صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۹۳۹۶۴۲
تاریخ انتشار : ۱۸ آذر ۱۳۹۹ - ۰۷:۵۹
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس بیان کرد:

غلامرضا منتظری با اشاره به رشد 30 تا 35 درصدی بودجه 1400 نسبت به سال گذشته، گفت: با وجود این همچنان این میزان رشد با انتظارات فاصله زیادی دارد و تلاش ما در کمیسیون فرهنگی این است که با همکاری کمیسیون‌های اقتصادی و برنامه و بودجه به تقویت اعتبارات فرهنگی، از جمله بخش دین و مذهب، کمک کنیم.

غلامرضا منتظری، نایب رئیس کمیسیون فرهنگی، در گفت‌وگو با ایکنا، درباره جایگاه حوزه فرهنگ به ویژه فرهنگ دینی و قرآنی در لایحه بودجه 1400، گفت: حوزه فرهنگ از مؤثرترین مؤلفه‌های تحول و رشد یک جامعه محسوب می‌شود و اگر فرهنگ به مثابه زیربنای همه تحولات اساسی کشور قلمداد شود، در مقام عمل هم به جهت حمایتی باید به این حوزه توجه بیشتری شود.

توجه به بودجه حوزه دین براساس اصل عدالت

وی افزود: البته این بدان معنا نیست که بودجه همه مسئله حوزه فرهنگ است اما در عین حال باید امکانات و الزامات حداقلی فراهم شود تا انتظار نقش‌آفرینی و تحول‌سازی را از این حوزه داشت.

منتظری اظهار کرد: از طرفی فصل فرهنگ در لایحه بودجه فصل گسترده‌ای است که شامل بخش‌هایی همچون علم و دین، هنر و ادب، رسانه، گردشگری، حوزه‌های علمیه و ...است که هر یک در جایگاه خود حائز اهمیت است. از آنجا که انقلاب اسلامی انقلابی فرهنگی بوده و نقش دین و مذهب در پیشبرد اهداف انقلاب مؤثر بوده، مجموعه قوا از جمله مجلس باید براساس عدالت‌محوری به مباحث دینی و مذهبی توجه ویژه‌ای داشته باشند.

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه در حوزه فرهنگ به دنبال فدا کردن یک بخش در مقابل بخش دیگر نیستیم، گفت: اما هر یک از بخش‌ها به لحاظ جایگاه و منزلت اهمیت خاصی دارند و عدالت حکم می‌کند به هر یک از بخش‌ها براساس جایگاه و میزان تأثیرگذاری‌شان توجه شود.

تلاش مجلس برای تقویت بودجه حوزه فرهنگ

وی ابراز کرد: درباره لایحه بودجه 1400 باید گفت درست است که یک رشد کلی 30 تا 35 درصدی در بودجه مشاهده می‌شود اما واقعیت این است که با انتظارات فاصله زیادی دارد. تلاش ما در کمیسیون فرهنگی این است که با همکاری کمیسیون‌های اقتصادی و برنامه و بودجه به تقویت اعتبارات فرهنگی کمک کنیم.

وی اضافه کرد: همچنین کمیسیون فرهنگی جلسه‌ای با آقای نوبخت پیش از ابلاغ بودجه برگزار کرد و مباحث خوبی در آن جلسه مطرح شد و حتی در حوزه بودجه بخش دین و مذهب مقرر شد همه به تقویت بودجه این بخش کمک کنند.

منتظری یادآور شد: از هفته آینده نیز که کار بررسی بودجه در مجلس کلید خواهد خورد تمام همت ما معطوف براین خواهد شد که تحول مناسبی در اعتبارات فرهنگی اتفاق بیفتد.

انگیز‌ه‌های متفاوت از انتقاد به بودجه نهادهای دینی و مذهبی

منتظری درباره اهداف برخی انتقادات و هجمه‌ها در فضای مجازی، به روال سال‌های اخیر، نسبت به بودجه بخش‌های مربوط به فرهنگ دینی و نهادها و مجموعه‌های مذهبی با سو استفاده از مشکلات اقتصادی کشور گفت: دلایل و انگیزه این انتقادات و هجمه‌ها متفاوت است. برخی افرا شاید نسبت به اهمیت این حوزه وقوف و اطلاع دقیق و کاملی ندارند. گاهی برخی افراد نسبت به تأثیرگذاری مسائل دینی و معنوی در سعادت دنیوی و اخروی غافل هستند و لذا دست به مقایسه‌هایی می‌زنند که منطقی نیست.

