صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۷۶۹۶۳۷
تاریخ انتشار : ۱۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۲
دبیر جشنواره «سینما حقیقت»:

گروه هنر ــ سیدمحمدمهدی طباطبایی‌نژاد در نشست خبری جشنواره «سینما حقیقت» گفت: امسال همزمان با چهل‌‌سالگی انقلاب نگاهی ویژه به این موضوع داریم، در همین راستا ۱۱ فیلم در جشنواره به نمایش در خواهد آمد.

به گزارش ایکنا، نشست رسانه‌ای دوازدهمین جشنواره بین‌المللی «سینما حقیقت» با حضور سیدمحمدمهدی طباطبایی‌نژاد؛ دبیر جشنواره و شهنام صفاجو؛ مدیر روابط عمومی، امروز ۱۳ آذرماه ۹۷ در سالن مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برگزار شد.
طباطبایی‌نژاد در ابتدای صحبت‌های خود خطاب به اهالی رسانه، درگذشت ابوالفضل زرویی را تسلیت گفت و درباره تعداد آثار راه یافته به جشنواره تصریح کرد: امسال ۶۳۴ فیلم مستند به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که پس از پایان کار هیئت انتخاب، ۷۱ فیلم به بخش مسابقه ملی «سینما حقیقت» راه یافتند. از این جمع، ۲۷ مستند کوتاه، ۲۰ مستند نیمه‌بلند و ۲۴ مستند بلند هستند. ۲۹ فیلم هم در بخش جایزه شهید آوینی حضور دارند.
وی درباره‌ تفاوت بخش شهید آوینی با مسابقه ملی تصریح کرد: در بخش شهید آوینی فیلم‌ها بدون قید زمان در یک بخش داوری خواهند شد و برخلاف بخش مسابقه ملی، جایزه‌ای به عوامل فنی داده نمی‌شود. در این بخش به ۳ اثر برگزیده تندیس طلایی، نقره‌ای و برنزی شهید آوینی اهدا خواهد شد. درضمن امسال بخشی با عنوان مسابقه فیلم‌های مستند معدن و صنایع معدنی ایران در جشنواره خواهیم داشت که به ۳ اثر منتخب جوایزی در حد مسابقه ملی اهدا می‌شود. همچنین تولید ۵ تا ۱۰ اثر مستند در حوزه صنایع و معادن گام بعدی همکاری با ایمیدرو (سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران) است.
وی افزود: یکی از مزیت‌های نسبی سرزمین ما، حوزه معدن به ویژه صنایع معدنی است. ایران یکی از ۱۵ کشور صاحب معدن است و فیلم مستند به عنوان ابزار مؤثر برای بیان این توانایی می‌تواند در کنار بخش صنعت قرار گیرد. در جشنواره امسال ۱۶ فیلم در بخش مستند‌های معدن و صنایع معدنی به نمایش درمی‌آید که برگزیدگان برای تولید اثر بعدی خود مورد حمایت سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران قرار خواهند گرفت.
طباطبایی‌نژاد درباره بخش خارج از مسابقه هم چنین توضیح داد: این بخش دو ویژگی دارد. آثاری که تولید شده توسط پیشکسوتان سینمای مستند هستند، از جمله آثاری از محمدرضا اصلانی، منوچهر طیاب، فرشاد فدائیان و فرهاد ورهرام در این بخش نمایش داده می‌شوند. از سوی دیگر فیلم‌هایی که دارای موضوعاتی هستند که می‌توانند مورد توجه قرار گیرند، در این بخش گنجانده شده‌اند.
حضور یازده فیلم با محوریت انقلاب اسلامی در جشنواره «سینما حقیقت»
دبیر جشنواره با اشاره به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران تصریح کرد: امسال به این بهانه مروری بر سینمای مستند انقلاب خواهیم داشت که ۱۱ فیلم در این بخش به نمایش درمی‌آید. با توجه به اهمیت این آثار خواهشمندم که به این بخش توجه ویژه‌ای داشته باشید. برای اولین بار نسخه بازسازی شده و کامل مستند «برای آزادی» در قالب این بخش در جشنواره روی پرده می‌رود. فیلم‌های مهم دیگری هم در این بخش حضور دارند، مانند مستند «طپش تاریخ» که نسخه ۱۴۶ دقیقه‌ای آن برای این جشنواره آماده شده است. «تازه نفس‌ها» به کارگردانی کیانوش عیاری، «جستجو ۱» کار امیر نادری و فیلمی ۹۰ دقیقه‌ای از ۶ فیلمساز جوان، دیگر فیلم‌های این بخش هستند.
وی متذکر شد: در بخش مسابقه بین‌الملل حدود ۴۰۰۰ فیلم مستند از ۱۰۰ کشور جهان، متقاضی شرکت در جشنواره بین‌المللی «سینما حقیقت» شده بودند که از این تعداد ۲۷ فیلم مستند خارجی تولید ۲۰ کشور از ۵ قاره جهان انتخاب شدند. در بخش نمایش‌های ویژه نیز هفت فیلم را انتخاب کرده‌ایم که هر کدام قله‌های سینمای مستند جهان هستند و جشنواره فرصت مناسبی برای تماشای این آثار فراهم کرده است. در بخش پرتره هم ۸ فیلم از شخصیت‌های معتبر دنیای مستند نمایش داده می‌شوند.
