وی با بیان اینکه موسسه به سوی اجتهاد در سال 94 با استفاده از نخبگان تأسیس شده و هدفش ایجاد بستر برای اجتهاد و فقاهت به عنوان یکی از مهمترین دغدغههای بسیاری از بزرگان و فقها در حوزه است، افزود: گام اول همایش ملی حوزه علمیه، سنتهای کارآمد اردیبهشتماه امسال در مشهد برداشته و اولین مرحله همایش با حضور شخصیتهای حوزوی در خراسان در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد و از محضر اساتیدی مانند آیتالله مروارید، سیدمصباح عاملی و سیدان، فاضل لنکرانی و علیدوست بهره بردیم.
مرتضوی با بیان اینکه این همایش در ایجاد دغدغه و فضای عمومی نسبت به سنتهای کارآمد نقش خود را ایفا کرده است، گفت: به نظر میرسد که در دوره کنونی، سنتها و روشها و قواعد گذشته حوزه کمرنگ شده است؛ سنتهایی مانند پیشمطالعه، تقریرنویسی، مباحثه و سنتهای اخلاقی مانند رابطه پدری و پسری استاد و طلبه.
مرتضوی افزود: با وجود تأکیدات فراوان رهبری و مراجع، این دغدغه در قالب دروس اخلاق و نشستها وجود داشته است، ولی با این وجود کمرنگی آن محسوس است و ما معتقدیم نباید این سنن کمرنگ شود یا از بین برود، در غیر اینصورت وجه ممیزهای نسبت به دانشگاه نخواهیم داشت.
رئیس موسسه به سوی اجتهاد با بیان اینکه این همایش در ایجاد موج نخبگانی در جامعه موثر است و نباید نقش آن را منکر شویم، ولی نهادینه شدن این مسئله مستلزم مباحث علمی است، افزود: آئین اختتامیه این همایش در مهرماه 1398 برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه نقطه آغازین همایش در شهر مشهد بود، اظهار کرد: معتقدم این ایده اگر بخواهد ملی شود، باید با همه مدیران و طلاب در سراسر کشور ارتباط برقرار کند، لذا تصمیم بر برگزار شدن آن در سطح ملی گرفته شده است.
مرتضوی با اشاره به اینکه هدف همایش اول ایجاد موج و دغدغه احیای سنن حوزوی بود، با بیان اینکه فراخوان همایش از بهمن ماه امسال آغاز میشود، افزود: مراسم افتتاحیه این همایش بهمنماه 97 برگزار خواهد شد و پنج پیشهمایش هم پیشبینی شده است که اولین آن در دهه اول بهمن ماه در قم، دومین پیش همایش در دهه اول اسفندماه در شیراز و پیشهمایش سوم نیز در دهه سوم اسفندماه در اصفهان برگزار خواهد شد.
دبیر همایش تصریح کرد: همچنین پیشهمایش چهارم در تبریز در سال 98 و پنجمین پیشهمایش هم در نیمه اول اردیبهشتماه در تهران برگزار خواهد شد و قرار است بین دو تا چهار کارگاه تخصصی با حضور استادان نخبه برگزار شود و مجموعاً 5 پیشهمایش و 20 کارگاه تخصصی ما را به مراسم اختتامیه این همایش خواهد رساند و اختتامیه نیز در مهرماه 98 در مشهد مقدس و در ابتدای سال تحصیلی برگزار خواهد شد.
مرتضوی با بیان اینکه سنتهای کارآمد، شعار مشترک بین همه حوزههای علمیه است، لذا شعار همایش هم عزم و اراده جدی حوزههای علمیه در احیای سنت های کارآمد نامگذاری شده است، بیان کرد: البته هر سنتی که در گذشته در حوزه بوده، در حیطه کارآمدی نمیگنجند و مراد ما از سنتهای کارآمد سنتهایی است که قوام حوزه بر آن استوار است مانند مباحثه، پیش مطالعه و ... .
دبیر همایش با بیان اینکه هدف ما مستقیماً طلاب و استادان مدیران حوزه علمیه است، اظهار کرد: عمده مشکل در تعامل میان روحانیت و جامعه، فراموش شدن اصالتهایی است که در گذشته حوزه بوده و امروز کمرنگ است و اگر این اصالتها به ویژه در بعد اخلاقی احیاء شوند، رشد روحانیت رشد مردم را هم به دنبال خواهد داشت.
وی با بیان اینکه در نوع برگزاری پیشهمایشها و همایش هم تلاش میکنیم تا با سادگی و هزینه کم برگزار شود تا الگویی برای دیگران باشد، افزود: شش محور در مورد همایش فراخوان شده است که اهمیت و نقش بیبدیل سنتهای کارآمد، اخلاق و معنویت در حوزه، معیشت و اقتصاد طلاب، سنتهای پژوهشی حوزه با اولویت تقریرنویسی، سنتهای آموزشی حوزه با اولویت درس خارج و سطح عالی و انگیزه، هدف و مسیرشناسی در حوزه علمیه، تشکیلدهنده این محورها است.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین روشندل، مدیر روابط عمومی مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان با اشاره به ارتباط خوب حوزه قم و مشهد به خصوص در بخش خبری گفت: همایش حوزه علمیه؛ سنتهای کارآمد با توجه به اهمیتی که دارد، قرار است در سطح ملی برگزار شود.
وی افزود: یکی از مسائل بسیار مهم در مورد این همایش آن است که همه حوزههای علمیه را درگیر میکند و مسئولان برپایی همایش با سفر به شهرهای مختلف به تشریح ابعاد مختلف این همایش خواهند پرداخت.
انتهای پیام