وی بیان کرد: همچنین بعضی افراد نیز نگاه صنفی به یک قشر خاص دارند و یا براساس علاقه خود به یک حوزه بیشتر توجه کنند، در حالی که حوزه فرهنگ یک مجموعه متنوع و به هم پیوسته است لذا باید همه حوزه‌ها را دید و براساس عدالت و رعایت قابلیت‌ها و ظرفیت‌ها، اولویت‌ها را مشخص کرد. در حوزه فرهنگ نمی‌توان گفت فقط به هنر و ادبیات توجه کرد، بلکه هم باید به هنر و گردشگری توجه کرد هم به فعالیت‌های دینی و قرآنی.

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار کرد: جامعه به همه این عناصر نیاز دارد و مهمترین نیاز ما نیز نیازهای معنوی و دینی است و از آنجا که سرچشمه زلال نیازهای معنوی در معارف اسلامی و قرآنی است و وقتی سخن از اخلاق و ارزش‌ها و ضرورت ترویج آنها در جامعه می‌شود خاستگاه اصلی آنها در دین، قرآن و اموزه‌های اهل بیت(ع) است، لذا به طور قطع در حوزه فرهنگ باید به مباحث دینی و قرآنی توجه لازم را نشان داد.

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد به جای انتقادات غیر قابل دفاع بهتر است از افراط و تفریط پرهیز کرد و برمبنای همان اصل عدالت به این مسئله توجه کرد که هر فصل از حوزه فرهنگ جزئی از ارکان درخشان فرهنگ ایرانی ـ اسلامی ما محسوب می‌شود و اگر به همه این بخش‌ها به خوبی توجه شود شاهد یک تحول و شکوفایی در عرصه فرهنگ خواهیم بود و بر این مبنا نباید نگاه تک‌بعدی به حوزه فرهنگ داشت.

نهادهای دینی گزارش عملکرد خود را به جامعه ارائه دهند

منتظری درباره ضعف مجموعه‌های دینی و مذهبی در ارائه گزارش عملکرد بودجه و تأثیر آن بر افزایش این نوع هجمه‌ها و انتقادات گفت: اینکه این نهادها گزارش عملکرد ارائه دهند، پیشنهاد خوبی است. به نظر من باید به منزله یک قاعده تمامی نهادها، مجموعه‌ها و سازمان‌هایی که مسئولیتی در حوزه فرهنگ دارند اولاً نقشه راه و برنامه کلان خود را تعریف کرده و به اطلاع افکار عمومی برسانند و بگویند چه هدفی را دنبال می‌کنند و ثانیاً براساس یک برش زمانی معین ماهانه یا سالانه اقدامات انجام گرفته و خروجی خود را به جامعه نشان دهند تا افکار عمومی یک پاسخ اقناعی دریافت کند.

منتظری تأکید کرد: البته باید این واقعیت را پذیرفت که ارائه گزارش عملکرد در حوزه فرهنگ کار سختی است، زیرا فرهنگ حوزه پیچیده‌ای است و برخلاف حوزه‌های اقتصادی و عمرانی است که اقدامات و خروجی ملموس و عینی‌تری دارند اما می‌توان در قالب گزارش‌های کمی از کیفیت‌ها حکایت کرد و تصویر نسبتاً روشنی از کارنامه تلاش‌های فرهنگی ارائه داد.

وی اظهار کرد: برای نمونه اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعتباراتی در زمینه فعالیت‌هانی قرآنی دریافت می‌کند می‌تواند بخشی از عملکرد آن را در قالب کادرسازی، حوزه نشر، پرورش نیرو و ... به صورت کمی به اطلاع جامعه رساند و اگر این اتفاق بیفتد می‌توان اعتماد جامعه را درباره چگونگی بهره‌برداری مجموعه‌ها و نهادهای فرهنگی از این اعتبارات و نتیجه این تخصیص بودجه جلب کرد.

گفت‌وگو از مهدی مخبری

انتهای پیام