وی با اشاره به تعبیر «یوم» برای قیامت با بیان اینکه مراد از یوم قیامت، مطلق زمان است، نه اینکه یوم در برابر شب باشد، تصریح کرد: صحنه قیامت با برداشته شدن کوهها و تبدیل شدن زمین به زمینی غیر از این صاف میشود؛ پرده از جلوی چشمان انسان برداشته شده و چشم همه تیزبین میشود، لذا جایی برای پنهان شدن و پنهان کردن همانند دنیا نیست؛ در این روز عدهای سربلند و برای عدهای از افراد هم روز خزی و خواری است.
آیتالله جوادی آملی بیان کرد: همه مصالح ساختمانی عالم به تعبیر قرآن با حق ساخته شده است که باطل در آن راهی ندارد و به تعبیر مقام معظم رهبری، جای بزن و در رو نیست؛ عالم برای حق ساخته شده است و ما باید طوری عالم را مطالعه و تحقیق کنیم که حق را نشان دهد و محصول همین تحقیق، سازنده علم دینی است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه عالم فقط سازنده خود را نشان میدهد و آئینه خداست، تصریح کرد: هر کاری در عالم انجام شود محفوظ خواهد ماند، زیرا زمین در قیامت به زمینی بهتر تبدیل شده و شهادت خواهد داد. بنابراین این طور نیست که کسی کاری انجام بدهد ولی عواقب آن را نبیند.
این مفسر قرآن اظهار کرد: معنای علم دینی این نیست که زمین و نفت و گاز را جور دیگری بشناسیم؛ نفت و گاز در نزد کسانی که دنبال خدا نیستند، لاشه و ماده است، ولی درنزد مومن علاوه بر ماده، آئینه خداست؛ کافران نمیدانند که این مال، صنعت، نفت و گاز میفهمد و درک و شعور دارد که چه کسی خدمت کرد و چه کسی اختلاس کرده است.
وی افزود: باید بدانیم که زمین و نفت و گاز و دست و پای انسان، واقعا میفهمند و درک و شعور دارند؛ اگر کسی این نگاه را داشته باشد مراقب رفتار خود هست و برای او کارکرد اخلاقی و تربیتی دارد.
این مفسر قرآن اظهار کرد: کافران در آخرت «ای کاش، ای کاش» میکنند؛ این شبیه همان حرفی است که برخی افراد در دنیا و به دنبال کارهای بدشان میزنند؛ اینان در دنیا بر مردم سخت میگرفتند و اهل ارتشاء و اختلاس بودند و در این وضع یعنی روز قیامت غل و زنجیر بر گردن آنان میاندازند.
آیتالله جوادی آملی با بیان اینکه این که «کفار هم به فروع و هم به اصول مکلف هستند» از قرآن قابل استخراج است گفت: اسلام سه دسته حکم دارد یکی برای داخلی، بخشی منطقهای یعنی برای موحدین و بخشی نیز مربوط به انسانها است که همه در آن سهیم هستند؛ لذا تکلیف برای همه هست، زیرا فطرت و انسانیت انسانها یکی بوده است.
وی با اشاره به دلیل جهنمیان برای جهنمی شدنشان با بیان اینکه آنان میگویند ما چون جزء مصلین نبودیم و به فقرا و مساکین اطعام نمیکردیم به این وضع مبتلائیم، تاکید کرد: همه انسانها در قیامت باید در مورد تک تک فروع و اصول جواب دهند و هیچ کافری نمیتواند عذر بیاورد، البته قضیه خالد بودن در جهنم متفاوت است.
انتهای پیام