وی درباره بخش آینه یک جشنواره هم توضیح داد: طبق روال امسال هم بخشی با این عنوان در جشنواره داریم که به جشنواره «تسالونیکی» یونان اختصاص یافته است و در این بخش ۷ فیلم روی پرده می‌روند. همچنین به سیاق هر سال چشم‌انداز سینمای مستند یک کشور را هم داریم که امسال به کشور‌های آلمانی‌زبان اختصاص دارد و ۷ فیلم در این بخش نمایش داده می‌شود.
طباطبایی‌نژاد افزود: بازار فیلم مستند از دیگر بخش‌های جشنواره «سینما حقیقت» است که امکان ملاقات چهره‌های شاخص پخش و خریداران دنیا در آن فراهم شده است. همچنین امسال از دو کتاب که یکی ترجمه و دیگری تالیف ضابطی‌جهرمی است، رونمایی می‌شود. لازم به ذکر است، جشنواره دوازدهم «سینما حقیقت» در شبکه‌های تلویزیونی یک، چهار، پنج، آی‌فیلم و مستند پوشش خبری داده می‌شود، البته تلاش داریم هر شب از شبکه چهار پخش زنده داشته باشیم که هماهنگی‌های آن انجام شده و امیدواریم این امکان فراهم شود.
انتخاب آثار بدون هیچ نگاه سیاسی
دبیر جشنواره «سینما حقیقت» در پاسخ به انتخاب نشدن برخی از مستند‌های سیاسی ارسال شده به این دوره از جشنواره توضیح داد: اینکه چه آثاری برای حضور در این رویداد انتخاب شده‌اند کاملاً نظر و سلیقه اعضای هیئت انتخاب جشنواره بوده و قطعاً جنس نگاه و سلیقه‌ها باهم تفاوت دارد، اما امسال فیلم‌های متنوعی را در جشنواره شاهد خواهیم بود.
از دیگر نکاتی که طباطبایی‌نژاد در این نشست رسانه‌ای مطرح کرد برگزاری همزمان جشنواره «سینما حقیقت» در شهر‌های مختلف بود. وی در این باره اظهار کرد: جشنواره «سینما حقیقت» امسال برای اولین بار در ۱۲ استان به صورت همزمان برگزار می‌شود و این اتفاق مهمی است که می‌تواند با هماهنگی اداره‌ کل ارشاد استان‌ها و خانه‌های مستندی که به همت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی دایر هستند، علاقمندان شهر‌های مختلف را با این جشنواره آشناتر کند.
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران پیرامون حذف یکی دو فیلم جشنواره گفت: در بین فیلم‌هایی که هیئت انتخاب برگزید‌ند ما یک فیلم را از بخش مسابقه ملی خارج کردیم که دلیلش ممیزی نبود، بلکه به یک دلیل حرفه‌ای خارج شد. در بخش شهید آوینی هم متوجه شدیم یکی از آثار ارسال شده تولید سال ۹۴ است که طبق قوانین جشنواره شرایط حضور پیدا نمی‌کرد و به همین دلیل کنار گذاشته شد و یک فیلم ذخیره جایگرین آن شد.
طباطبایی‌نژاد درباره تأثیرپذیری هیئت انتخاب از دبیر جشنواره چنین توضیح داد: طی ۶ سالی که من در این مسند حضور داشتم ۱۵۰ نفر در مقام هیئت داوران و انتخاب با جشنواره همکاری داشته‌اند و خیلی بعید است که سلیقه این تعداد با دبیر جشنواره یکی باشد. همه این عزیزان صاحب تشخیص و نظر هستند و اگرچه دبیر یک جشنواره حق اظهارنظر دارد، اما اینگونه نیست که فرصت داشته باشد همه آثار را ببینند و انتخاب یا حذف کند، بلکه این تکلیف را به عهده هیئت انتخاب گذاشته و به رأی‌شان اعتماد دارد، مگر موارد دارای ممیزی که خوشبختانه این دوره نداشتیم.
وی همچنین درباره انتخاب نشدن دو فیلم مستند «شورش علیه سازندگی» و «راه طی شده» نیز بیان کرد: این دو فیلم طبق نظر هیئت انتخاب به این دوره جشنواره راه پیدا نکردند و حتی آرای ذخیره هم نداشتند و تنها به همین دلیل نام‌شان را در لیست فیلم‌ها ندیده‌اید.
طباطبایی‌نژاد: آدم سیاسی نیستم
دبیر جشنواره «سینما حقیقت» عنوان کرد: من در هیچ مرحله‌ای از زندگی‌ام آدم سیاسی نبودم، وابسته به هیچ گروه و جناحی نیستم و برخلاف نظر برخی دوستان همیشه سعی کردم زیر علم هیچ گروه سیاسی، حتی آن‌هایی که در حال حاضر فعال هستند، نباشم تا وجهه فرهنگیم حفظ شود. اینجا هم محیط فرهنگی است و با رویکردی که جشنواره سینماحقیقت دارد، همه دوستان با هر تفکر و نگاهی می‌توانند آثارشان را ارائه دهند. سینماحقیقت، جشنواره‌ی سینمای مستند ایران برای همه طیف‌ها است که بر اساس مقررات و اصول فعالیت می‌کنند.
