینکه تعاملات بینالمللی، پویایی دانشگاه را به همراه دارد. از سوی دولت به هر کدام از دانشگاهها برنامهای داده شد و قرار شد بودجهای برای آن در نظر گرفته شود. اگر چه بودجه اولیه محقق نشد، اما لازم است دانشگاهها در زمینه افزایش دانشجویان بینالمللی فعالیت کنند تا در طول 5 سال به پیشرفت در این زمینه برسند. تاکنون 42 درصد تأمین بودجه محقق شده است و با وجود قول تأمین ارز 4200 تومانی برای دانشگاهها، مهم این مسئله است که فرصتهای مطالعاتی استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی متوقف نشود.
انتهای پیام