صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۸۱۰۵۶۶
تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۴۸

گروه اقتصاد ــ‌ دوفصلنامه «تحقیقات مالی اسلامی» در شماره چهاردهم خود مقاله‌ای با عنوان «مطالعه تطبیقی حسابداری عقد استصناع در نظام بانکداری ایران و سازمان حسابداری و حسابرسی موسسات مالی اسلامی» به قلم رضا غلامی جمکرانی منتشر کرده است.

به گزارش ایکنا، در چکیده این مقاله آمده است: گزارشگری مالی بانک‌های کشور به ویژه حسابداری عقود اسلامی بانک‌ها، فاقد استانداردهای حسابداری جامع و مدون می‌باشد. حسابداری تسهیلات استصناع در نظام بانکداری ایران دارای دستورالعمل حسابداری صادره از طرف بانک مرکزی است. از طرفی استانداردهای سازمان حسابداری و حسابرسی موسسات مالی اسلامی، براساس بیانیه شماره 1 آن سازمان، در کلیه بانک‌های اسلامی فارغ از نظام حکومتی آن کشور، قابل اجرا می‌باشد. در این تحقیق، با استفاده از روش تطبیقی، انطباق رویه حسابداری عقد استصناع در بانکداری ایران با سازمان حسابداری و حسابرسی موسسات مالی اسلامی، مورد بررسی قرار گرفته است.

نتایج تحقیق حاکی از عدم انطباق رویه حسابداری عقد استصناع بانکداری ایران با رویه حسابداری معمول سازمان حسابداری و حسابرسی موسسات مالی اسلامی می‌باشد، به گونه‌ای که از نظر شناخت اولیه، در رویدادهای مالی شناسایی سود استصناع و اعطای استصناع اول، مطابقت کامل وجود ندارد. همچنین این دو رویه، از نظر ارزیابی اقلام ترازنامه در پایان هر دوره مالی و از نظر افشا یا نحوه ارائه در صورت‌های مالی، مطابقت ندارند. این عدم انطباق، ضمن دقت به مبانی فقهی عقود اسلامی لزوم توجه هر چه بیشتر به مقررات‌گذاری در حوزه حسابداری و گزارشگری مالی این عقود بالاخص عقد استصناع را می‌طلبد.

در مقدمه این مقاله می‌خوانیم: سرمایه‌گذاری مؤثر و منطبق با شریعت اسلام، از اهداف سرمایه‌گذاران مسلمان و جامعه اسلامی می‌باشد لذا جهت ترغیب افراد به سرمایه‌گذاری، لازم است تا زمینه جذب اعتماد ایشان درخصوص رعایت و انطباق عملکرد مؤسسه مالی یا واحد سرمایه‌گذاری با شریعت اسلام فراهم آید. یکی از شرایط لازم برای این اعتماد وجود اطلاعاتی است که سرمایه‌گذاران را از توانایی واحد اقتصادی برای رسیدن به اهداف مد نظر ایشان مطمئن کند. مهم‌ترین منبع اینگونه اطلاعات، گزارش‌های مالی اسلامی است که طبق استانداردهای حسابداری منطبق با شریعت تهیه شود. 

علاقمندان می‌توانند این مقاله را از این نشانی دریافت کنند.