وی در رابطه با جایزه تماشاگران «سینما حقیقت» گفت: از اولین دوره‌ای که من دبیر جشنواره بودم تا امروز همیشه تلاش کردیم شرایطی فراهم آید تا فرصتی برای رأی بهترین فیلم از نگاه تماشاگران ایجاد شود، اما به خاطر نمایش‌های محدود و عدم تناسب سالن‌ها چنین امکانی فراهم نبود. امسال با هماهنگی خانه سینما و انجمن صنفی تهیه‌کنندگان سینمای مستند مقدماتی فراهم شد تا با برنامه‌ریزی دقیق بتوانیم رأی بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را داشته باشیم.
طباطبایی‌نژاد ادامه داد: البته نتیجه این رأی‌گیری ارتباطی با ما ندارد و مسئولیتش به عهده خانه سینما و انجمن صنفی تهیه‌کنندگان سینمای مستند خواهد بود. برگه‌های رأی توسط نمایندگان آن‌ها تهیه و نمره‌گذاری شده و هنگام ورود مخاطبان به سالن توزیع می‌شود و در مراسم اختتامیه هم تندیس بهترین فیلم از نگاه تماشاگران و مبلغ ۱۵ میلیون تومان جایزه نقدی به بهترین فیلم بلند اعطا می‌شود. البته این جایزه به سرمایه‌گذار اول فیلم تعلق می‌گیرد یعنی کسی که بر اساس پروانه مالکیت، بیشترین سهم را در تولید مستند داشته است.
وی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر حذف یا حضور فیلم‌هایی با موضوع سیاسی تاکید کرد: همانطور که سال پیش نیز عنوان شد جشنواره سینماحقیقت فیلم‌های پروپاگاندا با موضوع چهره‌های سیاسی را پخش نمی‌کند، چون این سیاست جشنواره نیست، البته منظور من مستند‌های سمپاتیک یا نقادانه نیست، چون خاصیت یک فیلم مستند سمپاتیک بودن و یا به چالش کشیدن است.
طباطبایی‌نژاد درباره‌ جوایز این دوره جشنواره هم گفت: با توجه به این‌که فراخوان ما قبل از تغییر شرایط اقتصادی منتشر شده بود، جوایز بین‌الملل به همان منوال خواهد بود؛ یعنی بهترین فیلم خارجی بلند ۵ هزار دلار، فیلم نیمه‌بلند ۴ هزار دلار، فیلم کوتاه ۳ هزار دلار و دو جایزه ویژه ۲ هزار دلاری، اما جوایز بخش ملی افزایش نسبی داشته است و یک جایزه ۲۰ میلیون تومانی بهترین فیلم برای تهیه‌کننده فیلم بلند، ۱۵ میلیون تومان برای کارگردانی مستند بلند، ۱۲ مسلیون تومان برای کارگردانی مستند نیمه‌بلند، ۱۰ میلیون تومان برای کارگردانی مستند کوتاه، خواهیم داشت. ضمن این که جایزه پژوهش و عوامل فنی هم به ۸ میلیون تومان ارتقا یافته است.
دبیر دوازدهمین جشنواره «سینما حقیقت»، پیرامون دعوت از منتقدان سینما در هیئت‌های انتخب و داوری بیان کرد: ما همیشه از حضور منتقدان سینما در ترکیب هیئت انتخاب و داوران بهره گرفتیم و امسال هم از این قاعده مستثنی نیست و سعید عقیقی یکی از اعضای هیئت داوران جشنواره است.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا اعضای ثابتی برای انتخاب فیلم‌های جشنواره منظور نمی‌شود نیز گفت: در جشنواره‌های بزرگ دنیا معمولاً به این گونه است که ۱۰ کارشناس از هر رشته‌ای انتخاب شده و در همه سال‌ها به طور ثابت حضور دارند، ما هم چنین برنامه‌ای داشتیم، اما نظراتی مطرح شد که درست بود، این‌که، چون مرکز گسترش خود کمپانی تولید‌کننده محسوب می‌شود، اگر چنین سیستمی در انتخاب فیلم‌های جشنواره اعمال شود، ممکن است حتی در حق فیلم‌هایی که در مرکز تولید خواهد شد اجحاف شده و مورد قضاوت قرار بگیرند و ما هم به این نصیحت مشفقانه توجه کردیم.
طباطبایی‌نژاد درپایان گفت: امسال خبرنگارانی که کارت جشنواره را داشته و عموماً از فعالان رسانه‌ای حوزه مستند هستند، از اولویت ورود به سالن شماره ۶ پردیس چارسو برخوردار هستند.
گزارش از داود کنشلو
انتهای پیام