مدیر گروه فقه و حقوق پژوهشکده حج و زیارت اضافه کرد: کثیری از فتاوا در این عرصه همراه با عسر و حرج است، البته ما سماحت را با صناعت فقه در کنار همدیگر میخواهیم، نه بدون آنکه بخواهد به تشریع آسیب بزند، ولی به هر حال بحث سمحه و سهله هم موضوعی است که در برخی موارد باعث راحتی و آسانی مکلف میشود.
مقدادی با بیان اینکه کسانی مانند آیتالله محمدجواد فاضل با نواندیشی در فقه، راه را باز میکند، تصریح کرد: وی در مورد اعمال سهگانه حج در منا گفتهاند که ترتیب این اعمال سهگانه وجوب ندارد و مستحب است و امید است، مراجع تقلید و شورای استفتائات آنان از این نظریه استقبال و در فتاوای خود تجدیدنظر کنند.
وی با بیان اینکه اهل سنت نماز طواف را برای عمره و حج، مستحب میدانند، ولی فقه شیعه نماز طواف را واجب در پشت مقام ابراهیم میداند و این با توجه به جایگاه مقام، دشواریهایی برای مکلفان دارد، اظهار کرد: با این وضعیت از نیم قرن پیش، در نجف اشرف استفتائاتی در این زمینه مطرح بوده از جمله پرسیدهاند که اگر جای مقام ابراهیم تغییر کند، آیا باز نماز در خلف آن واجب است؛ بسیاری از بزرگان آن دوره نجف مانند آیتالله حکیم و ... گفتهاند که باید اقامه نماز پشت مقام باشد.
مقداد بیان کرد: البته قرآن جایگاه مقام ابراهیم را روشن کرده است، ولی برخی مسائل و پیشنهاد مطرح است که امکان جابجایی آن به داخل خانه کعبه ممکن است که در این صورت از هر جهتی میتوان نماز طواف را در پشت مقام ابراهیم به جا بیاوریم.
انتهای پیام